• Ironka
    #65
    Uniu, a világegyetem minden irányban tágul, akármerre nézünk. És ott azért látunk a világegyetem fiatal korában létező objektumokat pl. kvazárokat, mert bizony a fényüknek eltartott egy pár milliárd évig, amíg ideértek. Tudod a fény sebessége véges, így ami több milliárd fényévnyire van, annak bizony több milliárd évvel korábbi állapotát látjuk.
    A Hold egyébként azért távolodik tőlünk, mert a Föld a Hold keringési idejénél gyorsabb forgási periódussal bír, ezáltal a dagálykúpot előreviszi a Föld-Hold tengelyhez képest. Ezáltal a Holdat maga után "rántja" míg őmagát a Hold visszarántja. Így a Föld forgási sebességének lassulása árán a Hold gyorsul, aminek következtében távolabbi pályára kerül és lassul. (égi paradoxon vagy mi :))

    Egy kis idézet:
    "Meddig távolodik a Hold? A Föld forgási periódusa folyamatosan nő; ezzel együtt, de nála lassabban a Hold keringési periódusa is. Ha a Föld forgásánál gyorsabban keringene, akkor a dagályokat előresiettetné, s azok gyorsítanák a bolygó forgását, miközben a Hold fékeződve közelebb kerülne, egyre gyorsabb pályára lépve. A kettős rendszer mindkét esetben ugyanahhoz a végállapothoz konvergál: a szuperkötött állapothoz, amelyben a Föld és a Hold összes rotációs és egymás körüli keringési periódusidői megegyeznek egymással. Ekkor a két égitest egymásra gyakorolt árapályhatása 0 lesz. A Napé azonban még nem, hiszen az a Föld forgását akarja hasonlóan kötötté tenni, vagyis hogy egy évig, 365 mai napig tartson egy nap a Földön. Ezért a Föld forgási periódusideje tovább nő, s a Hold azt követni szeretné, maga is tovább fékeződve"