Fene se tudja...
  • fluga@school
    #18
    ez a dolog teljesen felfoghatatlan elménk számára. nem vagyunk gyarlók, hiszen a mi szintünkön igen sokra vittük, és még sokra is fogjuk vinni, de tényleg vannak dolgok, amik talán nemcsak nekünk, de minden más értelmes lény számára felfoghatatlanak.
    szerintem egyébként a világegyetem kifelé és befelé is végtelen, hiszen mindent kell hogy alkosson valami. ezért akár az is lehet, hogy az atomok belül világegyetemek és azokon belül vannak bolygórendszerek, bolygók, akár élőlények is.és ami számunkra megfoghatatlanul kicsi energia, az "nekik" megfoghataltanul nagy. és fordítva. lehet, hogy vannak síkok,rendszerek, melyekben mi az atom egy minimális töredékei vagyunk, tulajdonképpen SZINTE nullák, de a sok SZINTE nulla alkot egy hiperuniverzumot, és azok is egy nagyobb univerzumot alkotnak, stb.stb. persze lehet hogy az egész baromság és csak a mi szintünkön van anyag, de én ezt kétleném.
    a másik, a világegyetem tágulása. ha tágul, akkor van határa. de azon túl? úgy értem határa van, tehát vége, és ha vminek vége van, akkor vmi elkezdődik. vagy csak a légüres tér? Esetleg a világegyetem határán túl egyzserűen nincs semmi? lehet hogy ott nincsen anyag, nincsen idő, egyszerűen egy "fal" van, ami minden és semmi, végtelen idő és a pillanatnak végtelen kicsi része egyszerre. a kérdés, hogy ebből a semmiből, hogyan tud a világegyetem elhódítani. hogy "alakul" át a semmi valamivé, és ez milyen folyamat? óriási erejű robbanások? vagy csak lassú, hangtalan növekedés?
    a tágulás ugye hűléssel, az összehúzódás pedig melegdéssel jár. szóval vagy megfagyunk, vagy elégünk. márha addig még lesznek emberek.....
    vagy teljes ökörséget írtam?? talán jobb lenne, ha földibb dolgokkal foglalkoznék, mert 1.beleőrülök a dologba, 2. megbukok makroökonómiából:))