| N | AZ ÉRETTSÉGI TÉTELEKET NE ITT KERESD, MERT ITT NINCSENEK. NEM IS VOLTAK, NEM IS LESZNEK. | N |
-
Garfield #5868 [URL=http://nol.hu/cikk/361864/]Sok szeretettel mindazoknak, akik akár ebben a fórumban, akár máshol, akár pénzért, akár ingyen nyilvánosságra hozták a tételeket. Továbbá azoknak is, akik az érettségit amolyan Mátrix-sztájlban, "letőtöm a zinternetrű" formában képzelték el, és jöttek a tételekért kuncsorogni.[/URL]
- Szomorú vagyok - mondja egy ünneplőbe öltözött lány a 18-as villamoson.
- Miért? - kérdezi a barátnője.
- Attól félek, hogy érvényteleníteni fogják az eredményt, és én mindent tudtam.
- Én is ettől tartok - válaszolja barátnője.
Az egyik budapesti iskola közelében déli tizenkettő körül, a matekérettségi végeztével csoportokba verődnek a diákok. Szinte senkinek sem sietős, inkább a "holnapjuk" miatt aggódnak.
- Azt hallottuk, hogy újra- vizsgáztatnak bennünket matematikából - panaszolja egyikük.
- Meg hogy újra kell érettségizni mindenből - vágja rá a társa.
Többen tétován sétálnak fel-alá, aztán néhányan beülnek a közeli büfébe. Rövid idő alatt elhatározzák, hogy bármi lesz is, ők nem fognak újra érettségizni. Éveken át készültek a vizsgára, mások hibája miatt ne őket büntessék.
- Valakik a sorsunkkal játszadoznak - állapítják meg. Úgy vélik, ez egy előre megtervezett kiszivárogtatás volt, már jóval a határidő előtt kinyomtatták a tételeket, majd egy elhagyott helyre szállították.
- Az jár a legrosszabbul, aki komolyan vette az érettségit és a felvételit. Aki lazán áll hozzá, nem fog szenvedni másodszor sem. De sokunknak egy újabb vizsga valóságos tortúrát jelentene.
Abban is egyetértenek a fiatalok, ha meg kell ismételni valamelyik vizsgát, az az új érettségi-felvételi rendszer bukását jelentené. Meg a több tízezer diák kicsinálását - teszi hozzá egyik lány.
- Ti megtaláltátok a tételeket? - kérdezzük tőlük.
- Nem.
- Tehát kerestétek.
- Titokban tartottuk volna.
Aztán visszakérdeznek:
- Mondják, önök már látták a tételeket?
- Nem - válaszoljuk.
- Ha megtalálják, ne küldjék el senkinek.
Az interneten tegnap a kora délutáni órákban félórás keresés után le lehetett tölteni a mára tervezett történelemtételeket.
Egy neve elhallgatását kérő tanár szerint minden vizsgát meg kellene ismételni, mert túl sokan juthattak hozzá a kérdésekhez. Állítása szerint a két szintet - közép- és emelt - össze kéne vonni, és új, egységes tételeket kellene kidolgozni. Sajnos valaki nagyon kibabrált a gyerekekkel - teszi hozzá.