Helyesírás?Minek?
  • Z
    #809
    " De honnan tudhatjuk a magyar nyelv szabályait, ha nem úgy, hogy megfigyeljük a magyarok beszédét? Más módszer nincs, a kör bezárult." --- Ez abszurd. A nyelv az tudomány. És mint tudomány, szerintem hozzáértő emberek IS alakítják, nem csak mi, a "pórnép" (ha valaki nyelvtudós, akkor azt megkövetem) az ilyen fórumokon. Szerinted ez megfigyelésen alapul? Akkor ki alakítja? Akár azok is, akik össze-vissza halandzsáznak?

    Rengeteg kisgyerek rosszul használja a nyelvet, az anyanyelvét, amiért szólnak is a felnőttek körülötte, hogy azt nem úgy mondjuk, hanem így. És megtanulja, de nem abból tudhatod meg a nyelv szabályait, hogy megfigyeled, hogyan beszél Gipsz Jakab, meg Ülő Jolán. Mert akkor régen rossz. Bár lehet, hogy igazad van, és azért analfabéta a mai fiatalság jelentős hányada... :D

    "Az anyanyelvünket spontán módon, ösztönösen (nem iskolában, nem nyelvtanfolyamon) tanuljuk meg és amikor beszélünk nem tudatosan használjuk a nyelvet, hanem ösztönösen "jön"." --- OK, viszont én azzal a gondolatoddal nem értettem egyet a lenti válaszomban, hogy a saját anyanyelvét mindenki tökéletesen beszéli.

    De azért lássuk be, hogy van köze egymáshoz az anyanyelvnek, és (annak, amitől elkanyarodtál, ami alapvetően a topik lényege is), a helyesírásnak. S ha már a Wikit hoztad fel példaként, akkor nézd meg ezt is: HELYESÍRÁS

    Ugyanis hiába hívjuk anyanyelvnek, attól azt még tanítják, oktatják. Pusztán azzal a különbséggel, hogy nem azt mondják rá, anyanyelv, hanem azt, hogy magyar nyelv. Magyar nyelvet oktatnak általános, és középiskolában is, hosszú éveken keresztül. Megjegyzem, még így is eléggé sok hülyeséget hordunk össze.

    "Azt látjuk, hogy a -ban/ben már nem jön ösztönösen csak tudatosan, külön meg "kell" tanulni." --- érdekes, nekem sosem kellett erőfeszítést tennem arra, hogy ne a "ban/ben"-t használjam a szavak végén, ha azt akartam kifejezni, hogy valahol vagyok/van valami. :)

    "Állítólag (nem vagyok biztos benne, utána kéne nézni) már a 18. században is ingadozott a -ba/be,-ban/ben használata" --- ez viszont érdekel. Ha utánajársz, és megosztod velünk, akkor megköszönöm.

    Az utolsó bekezdésedhez megint csak annyit tudok hozzátenni, hogy még a Wiki szerint is adottak a szabályok a helyesírás vizsgálatakor. Tehát ne az anyanyelv vs irodalmi nyelv definíciókkal játsszunk. Mert ugye mit tudsz megadni, ha bárhol meg kell adnod az anyanyelved? Magyar, szögedi tájszólással, vagy magyar bunkópesti (ez NEM flém a budapestiek számára) stílusban? Szerintem csak annyit, hogy magyar.

    És igen, ezt verik belénk (de legalábbis próbálják) az iskolában. Ha jól látom, kicsit mintha úgy állítanád be, hogy ez egy rossz dolog. Szerintem nem feltétlenül rossz. De még mindig azt vallom, hogy amíg a gondolat eljut a kommunikáció során a másik félhez, és ez két irányú tud lenni, addig nincs gond. Pusztán én jobban szeretem, ha valaki használja az írásjeleket, vagy ha a gondolatait tisztán, érthetően formába tudja önteni. Nem kell ehhez mindenkinek jogásznak lenni, csak picit jobban oda kéne figyelni.