Digitális Videokamera
  • ibrik
    Digitális videokamera vásárlását tervezem - egyelőre csak az infókat gyűjtögetem.

Elsősorban merevlemezes kamerára gondoltam. Tudom, jó páran a memóriakártyás kamerákra esküsznek, mert azokban plusz meghibásodási lehetőségként nincs mozgó alkatrész. De akkor ott a kevés hely.
    És pl. 16GB-osból van 10e körül is és láttam 20e körül is és nem mindegy milyet vesszük meg, melyik válik be. De mondjuk egy 64GB-os SDXC kártya már az 50 ezrestől a csillagos égig terjed.

A másik dilemma: SD vagy HD?
    Most épp nincs sem HD Ready sem FullHD TV-m - egy kb. 4 éves hagyományos CRT TV-m van és amíg az végképp tönkre nem megy, addig nem is tervezem "jobb" TV vásárlását. A HD tartalom lejátszása nem okozna gondot, mert vagy a kamerával lehetne nézni, vagy van egy médialejátszóm, amely ismeri az AVCHD-szabványt - persze ehhez külső HDD-n kellene archiválni a felvételeket.
    Természetesen mindez csak a lejátszhatóság problémájának megoldása, viszont az arra képes TV nélkül a HD élmény elmarad - de gondolni kell a jövőre is, ha majd egyszer lesz HD TV-m...

Tudom, vannak olyan HD kamerák is, amelyek tudnak SD (MPEG2) formátumban is rögzíteni, de azok már minimum 150e-től vannak (egy jó merevlemezes SD kamerát lehet venni 90e körül is).

Akkor fel is tenném a kérdést: ki mit ajánlana?
    (De úgyis az anyagiak fogják eldönteni - vagy egy jó pillanatban kifogott kamatmentes hitel...)