• TheZsenyka
    #34
    "ha tenyleg mindenki igy gondolkozna, meg mindig madagaszkar szigeten ugralnank a fakrol a vizbe, makognank, es nem valoszinu, hogy adsl neten nyomulnank ezerrel..."

    Gondolod, hogy helyesebb képünk van a világegyetemről mint ha makogva üldögélnénk a fákon? :D

    Minden példa sántít a világegyetem szerkezetével kapcsolatban, de azért megemlítem a sajátomat is, mert elfér.

    Gondoljunk egy mélytengeri élőlényre, ami nyolc- tízezer méter mélyen él. Az élőlényünk soha nem fog tudomást szerezni arról, hogy az árapály jelenséget a Hold okozza. Valójában érdektelen is a számára maga a tudás ami ezzel kapcsolatos, mert nem lenne képes befolyásolni az árapály jelenséget.

    Hírtelen riposztként fel lehet hozni, hogy "persze persze, de az ember be tud hatolni azokra a területekre, ahol a mélytengeri élőlény él, szóval mit akar az arcom?" Ez hibás megközelítés lenne. Csupán arról van szó, hogy az ember lehetőségei kevésbé korlátozottak mint a mélytengeri élőlényé.

    Mi a célja a világegyetem-kutatásnak? Csupán a megismerés?

    Mintha a mélytengeri élőlény elméleteket gyártana, hogy létezhet olyan jelenség, amit mi szivárványnak nevezünk. Bár sohasem láthatja a szivárványt, Ő mégis kitart amellett hogy létezhet ilyen jelenség. Esetleg be is bizonyítja (fikció). Mire megy vele?

    A helyzet az, hogy sohasem fog ilyen elméleteket gyártani.

    Egy darázs sohasem fog pályagörbéket számolni.

    Az ember sohasem fogja megérteni az általa világegyetemnek nevezett, Őt körülvevő tér működési elvét.

    Az ember saját elméje rabja. Remélem, hogy a példa megvilágította az alapvető problémát.