Olcsóbb Internet
  • Punker
    #25
    Tisztelt Ügyfelünk!

    A közelmúltban elhangzott kormányzati célkitűzésnek megfelelően a Matáv 2003. február 18-án új internetes és telefonos konstrukciók bevezetését jelentette be, amelyeket nagykereskedelmi áron adnak át az Internet szolgáltatók részére. Ezen új konstrukciók esedékessége 2003. március 1., magukba foglalják a telefon internet-forgalmi és az ADSL nagykereskedelmi díjait.

    A dial-up (modemes) előfizetéseket érintő konstrukciókra vonatkozó 25%-os díjkedvezményt a Matáv csak az ún. fordított elszámolás keretében biztosítja az Internet szolgáltatók részére. A fordított elszámolás lényege, hogy az előfizető telefon hívásainak internetre vonatkozó költségeit az adott Internet szolgáltató számlázza ki a felhasználó részére. Ez egy olyan konstrukció, amelyet a tavalyi év folyamán a nem Matáv csoportba tartozó Internet szolgáltatók egyértelműen elutasítottak, mivel a Matáv által felajánlott megoldás nem ellensúlyozza a számlázás és behajtás miatt az Internet szolgáltatókra háruló többletköltségeket. A 25%-os díjkedvezmény felépítése a következőképpen néz(ne) ki a Matáv szerint (az átalánydíjas csomagokban):
    1. A Matáv az Internet szolgáltatók részére az eddigi nagykereskedelmi díjakból 12% engedményt tesz, annak fejében, hogy az ügyfelek internetre irányuló telefonhívásainak költségeit az Internet szolgáltatók számlázzák ki az ügyfeleik részére. Az ebből eredő számlázási, behajtási és kockázati költségek lényegesen nagyobbak a fentebb leírt 12% engedménynél.
    2. A Matáv a fennmaradó 13%-ot az Internet szolgáltatókat (eddig is) megillető díjmegosztásból fedezné.

    Ez a 25%-os "kedvezményes" konstrukció az EnterNet részére az eddigieknél magasabb költségeket jelentene, hiszen:
    a, az 1. pontban leirtak szerint emelkednének a szolgáltatás költségei a fordított számlázás miatt,
    b, a 2. pontban említett díjmegosztásból eredő 13% az EnterNetet egy korábbi kormányrendelet alapján eddig is megillette, tehát ez valójában NEM új kedvezmény, hanem rendeletben előírt kötelezettség a telefonszolgáltatók (pl. Matáv) számára.
    Egyértelműen kitűnik, hogy a fenti konstrukció elfogadása az EnterNet számára egyet jelentene a dial-up (modemes) szolgáltatás költségeinek emelkedésével, ami maga után vonná az előfizetési díj emelését is.

    Az ADSL szolgáltatás nagykereskedelmi díját, a Matáv, az EnterNethez eljuttatott "kedvezményes" szerződés tervezetében, az eddiginél magasabb árban határozta meg. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az EnterNetnek az esetleges 25%-os árcsökkentést magának kell(ene) kigazdálkodnia. Tekintve a magasabb nagykereskedelmi árat, a jelenlegi ADSL árakat és a szolgáltatásnál felmerülő költségeket, az árcsökkentés nem megvalósítható.

    A Matáv vezérigazgatója bejelentette egy új sebességű (512/128-as) ADSL csomag piacra dobását, az eddig széles körben elterjedt 384/64-es sebességű ADSL csomaggal megegyező áron. A Matáv által ajánlott konstrukcióban, az előbbi bejelentéssel szemben, mind a kisebb, mind a nagyobb sávszélességű csomagokat az eddiginél magasabb áron kívánja átadni az Internet szolgáltatók részére, ami szintén nem elfogadható, mert ezzel a kormány szándéknyilatkozatával szemben, ismét csak áremelésre vagy veszteség bevállalására kényszerítené az Internet szolgáltatókat.

    Fentiekbol kitűnik, hogy a Matáv által felajánlott "kedvezményes" Internetes és telefonos konstrukciók az EnterNet számára nem elfogadhatóak, mivel ezek alapján cégünk az Ügyfelei részére NEM tudja a kormány által beígért 25%-os árcsökkentést megvalósítani.

    Az EnterNet a kedvezmények kapcsán felmerülő kifogásait hivatalos fórumokon is be kívánja jelenteni, kérve az illetékes hatóságok állásfoglalását. A többi alternatív Internet szolgáltatóval összefogva mindenképpen el kívánjuk érni a kormánynál, hogy a célként kitűzött 25%-os árcsökkentést valóban meg tudjuk valósítani Ügyfeleink részére.

    Addig is türelmüket kérjük!

    Üdvözlettel:

    EnterNet Ügyfélszolgálat