RAID kerdesek (waprol irok ugyhogy eltart egy darabig amig megjon a hozzaszolas)
  • janos666 #74
    Van 2 WD caviar SATA2-es winyóm inteles ICH9R vezérlővel egy RAID0 tömbben és később szétpartícionálva. Most lehet újra kéne partícionálni és elgondolkodtam hogy talán a raid-tömböt is máshogy kéne kiosztani. és kéne pár tanács egy profibb embertől.
    Van egy 3,5Gb-os partícióm windowsos pagefilenek, egy 15Gb-os Vistának és rendszerprogiknak (ezt kell majd felhízlalni 20-22Gb-ra), 5Gb XP-nek (tartaléknak kompatibilitási problémákra),és a maradék egyben film-játék-zene-fényképek-stb.
    Namost két kédés lenne.
    1. A 4 partíció helyett megérné-e 3-4 darab RAID0 tömböt is csinálni egy helyett és egyesével variálni a blokkméretet is? És ezesetben melyik partíciótipusra (swapfile, windows, vegyes nagyfileok) milyen érték lenne a nyerő? (bár inteles vezérlőnél 128Kb a felső határ, de hátha megérné lefelémenni valamelyiknél, annyira nem értek hozzá...)
    2. Formázáskor lehet állítani a foglalási egységek méretét. RAID0 esetében megérné csíkszélesség függvényében megadni ide egy értéket?
    Most 512bájt a fizikai és logikai szektorméret (dafaultban formázva) és formázásnál tudtommal 64Kb a megadható legnagyobb foglalási egység.
    Megérhetné feltolni a foglalási egységet a duplájára (512b-ról 1024b-ra ha RAID0-ban duplán állnak a winyók)?
    Vagy netán megkéne próbálni 64Kb-os csíkszélességet alkalmazni és 64Kb-os allocation unit size-al formázni?
    Persze itt megint kérdés melyik partíciótipusnak milyen formázási foglalási egység lenne optimális?
    Vagy a RAID0 csíkszélességet hogy kell értelmezni? Egy-egy 128Kb-os szelet van mindkét winyón és így kerül fel egy ütemben egy 256Kb-os file kettévágva, vagy a 128Kb-os csík azt jelenti hogy van egy-egy 64-64Kb-os csík mindkét winyón?