A Columbia űrsikló felrobbant a visszatérés közben
  • Mhosah Myth
    #193
    Izrael folytatja a részvételt
    Orosz űrhajózási illetékesek rögtön a tragédia bekövetkezése után jelezték, hogy a Szojuz rakéták szükség esetén rendelkezésre állnak űrhajósok szállítására is. Bejelentették azt is, hogy a Columbia tragédiája után egy, az ISS-ről indult másik teherűrhajó, M1-9 típusú, a terveknek megfelelően belezuhant a Csendes-óceánba. Az M1-9 szeptember végén érkezett az űrállomásra, és helyét így adta át a Progressz M-47-esnek.

    Közben Izrael jelezte, hogy továbbra is részt akar venni az amerikai űrprogramban. Erről a jeruzsálemi kormány döntött, amelynek nevében a védelmi miniszter bejelentette, hogy az izraeli hatóságok nem vesznek részt a katasztrófa okainak vizsgálatban, de felkérés esetén készek az együttműködésre.

    Irak: Isten bosszúja

    Isten bosszújának nevezte a katasztrófát egy iraki kormánytisztviselő. A Reuters hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: "Boldogok vagyunk, hogy az űrsikló felrobbant, mert Isten meg akarta mutatni, hogy az ő ereje nagyobb, mint az amerikaiaké, akik megsértik országunkat." A palesztin területeken viszont nem volt jele annak, hogy az emberek örültek volna. Sőt, Jasszer Arafat palesztin vezető részvétét nyilvánította az amerikai elnöknek.

    Bajban a Boeing?

    A Columbia katasztrófája minden eddiginél súlyosabb helyzetbe sodorhatja az amerikai Boeing repülőgépgyárat. Az űrsiklókat ugyanis a Boeing építi, beleértve az újból hasznosítható fő rakéta-hajtóműveket. A Columbiát ugyan még a Rockwell International készítette, de ez a gyártási program a 90-es évek közepén átkerült a Boeinghez.

    Magyar részvétnyilvánítások

    Mádl Ferenc, államfő részvétét fejezi ki az Amerikai Egyesült Államok elnökének a Columbia űrhajósainak tragikus halála miatt. A köztársasági elnök az MTI-hez eljuttatott vasárnapi közleményében úgy fogalmaz: a Columbia legénységének halála nem csak Amerika, nem csak az űrhajózásban résztvevő nemzetek, nem csak a tudományos élet, de a világ összes nemzete számára súlyos veszteséget jelent. Mádl Ferenc kérte az amerikai elnököt, hogy tolmácsolja népének Magyarország nagyrabecsülését.

    Medgyessy Péter magyar miniszterelnök szombaton táviratban fejezte ki részvétét az Amerikai Egyesült Államok elnökének és Izrael állam miniszterelnökének a szerencsétlenség miatt. A Miniszterelnök Hivatal Sajtóirodája közleményben tájékoztatta az MTI-t, hogy Medgyessy Péter valamennyi magyar állampolgár, a magyar kormány és a saját nevében biztosította George W. Bush amerikai elnököt és Ariel Saron izraeli miniszterelnököt őszinte együttérzéséről és nyilvánította ki részvétét a hat amerikai és az izraeli űrhajós hozzátartozóinak, az amerikai és az izraeli népnek. A magyar miniszterelnök kifejezte meggyőződését, hogy a világűr feltérképezése és a tudományos haladás a súlyos balesetet követően is folytatódik. Kovács László külügyminiszter szintén gyásztáviratot küldött Colin Powell amerikai és Benjamin Netanjahu izraeli külügyminiszternek.