mi a bánatot csináljak?
  • Cat #39
    Gyermekkorú elkövetők Sárbogárdon (Fejér megye)

    Nem egy bűncselekmény történt a közelmúltban Sárbogárdon, amiben kiderült, gyermekkorú elkövetőkkel állnak szemben a nyomozók. Két bűneset is teljes felderítést nyert a napokban a Sárbogárdi Rendőrkapitányságon, a tettesek azonban büntetés nélkül megússzák, tekintettel arra, hogy még egyikük sem töltötte be a 14. életévét…

    A korábbi eset augusztus 25-re virradóra történt Sárbogárdon, a Rózsa utcában. Egy apuka tett feljelentést a rendőrségen, hogy két kiskorú gyermekének eltűntek a játékai az udvarukból. A feljelentő elmondta, hogy nem olcsó kis eszközökről van szó. Az egyik eltulajdonított játék egy háromkerekű, elektromos rendőrmotor, míg a másik egy utánfutós műanyag traktor. Mindegyik akkora méretű, hogy egy 6-8 éves gyerek bele tudjon ülni. A játékok értéke egyenként 15.000.- Ft.

    A sárbogárdi nyomozók az eljárás elején még nem is sejtették, hogy gyermekkorú elkövetőkkel állnak szemben, ám egy szemtanú elmondása alapján körvonalazódott a két kis tettes személye. Az adatgyűjtések során így sikerült beazonosítani a 13, illetve a 10 éves testvérpárt.

    Meghallgatásuk során bevallották, hogy már korábban kinézték a két kis járművet, aminek eltulajdonítását előre meg is tervezték. Sötétedés után mentek be a csukott, de nem zárt kertkapun keresztül az udvarra, majd hozták el a két játékot. Először a nagyobbik fiú hozta ki a rendőrmotort, majd erre felbuzdulva, öccse kihozta a traktort.

    Arra azonban magyarázattal nem szolgáltak, hogy miért törték őket ripityára. A náluk tartott házkutatás során ugyanis előkerültek a játékok, de már darabokban.

    Annak ellenére, hogy a két kis elkövető rendőrkézre került, vandalizmusuknak köszönhetően a sértett fiai sajnos már nem játszhatnak szeretett játékaikkal.


    A másik eset szeptember 11-én történt. Az esti órákban az ügyeletes orvos arról értesítette a sárbogárdi rendőröket, hogy egy 6 éves kisfiúhoz hívták ki, akinek szilánkosra tört a bal alkarja egy verekedés során.

    A nyomozóknak a sértett elmondása alapján sikerült beazonosítani és felkutatni az elkövetőt, akiről kiderült, még csak 10 éves. Az adatgyűjtések és meghallgatások során azonban az is körvonalazódott, hogy a 6 éves kisfiú terhére is bűncselekmény róható.

    Megállapítást nyert ugyanis, hogy a két fiú mindegyike gyermekotthonban lakik Sárbogárdon, csak egyikük az Ady utcaiban, míg a másik a Salamon útiban. Az ominózus napon összetalálkoztak egymással a városban, és a kisebbik fiú öccse miatt veszekedés alakult ki közöttük. A 10 éves gyerek egyik barátja ugyanis elmondta a sértettnek, hogy nem sokkal korábban a fiú bántalmazta a kisöccsét. Erre aztán a sértett annyira dühős lett, hogy nekiesett a fiúnak. Miután elengedte, az idősebb fiú megtorolta a támadást, és fellökte a nála kisebb gyereket, aki olyan szerencsétlenül esett, hogy maga alá fordult a karja. A támadó azonban ekkor sem adta fel, annak ellenére, hogy a kisfiú nagyon fájlalta a karját, még a hátára is rátérdelt.

    Az ügyben két garázdaság, illetve súlyos testi sértés miatt indult büntetőeljárás a Sárbogárdi Rendőrkapitányságon. Azonban hasonlóan az előző esethez, az ügy teljes feltárása ellenére szükséges lesz a nyomozás megszüntetése, tekintettel az elkövetők korára.

    Székesfehérvár, 2006. szeptember 14.