hogyan lehet monoban írni?
  • Dj Faustus #19
    "Ez azért nem teljesen igaz, hiszen felvehetsz sztereo hangot 88000khzben is"
    Az audio CD-ről volt szó, itt a szabvány megköveteli a 44100 Hz-es mintavételezési frekvenciát (ez az emberi fül 20 kHz-es frekvenciatartományához igazodik), a 16 bites bitmélységet (~96 dB dinamikatartomány a hanglemezhez és a kompakt kazettához képest jobb volt) és a sztereó csatornát (hisz ebben a korban már az volt elterjedve) - más értékek esetén ezeket konvertálni kell.

"ezek azok a keretek, amik megőrjítenek"
    Azért van/volt szükség ilyen korlátozásokra, mert az audio CD egy célrendszer. És hogy ez a célrendszer ne legyen túlzottan bonyolult és drága, rögzített szabványra volt szükség.

A mono zenei hangfelvételek a 80'-as/'90-es évekre "kihaltak", idejétmúlttá váltak - így értelmetlenné vált ennek a támogatása (mint mondtam: magnódeckből és lemezjátszóból is már csak sztereót gyártottak akkortájt).

"úgy, hogy az ne vízhangzon"
    A visszhangzást egy, az audió CD monosítására elképzelt elméleti okfejtésem hátrányaként hoztam fel.

Lenne más trükkös megoldás is - ezt goal kolléga vetette fel #7-es hozzászólásában - miszerint a hangfelvétel egyik felét az egyik csatornában, másik felét pedig a másik csatornában veszik fel.
    Ennek a megoldásnak a hátránya az, hogy sztereó rendszeren való lejátszáskor mindkét hangfelvétel hallatszik egyszerre, tehát az egyik csatornát el kell némítani (lásd kapcsoló).
    A másik probléma ezzel, az egyes számok hosszában rejlik - mert ha a felvétel első felének (mondjuk bal csatorna) legelején található 1. szám 3:22 hosszú és a felvétel második felének (mondjuk jobb csatorna) legelején található 14. szám 3:11 hosszú, akkor hol váltson a CD lejátszó az 1. és a 2., szám között? 3:11-nél vagy 3:22-nél?

"nem igazán értem, hogy miért készteti a mono a szetereo hangrendszereket, hogy vízhangozzon."
    Ilyen nem fordulhat elő, mert ez csak az én elméleti okfejtésem volt.
    Egyébként azért visszhangozna (már amennyire visszhangozna), mert egyszerre kerülne lejátszásra a mono hang egyik és a rá következő 6 hangmintája (6/44100 másodperc - ezt nem veszi észre az emberi hallás).

"Első 6 és utolsó 6 minta alatt mit értesz?"
    Bocs, félreértelmezhető.
    Tehát az audió CD egy-egy keretje 6-6 hangmintát (a jobb és bal csatornának) tartalmazhat. Az én elméleti okfejtésem az lett volna, hogy veszünk a mono hangfelvételből 12 hangmintát, ebből az első 6-ot elhelyezzük a bal csatornának fenntartott helyen, a második 6-ot meg a jobb csatornának fenntartott helyen. És így tovább.

"Az az érzésem, hogy gond van a sztereoval, túlságosan is dominánsá vált, indok pedig nincs rá. Semmivel sem válik rosszabbá a hang minősége monoban, sőőtt."
    Mivel az embernek két füle van a térbeli halláshoz, teljesen indukált a sztereó rendszer dominációja. Sokat tud adni a zenei élményhez, ha a hangszerek hanngjait egy térben helyezik el, ezáltal "életszerűbb" hatást kapunk - hisz egy zenekar tagjai sem csak egy vonalban ülnek velünk szembe.

"ezáltal pedig több az esélyed arra is, hogy dominánsabbá válik az egyik füled"
    Nem fog dominánsabbá válni, mivel a hangfelvételeken általában egyenletesen oszlanak el a hangszerek - nincs oldalbeli dominancia.