Ez az általános segélykérő topic, itt tedd fel az olyan kérdéseket, amelyekre néhány mondatos válasz valószínűleg elegendő lesz, ne nyiss új topicot emiatt.

A felesleges új topicok nyitása (és az oda beírt idióta reakciók) mind büntetőpontokkal lesznek jutalmazva (a reakciók súlyosabban).
  • Dodo55
    Egy ismerős Corsair VX450 tápja egyik nap bekapcsoláskor levágta a lakásban a biztosítékot. Néztem ma, meg sem mukkan (zöldkábelezésre sem).

Cseretáppal megy a gép tökéletesen, úgyhogy rendeltünk egy FSP-t bele, a VX450-et meg ideadta, hogy ha tudok kezdjek vele valamit, vagy kuka.

Kíváncsiságból belenéztem:

Biztosíték kiégve (nem vezet)

A tekercs és a kondi közötti valami (mi lehet?) láthatóan megégve

A középső tranzisztor zárlatos elvileg, mind a 3 lába bármelyik másikkal tesztelve rövidzár (nem olvastam le az ellenállásokat, de elvileg 100ohm alatt sípol a multiméterem rövidzár teszt módban, plusz más ugyanilyen tranzisztoroknál 1 lábon mindig nyitott áramkört mértem)

A kérdés, hogy a fenti képek és infok alapján biztosra vehető -e, hogy a táp adta meg magát, vagy lehet a gépben is zárlat? A cseretáp valami nagyon noname darab volt, így csak szép fokozatosan kötögettem be, és a végén a ventiket és egy (házi készítésű, de még biztosítékkal is ellátott) hátsó 12V kivezetést tápláló MOLEX-et már nem mertem rádugni. Mindenesetre zártam már rövidre értelmesebb tápon kimeneteket véletlenül, és az simán csak letiltott (még jelezte is az alaplap diagnosztikai ledjein, hogy zárlat van :D), tehát nem feltételezem, hogy ha van is zárlat valahol a gépben, az kivágná a nagyfesz oldal olvadóbiztosítékát + a kismegszakítót a lakásban... Jól gondolom?

Aztán tovább megyek, szerintetek behatárolhatók és cserélhetők a hibás komponensek egy natúr multiméter, illetve egy páka segítségével, vagy inkább elégedjek meg a golyóscsapágyas ventivel + a rengeteg kimeneti kábellel és csatikkal, és ne kockáztassak egy áramütést és/vagy különféle pirotechnikai jelenségeket? :D

Csak azért, mert pár éves tesztek alapján egész jó darabnak tűnik ez a VX450, így megvan azért a kísértés