• [NST]Cifu
    1.: A Concorde elöbb kész volt, mint a Tu-144, csak éppen az angolok és a franciák nem sietteték úgy a berepülést, mint az oroszok (írtam már a pártvezetés álltal előírt határídőkről: nos a Tu-144 esetén az volt a parancs, hogy a elöbb kell a nyilvánosság elött repülésben bemutatni, mint a Concorde). Azon a bizonyos '73-as kiállításon a Concorde is ott volt, de csak statikus soron, mert még nem látták időszerűnek a repnapon való repülést. A baleset kivizsgálásakor egyébként a szovjet és a francia szakemberek eggyüt próbáltak rájönni a baleset okára (az más kérdés, hogy közös álláspontot nem sikerült kialakítani). A Canard-szárnyhoz annyit, hogy az tényleg a le- ill. felszálláskor, az alacsony sebességtartományban kellet, de éppen ezek miatt a Tu-144 rendszerbeállítása iszonyú sokat késett (és a nagy leszállósebesség miatt alig 5-6 szovjet civil reptér tudta fogadni). Amúgy a Tu-144LL ügyében azt kell még hozzátenni, hogy a Boeing a konkurens Európai cégekhez mégse mehetett oda, hogy tesztelni akarunk, úgyhogy kibérlünk egy gépet - az USA-ban meg civil szuperszónikus gép még nem épült, úgyhogy sok választásuk nem maradt.

2.: A képpel kapcsolatban egy érdekes adalék: amit ehez a cikkhez benyomtak, azt a képet bizony erősen megdolgozták, a szinek nagyon élnek egy '69-es képhez képest (és nem csak a zászló, de a talaj és az űrruhán is szembetűnő ez). Jó lenne tudni, honnan származik ez a kép, mert a NASA oldalán lévők többsége sokkal "kopottasabb".

3.: A kétkedőknek: lentebb felvetettem, hogy a magyar tudósok is felhasználták az Apolló-11 álltal felvitt prizmát a Hold-Föld távolság bemérésére. Várom válaszaikat, hogy akkor ez hogy lehetséges (űrszonda álltal odavitt nem lehetett, mert a Hold azon konkrét részére sem orosz, sem amerikai szonda nem szált le!).

TheZsenyka: Konkrétan melyik marsfelvételre gondolsz? Mert sem a Viking, sem a Mars Pathfinder képein (legalábbis amiket a neten eddig láttam)nem lehet igazán komoly horizontívet felfedezni. Amúgy a Hold-expedició képei esetén sok képen nem is lehet reális horízonívet látni, mivel a képek többségét az űrruha elejére szerelt fényképezőgépbből/kamerából lettek készítve, és ezek a gépek az űrhajósok mozgásából adódóan a legritkábban voltak párhuzamosan a talajjal.

NASA:
    Űrhajós nem vagyok (sajnos:((), de hobbim a csillagászat. Ezért is idegesít annyira, hogy mindenféle botcsinálta érvekkel próbálják meg alátámasztani az Apolló-program eredményeit kétségbe vonó állításokat. Próbálok hidegvérrel válaszolni, de ez nem megy olyan könnyen (nem tudom mi a szakmád (vagy egyálltalán befejted-e már a sulit), de nézd úgy, mintha a szakmádat valaki kívűlről úgy kritizálja, hogy még arra sem hajlandó, hogy utánanézzen az érveinek - nos én valahogy így érzek).

_dondore:
    Az akkori fotótechnika meglepő dolgokra volt már képes mindkét oldalon. Az első emberes űrutazás képeit a szovjet pártvezetés parancsára alaposan retusálták, kiszedve a képekből azokat az embereket, akik elvesztették a "párt támogatását". Az, hogy ezeket a képeket eggyáltalán retusálták, csak a '90-es években derült ki, mivel előkerültek a titkos archívumokból az eredeti képek!