Segitseg kene
  • arkkansas
    Üdv!

Excelben kellene megoldani, de a HA (IF) függvény csak 1x vizsgál, és akkor végeredményként mindenképp kidob valamit. (A hamis argumentumba ha beírtam egy újabb IF-et, akkor kiírta az oda beírt szintaxist stringként, pedig az egyenlőségjelet nem hagytam le, aposztrófot meg nem tettem ki.) A feladat:
    Ha B3=1, akkor dobja ki a C3-ba azt, hogy 139.
    Ha B3=2, akkor dobja ki a C3-ba azt, hogy 147.
    Ha B3=3, akkor dobja ki a C3-ba azt, hogy 212.
    Röviden valahogy meg kellene oldani a HA függvények egybeágyazását… Valamiért úgy emlékszem, hogy ezt meg lehetett korábban oldani (VB makró nélkül is). Az ÉS ill. VAGY függvények meg hiába vizsgálnak több argumentumot is, de logikai IGAZ/HAMIS értéket adnak vissza.
    Mivel nem (lineáris) regressziós sor, ezért még a köv. képletet sem tudom berakni a C3-ba: (C3) =B3*x+y és ezzel „meg is vagyok lőve”. (Még lehet, hogy szimplex táblával találnék is megfelelő x és y paramétereket, ha nem ragaszkodok a lineáris képlethez , de akkor mit tegyek, ha meg kell változtatnom pl. 147-t mondjuk 458-ra? Márpedig „robosztus modellt” akarok, amibe nem kell mindig belepiszkálni – magyarán HA-val működik. Abban átírni a 147-t 458-ra elég egyszerű, de újraszámolni az egészet, ráadásul úgy, hogy 139<458>212, és arra kellene regressziózni, az elég macerás.)
    2003-as SP3 Office csomag része az Excel. Minden bővítményt felraktam, jogtiszta a SW. Előre is köszönök minden segítséget!