Ettől most eltekintek.
  • Árnyvadász
    #4
    Azért tegyük hozzá, hogy sokszor találkozunk olyannal, hogy saját motorral oldják meg az átvezetést, vagy akár az intrót is (bár ez még elég ritka), vagy videókkal helyettesítik azt. Egy dolog azonban elmondható. Az animációknak igen is van létjogosultságuk, pedig lassan kezdenek kihalni, már olyan értelemben, hogy kevés van belőlük, és amik vannak sem valami túlzottan fényesek. Ez is pénz. Szeretnének a fejlesztőcsapatok ebből is elvonni, meg ugyebár idő is. Sok-sok idő, amíg elkészülnek ezek az alkotások. Pláne ha több is van belőle egy játékon belül. De én azt mondom, igen is megéri ezeket megcsinálni, mert még akár évek múlva is szívesen emlegetjük őket, ha jól sikerültek és ez olyan jó érzéssel tölt el. És nem csak engem ebben biztos vagyok. Azt is aki csinálta , vagy azokat is akik csinálták. És már önmagában ezért is megéri.

    Képzeljétek el, hogy az Exigo (egy hamarosan megjelenő magyar RTS lesz) animációja 5 hónapon keresztül készült, nyolc ember munkája van benne és hossza nem több másfél percnél. Durva mi? Viszont az eddigi legjobb. Semmi sem ér a közelébe. A kérdés fenn áll továbbra is. Megéri e a fáradtságot vagy nem. Döntse el mindenki maga. Én szeretném, ha maradnának, bár ahogy a grafikus motorok fejlődnek, ugye DOOM III, egyre inkább átveszik a szerepet az in-game videók, melyek a játék saját motorját használják. Elérkeztünk az animáció szintű grafika megvalósításának kezdeti szakaszához, és ezek felváltják, ha lassan is, a normál animációkat. Természetesen ez az FPS kategóriára igaz egyenlőre, de nem telik bele 2-3 évbe és már minden játék ezzel a technikával fogja megoldani a problémát. Persze majd kiderül. Addig is élvezzük ezeket a nagyszerű alkotásokat, melyből persze nem csak ennyi van, amit én teszteltem, de bizony nagyon-nagyon sok labdába se rúg ezek mellett. Nyilván kimaradt néhány nagyobb név animációja, de ezek összességében jól átfogják a számítógépes játékok stílusainak animációit. Van itt FPS, RTS, Hack & Slash, Sport egyéb….

    Még egyvalamit elmondok. Bár már így is elég sok minden le van írva, de érdemes megemlíteni ugyanis kicsit kapcsolódik a témához, Vannak az előzetes kis videócskák, a játékok bemutatásához. Nos azok sok esetben oly jóra sikerülnek, hogy lazán felveszik a versenyt az igényesebb animációkkal is. Ott megvan minden, ami kell: Hangulat, összetettség, minőség (high videók esetén), zene, hangok és egyéb, de mivel ezek csak bemutatás céljából készülnek, maximum arra jók, hogy a PC-s játékmagazinok CD-ire feltéve vagy a netről leszedve adják meg az alaphangot az adott játéknak.

    És akkor jöjjön, amiért e cikk született. Jöjjön a helyezések listája, nézzük ki lett a győztes és kik a dobogósak.

    Végítélet:

    1. Diablo II 43 pont
    2. Global Operation 39 pont
    3. Warcraft III: Reign of Chaos 37 pont
    4. Return Castle of the Wolfenstein 35 pont
    5. Battlefield 1942 34 pont
    5. Medal of Honor: Allied Assault 34 pont
    6. Fifa 98’ 33 pont
    7. Quake III: Arena 25 pont
    8. WWE: RAW 24 pont
    9. THIEF: The Dark Project 22 pont


    A Medal és a Battlefield között holtverseny alakult ki. A Wolfenstein nem sokkal maradt le a dobogóról. A Diablo II pedig magasan kiemelkedik a mezőnyből, biztosítva helyet az abszolult győzelméhez. A Warcraft III-at én és szerintem sokan mások is a második helyre várták, de a Global szemtelenül beférkőzött elébe. Mindenesetre, ami tény, az nem más, hogy két Blizzard animáció is a dobogóra léphet és ez, több mint nagy szó. Ez nagyszerű teljesítmény a fiúktól. Csak így tovább. A Barking Dogs csapat Global-ja pedig animációban nagyszerűt alkotott, még ha minőségileg nem is egy Warcraft III, de játékuk már közel sem ilyen jó. Ezt csak azért írtam, ha netalántán emiatt, a teszt miatt próbálná ki valaki, nehogy csalódjon. Van, amikor az animáció jobb, mint maga a program van, amikor ez pont fordítva sül el. És van, amikor mindkettő fantasztikus. Találjátok ki melyik az, ezt már rátok bízom.

    Ha jó reggelt-el indítottam, hát legyen a vége:


    Jó éjszakát!


    (Mire ezt elolvassátok már majdnem az lesz! )