• mir
    #14
    az, hogy te hamarabb ültél számítógép előtt mint én, nem azt jelenti, hogy jobban értesz hozzájuk. ami persze elképzelhető, de nembiztos.
    azonkívül én nem azt mondtam, hogy te még nem láttál számítógépet, hanem azt, hogy még nem szembesültél 1 több100 procis(jelen esetben 15000) számítógép hűtésének, elhelyezésének, árammal való ellátásának problémájával. mert ez nem olcsó. lehet, hogy jobban megéri 18000 US3 chip, mint 15000 itanium2 mondjuk 1 év alatt.
    azon kívül itanium2őt még sosem használt senki szuperszámítógépekhez(asszem ez kiérdemli a szuperszámítógép megszólítást). a legnagyobb itanium alapú gép 1 3000 procis itanium1 alapú rendszer, ami nem is egy helyen van, hanem vagy 30 helyen USAbeli egyetemeken, és valami WANtechnológiával vannak összekötve a kisebb részek. erről a bejelentés óta semmit sem hallani. valószínűleg nem lenne jó reklám... na mind1
    én AMDs vagyok, de próbálok pártatlan lenni. szerény meglátásom szerint az AMDnek a google-fejlesztésre tulajdonképpen semmi esélye sincs, csak árelőnye van(bár az hatalmas) de ezeket a procikat még ki sem próbálták SEHOL sem, nemhogy 15000procis rendszerben, és mondjuk nincs is rá megfelelő OS. a windowst most ne nevezzük megfelelőnek, mert 15000 procihoz nem biztos, hogy jó az, amit 32procin is csak 2éve lehet futtatni.
    a linux szép, meg jó, csak kicsit lassúcska, meg max 2vagy4(már nem emléxem) utas rendszereket tud kezelni, ami nem biztos, hogy jó.
    na mind1. nemjártatom tovább az újjaimat, nekem még reggel van...
    csak még valami:
    " ott a válaszidők az elsődleges szempont, meg a rendelkezésre állás, és magas ívben szarnak arra, hogy mennyi a villanyszámla."
    itt elsőorban nem a procik által termelt energitöbblet számít, hanem a brutális hűtésigény, a különleges elhelyezés, az iszonyatos légkondi, esetleg vízűtés... merthogy 15000 procit lehűteni 1 téren nem olyan kis feladat...már a SUN E10000 szervereknél is igen komoly belső áramlásvezérlő rendszer van, pedig ott csak 64db. 30W körüli CPU van. és annak is kell 1 igen komoly légkondis helység. itt nem az a +60W, hanem annak a lehűtése a gond.