"Viszont a linuxot ne keverjük ide teljesen alkalmatlan a feladatra, legalábbis az a fatjája amit az emberek "linux" néven emlegetnek."
En nem mondtam, hogy melyik disztribucio...
Itt egy pelda:
A HP bejelentette, hogy Linux TPC-C benchmark-tesztnek vetette alá Oracle 9i Real Application Clusters adatbázist és Red Hat Linux Advanced Server operációs rendszert futtató HP ProLiant szervereit. Az elért eredmények alapján a HP ProLiant az első olyan iparági szabvány szerverplatform, amely nagyvállalati kategóriájú teljesítményt nyújtott fürtözött Oracle adatbázissal, Linux-környezetben.
A Linux-alapú hardverekkel és szoftverekkel dolgozó nagyvállalati működési környezetek költség- és karbantartásbeli előnyeit meggyőzően bizonyító, Intel Pentium III Xeon processzorokkal és HP StorageWorks MSA1000 háttértár-rendszerrel ellátott, 8 node-os HP ProLiant DL580 szerverfürt 138 362,03 tpmC (tranzakció/perc) teljesítményt ért el 17,21 USD/tpmC költségszinten a Red Hat Linux Advanced Serverrel.
Tehat alkalmas...
Az a HW amin a Windows fut:
Benchmark Stats
Result ID: 101091903
Result Status: In Review
TPC-C Rev: 5.0
Report Date: 09/19/01
System Information
Total System Cost 10,603,803 US $
TPC-C Throughput 709,220
Price/Performance 14.96 US $
Availability Date 10/15/01
Database Manager Microsoft SQL Server 2000 Enterprise Edition
Operating System Microsoft Windows 2000 Advanced Server
Transaction Monitor Microsoft COM+
Server Information
CPU: Intel Pentium III Xeon 900 MHz
# of CPUs: 272
Cluster: Y
Client Information
# of clients: 64
CPU: Intel Pentium III 800 Mhz
CPUs per client: 2
A Linux-os HW:
Benchmark Stats
Result ID: 102091601
Result Status: In Review
TPC-C Rev: 5.0
Report Date: 09/16/02
System Information
Total System Cost 2,380,546 US $
TPC-C Throughput 138,362
Price/Performance 17.21 US $
Availability Date 03/05/03
Database Manager Oracle 9i R2 Enterprise Edition
Operating System Red Hat Linux Advanced Server
Transaction Monitor BEA Tuxedo 8.0
Server Information
CPU: Intel Xeon 900 MHz
# of CPUs: 32
Cluster: Y
Client Information
# of clients: 16
CPU: Intel Pentium III 1.4GHz
CPUs per client: 2
Teljesitmenyben a Windows-os rendszer a jobb, de ott 272 processzor van a Linux-osban pedig 32. Szerintem Csabi errol beszel... nem ugyanaz a HW...
Remelhetoleg ez a teljesitmeny meg jobb lesz...
A Linux-kernel levelezőlistán a napokban jelentették be az új Linux-hoz készült POSIX szál-könyvtár (threading library) első nyilvános változatát. Az alapjaitól újra felépített könyvtár a Native POSIX Thread Library (NPTL) nevet viseli, és amennyiben a közeljövőben nem találnak jelentős tervezési hibát benne, úgy hamarosan ez válthat a standard POSIX szál-könyvtárrá a Linux platformon.
Az új könyvtárral készült első tesztek nagyon ígéretesek. A 32-bites Intel processzorokon 1 GB-os memória mellett az új szál-könyvtárral mindössze 2 másodperc alatt sikerült létrehozni és leállítani összesen 100.000 szálat. Ugyanez a feladat elvégzésére az előző kerneleken mintegy 450-szer ennyi ideig, azaz nagyjából 15 percig tartott. A hatalmas mértékű gyorsulás elsősorban a magyar Molnár Ingó munkájának köszönhető, akinek O(1) nevű ütemezőjét nem rég fűzték hozzá a 2.5-ös fejlesztői kernelhez.