Csillagászat
  • szabiku
    #697
    Te nem semmi egy pali vagy...
    >"gyakorlatilag minden viszonyítás kérdése. Ez relativitás elmélet alapja. Már csak az a kérdés, hogy hol itt a gond? Mert csak ez nem derült ki abból amit írtál!"
    # :D Béna érvelés. Arra akarsz ösztönözni, hogy kaparjam ki neked a gesztenyét. :) Mondtam, hogy most nézz utána magad tüzetesen!

    Az Unruh-effektus, sugárzás valóban nem a gravitációra alapoz (nem fogalmaztam elég részletesen..), hanem gyorsuló vonatkoztatási rendszerre. Az áltrel gravitációs terében viszont éppen a saját nyugalmi állapot 'kerül át' egy valamilyen gyorsuló vonatkoztatási rendszerbe. Szóval ez miatt 'pendül egy húron' a Hawking-sugárzás és az Unruh-effektus/sugárzás. Ennek pontos kvantum(tér)elméleti/kvantummechanikai megalapozása még szerintem nincs, bár vannak megpróbáló elképzelések, matematikázások. Ha találsz olyan doksit vagy tankönyvet, ami kifogástalanul és teljesen leírja ezt, akkor kérlek oszd meg!

    >"a vákuumállapot, vagy mai nevén alapállapot, ugye a legkisebb energiaszint, ami magától értetődő, hogy eltérő lesz más vonatkoztatási rendszerben"
    #Ezt a kijelentésed mire alapozod? (Nem mindegy az sem, hogy milyen más vonatkoztatási rendszert értesz. Pl.: más inerciálisat, más gyorsulót/gravitációsat, stb... de most nem ez a lényeg.) A kidolgozott és tanított kvantumelméletben szerintem nem lesz más, sőt a vákuumállapot (alapállapot) egy objektív tény, ami ezért nem lehet viszonyítás kérdése. Hawking és Unruh ennek ellent mond.