Létezik e ilyen?
  • ibrik
    #21
    Először is, több progi is létezik, legjobb, ha te keresed ki a neked tetszőt, pl. innen: Honosítóműhely - Multimédia - TV- és rádióvétel
    Ezek némelyike felvenni is tud, de általában egyfajta formátumban, amit neked még tovább kell kódolnod, hogy AVI-t vagy esetleg DVD-t kapj belőle.

    A kódolt csatornákkal már kicsit bonyolultabb a helyzet, mivel az új csillagpontos háózatokon már nem úgy sugározzák ezeket, mint a régebbi soros hálózatokon.
    Ugyanis a soros hálózatban egy kábeltévé szolgáltató összes csatornája bemegy az előfizető lakásába, a kódolt csatornákhoz pedig (pl. HBO) külön dekódert adnak.
    Tehát az HBO számítógépes nézéséhez ebben az esetben vagy ugyanarra a dekóderre van szükség, vagy a neten ritkán megtalálható dekóder-programok egyikére.

    A csillagpontos hálózatokon már egész máshogy van megoldva a dolog.
    A kábeltévé szolgáltató összes csatornája úgynevezett csatorna-csomagonként "kódolva" megy ki a főgerincen, amit bevezetnek a házakban egy elosztóba. Ott minden lakásnak van egy elosztóegysége, amibe csak azokat a szűrőket rakják be külön-külön, amelyik csatornacsoportra előfizetsz, plusz ha van HBO-előfizetés, annak van egy külön szűrője. (az internethez is külön szűrő van).
    Tehát a lakásodba már csak azok a csatornák mennek be kódolatlanul, amelyek olyan csatornacsomagokban vannak, amelyekre előfizettél. Vagyis itt már nem is kell külön dekóder. De ha nem fizettél elő az HBO-ra, akkor annak a jele már nem is megy a lakásodba, tehát nincs mit dekódolni.
    A csillagpontosban pl. a Sport1 és a Gold nincs külön kódolva, hanem valamelyik csatona-csomag részei.

    Meg kell még említenem a műholdas tévézést is. Ebben az esetben ugyanaz a helyzet, mint a soros kábeltévé-hálózatok esetében: dekóder vagy dekóderprogram kell.