• braindance
    Legelőször is:

Két tévhitet kell eloszlatnom:
    1) az 1Ghz G4 fele olyan gyors mint a 2+Ghz P4
    Ez már javul az emberekben, egyre kevesebben gondolják ezt, főleg azok nem, akik nem Intel fanatikusok. Ugyan eddig még csak SDRAM és 133Mhz bus volt a legjobb Apple ajánlat, teljesítményben összemérhető volt az Intel rendszerekkel. Ne feledjük el, hogy mind az Intel mind az AMD már áttért .13 mikronra, míg a Motorola még .18 mikronon gyártja a G4-et. A csíkszélesség csökkentésének hatása meg mindenki számára tiszta.
    2) a Macintosh az istencsászár, lealáz minden PC-t.
    Azért vannak ilyenek is, de ez sem igaz. A tesztek azt mutatják hogy a mostani high-end Macintosh nem tud lépést tartani a high-end PC-kel. Egy ütős dual Athlon MP rendszer köröket fut
    a dual 1Ghz PowerMac körül videoszerkesztésben (amely egyébként a Mac erőssége). Az Apple kétségtelenül le van maradva, és ezt be kell hoznia ha nem akar piacot veszteni.

Az operációs rendszer része alakula a dolognak, de ha nem raknak alá jó vasat, nem ér semmit.

Átállás Intelre:
    Az újraírás/fordítás lenne szerintem itt a legkisebb gond. Az apple már csinált ilyet, amikor a 68k-ról átállt a PPC kódra, és azok ugyanannyira nem voltak kompatibilisek egymással mint a PPC és az x86.
    Ha az Apple úgy fogja érezni hogy a léte veszélyben van, akkor biztos meg fogja lépni ezt a váltást. Egyébként ki tudja mi lesz négy év múlva a processzorpiacon? És ha átáll miért az Intelre állna át? Ott a Power4 az IBMnél, a Hammer az AMDnél, a MIPS a SGI-nél, vagy az UltraSPARC a Sunnál, neadjisten a Transmeta...

De nem fogja, mert nem lesz végső eset.
    (realista optimista vagyok :) )

Van még bőven terjeszkedési út a PPC architektúrában, és az Apple-nek ott van menekülési útnak az IBM.
    Én személy szerint kétlem hogy az IBM ott fogja hagyni a piacot, különben nem ruházna be majdnem 5 milliárd dollárt a világ egyik legfejlettebb chipgyártó üzemébe.
    Pár szóban: 0.1 mikron csíkszélességgel, 300mm-es szilikonostyából, 2003 februárjára teljes üzemkapacitással.
    Ha a G5 tényleg hozni fogja azokat a technológiákat amiket bele akarnak rakni (RapidIO, HyperTransport, 64/32bit, Book E Core), akkor kijelenthetem, hogy még lesz értelme Macintoshon maradni... :)

Egyébként az Apple biztos hogy szemrebbenés nélkül vállal rész az R&D kölségekből, az ő jövője is múlik rajta...

Egyébként érdemes elolvasni ezt a cikket:
    http://www.macedition.com/soup/hotsoup_20020806.php