mit ajánlotok?
  • gforce9
    #4295
    Hát most itt pár sorban nem tudok kimerítő választ adni, egyébként is eléggé specializálódást megkövetelő terület és én nem vagyok szakértője, de megpróbálom egyéb módon szemléltetni.

    A memóriának nem csak a nagybetűkkel ráírt X Mhz a paramétere, de egyéb dolgok is. Pl. az optimális működési feszültség vagy a fentiekben említett időzítés. https://en.wikipedia.org/wiki/Memory_timings

    Ha a két modul esetében ezek az optimális működési paraméterek eltérnek, akkor gubanc lehet. Ugyanis az alaplapi vagy manapság a processzopba épített memóriavezérlő és a bios csak egyféleképp tudja hajtani a ramokat (nem tudja pl az egyiket X másikat Y feszültségen hajtani). Jellemzően ez úgy működik, hogy megkérdezi az első modult (vagy dual channel esetén a ramot úgy ahogy van), hogy ő min hajlandó menni és ahhoz állítja be magát (a módszer ennél azért bonyolultabb, de az alapelv ez). Ha a ramok különbözőek (az optimális működési tartományuk eltér) onnantól lutri, hogy egyáltalán hajlandóak e párban elindulni és stabilan működni, hiszen az elsőhöz beállt a memórivezérlő, a bios a megfelelő feszültséget állítja be, de lehet a másik modulnak ez a beállítás nem megfelelő.

    Az előbbi kérdéses hsz esetében valószínűleg az történhetett, hogy az alaplap próbált elindulni és a működőképes beállítást (amikor nem fagyott szét az egész a fenébe), 1333Mhz-nél találta meg és ki tudja milyen időzítési beállításokkal.
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2018.06.03. 23:42:36