• Deus Ex
    #76
    Sziasztok.

    Akkor most nekifutok ennek.. Lektorálást kérek! :-)
    Úgy értelmezem Imre utolsó mondatát, hogy a tágulás az univerzumban egy adott időpillanatban kis tűréssel egyformának tekinthető. A környezetünkben épp olyan sebességgel tágul, mint egy milliárd fényév távolságban, de valós időben mi csupán közvetlen környezetünket láthatjuk, hiszen az információt hordozó fénynek is időbe telik ide érkezni. Azt, hogy mi történik egymilliárd fényévnyire, azt majd akkor láthatjuk, ha megérkezik onnét a fény.
    A távoli galaxisok valóban gyorsabban távolodnak, de ezek akkor is gyorsabban távolodnának, ha az univerzum tágulási sebessége állandó volna.
    A magyarázat:
    Jelöljük a távolságegységet l betűvel, az időegységet t betűvel. Éljunk avval a feltételezésel, hogy az univerzum tágulása okán l távolság t időegység alatt másfélszeresére növekedik. Vegyük fel a tőlünk 1l távolságban lévő A, és a tőlünk 10l távolságban lévő B pontot.
    t idő elteltével azt tapasztaljuk, hogy az A pont 1,5l, míg a B pont 15l távolságra található. A sebesség kiszámításával azt az eredményt kapjuk, hogy az A pont távolodási sebessége 0,5l/t, a B pont hasonló jellemzője pedig 5l/t, tehát a távolabbi pont nagyobb sebességgel távolodik. Holott kellően kicsire választott helyi környezetéhez képest nyogalomban van mindkét pont. Csupán a köztük lévő tér teresedik.