• mir
    #55
    csabi:
    teljesen nyilvánvaló dolog, hogy ezeken a konzolokon hatalmas ráfizetés van. ezen felesleges vitázni. a sony PS2ben spec CPu van, amit megtervezni(még ha sima Rseries MIPS procikra épül is) iszonyatosan költséges dolog, a grafikus proci meg a 4 MB beágyazott SRAMával sem olcsó. (még ha újabban 1 DIEn van ez mind, és minden egyéb is) biztosd lehetsz benne, hogy csak ennek az 1 chipnek a legyártása, és az EE licenszdíjai többet adnak, mint a 199$os jelenlegi ár...(+RDRAM+DVDlejátszó+doboz+trafó+vezérlő...) ez nem férhet bele. ugyanez vionatkozik a GCre is. azért az IBm sem lett hülye hirtelen, hogy 1 kibővített utasításkészletű, felturbózótt POWER3 procit majdnemingyen adjon. arról nem is beszélve, hogy a GC GPUjában is van 3 MB 1Tsram, ami megintcsak eredményez 1 több, mint 150mm^2-es DIEt, ami ugye szintén nem olcsó.+licenszdíj az ATInak. a DVDlejátszó+hasonlók megintcsak nem ingyé vannak. ez sem fég bele 159$ba.
    xbox: a GPU 80$.(állítólag, de ez azért eléggé reálisnak tűnik) az 5(vagy talán inkább 4.8) nanós DDRmemóriák ma sem olcsók. sőt... kifejezetten drágák.
    a CPU valóban nem drága dolog, azt ki lehet fizetni, bár mondjuk termelői áron sem nagyon lehet kevesebb, mint 30-40$.(és mondjuk így is olcsóbb, mint a másik két konzolé)van még itt 1 kis szerelési költség, meg DVD, meg trafó, meg USB meg vinyó, és ez sem férhet bele 200$ba.
    a bevételek csak az eladott programokból jönnek.
    a SONY megengedheti magának, hogy pl. a PS1hez lehessen másolni játékokat, meg a PS2 kalózchipek ellen sem nagyon pereskedik, mert ez a kis bevételkiesés, amit ezek okoznak nem ér annyit mint amennyi presztizsveszteség járna ezekkel.
    a GChez senki sem tud hozzápiszkálni, a RISC architektúra nem olyan dolog, amit sokan tudnának bolygatni, feltörni meg pláne nem...
    az Xboxon azomban va oprendszer(a másik kettővel ellentétben) és itt jön a sebezhető pont, amihez már azért sokkal könnyebb hozzápiszkálni. ha ahoz a kevés Xboxhoz, ami omst forgalomban van, elkezdenek kalózcuccokat árulni, sokan lesznek, akik vsznek 1 Xboxot, sé másokják rá a játékokat, még az office-t, meg mindent, amit el lehet képzelni, és ezzel csak a ráfizetés nő. óriási bukta lesz, ha feltörik.