• harcu
  #39
  NA igen, egy repülőgép tud infra + radarcsapdákat szórni, és? Ha egy gépre nem egy, hanem 2-3 rakétát indítanak, az le fog esni nagy valószínűséggel. Egyébként nem csak ködgránátvetők szerelhetők tankokra, az infracsapdák felszerelése is megoldott már.
  OK, adjál holmi bazookát, avagy panzerfaustot a katona kezébe, küld a tank ellen, majd töltsd ki a halotti bizonyítványát. A korszerű páncélzatokon ezek nem mennek át. Utána meg a talpas ráeszmél, hogy ott állok a tankkal szemben egy szál pisztollyal. Jók az esélyei a túlélésre.
  A páncéltörő rakéták közül csak az újabbaknak van esélye a modern páncélzatok (Chobham) avagy a reaktív páncélzatok ellen.
  A kettős robbanófej (első a reaktív páncélzatot, második a hagyományost) nagyjából hatástalan egy Abrams ellen. Ezért terjed mostanában, hogy a rakéta a cél előtt felemelkedik, és felülről támad a harckocsira (pl Hellfire újabb generációk)

  A nehéz helikopterekre ellenpéldának ott van az amcsik szomáliai akciója. Elküldetek százegynéhány deltaforce-ost + jópár zöldsapkást, hogy tartóztassanak le egy emberkét. Szépen el is fogták, és indultak volna vissza, de megjelent az ellen, kissé túlerőben, RPG-kkel és Kalasnyikovokkal. Az amcsiknak volt egy pár Hummwee-je, plusz a Blackhawkok, ezenfelül a szokásos M-16/M4/AR-15 + M60 géppuska+ M203. A helikofferek szépen padlót fogtak az RPG-ktől, az elit amcsi katonák fele pedig meghalt, vagy megsebesült. Csak valami ázsiai ország sebtében összekapart tankjai tudták őket kimenteni. Szóval volt légifedezet, volt elit kiképzés, de nem volt páncélos fedezet, ezért csúfosan buktak.

  Szóval igenis kell a harckocsi, mert ez a tömeg hatástalan volt ellenük, pedig csak régi M60 vagy M48-as tankokkal mentek.

  "Gerilla-harcmodor ellen védekezni még kevésbé: alul nem annyira páncélozottak ezek a vasak, hogy a teljes súlyukkal lefolytott aknákat kibírják."

  De, igenis kibírják az aknákat. Persze Izraelben most bukott egy Merkava, de az 25 kg TNT-re hajtott rá, amit távirányítással robbantottak.
  Ja, az amcsi Mavericknek is 55 kg-os töltete van.
  Ez is felülről támad.

  A Merkavak amúgy is érdekesek, mert képesek szállítani gyalogságot is. Ti miben utaznátok inkább, egy Merkavában, vagy mondjuk egy M113-ban?
  Szerintem az előbbi lényegesen jobban páncélozott.
  Azonkívül már dolgoznak egy tankra szerelhető lézeren, ami a "roketeket" lenne képes még a levegőben szétlőni.

  Szóval egyelőre ne írjuk le őket.