"Aki másnak felbontás...!"
-
Gabo #4525 Skacok!
Ahogy már párszor írtam, szerintem nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy melyik modellezési módszer a jobb. (NURBS vs SubDiv/Box) Erről nálunk menőbbek is a végtelenségig el tudnak vitázni és szerintem nincs értelme. Ezek csak eszközök. Egy-egy adott cél eléréséhez hol az egyik, hol a másik lehet a jobb megoldás. Az pedig kinek melyik áll jobban kézre egyénenként változik. És egyáltalán nem igaz, hogy SubDiv-vel nem lehet pontosan dolgozni, csak ismerni kell a MeshSmooth működését a megfelelő használatához. De a Max-ot soha nem is szánták CAD alkalmazásnak. Tökölni pedig mind a kettőnél bőven lehet, mire a kívánt eredményt eléri az ember.
Számomra kellemes meglepetés volt, hogy SubDiv-vel milyen könnyedén és intuitíven lehet alkotni. A lowpoly modellen néhány vertex elmozdításával, néhány él beillesztésével pillanatok alatt megváltoztathatom a modell jelegét. Animálás során pedig elég a lowpoly modellel dolgozni.
NURBS esetén tologathatom, igazítgathatom a görbéket és koránt sem biztos, hogy annyira átlátható az egész folyamat mint az kellene. Ráadásul jó előre el kell tervezni, hogy hol és mit akar elérni az ember. Több NURBS felület illesztésénél pl. biztos gondok lesznek a részletekkel (pl. kézfej+ujjak).
Röviden, ha van rá mód és lehetőség az ember válassza azt, amelyik jobban megfelel az adott cél eléréséhez a számára.
UVW és társaik...
Szép és jó, hogy vannak klassz progik, amikkel a "piszkos munkát" könnyebb elvégezni. De azért azt ne hagyjátok figyelmen kívül, hogy pl. egy stúdióban csak azzal dolgozhatok, amit a kezetek alá tesznek. Vagy azzal boldogulsz ami van, vagy másnap nem kell ott dolgoznod.
Normál esetben nem egy ember végzi a modellezés, a textúrázás és az animálás feladatait. Az egyes munkafázisok szét vannak osztva. A legtöbb esetben a modell még félig sincs kész, mikor már a grafikusok készítik hozzá a textúrákat és az animátorok már a bétás modellel elkezdik az első mozgások kidolgozását. Szóval egyáltalán nincs lehetőség arra, hogy a kész modellt egy 3D-s festő progiba kedved szerint festegesd.
A Maxot, a Maya-t és a többi hasonló progit nem az otthoni felhasználóknak fejlesztették ki, annak ellenére sem, hogy mára viszonylag felhasználó barát rendszerek lettek. Ennyi azt hiszem a lényeg.