Kinetix

"Aki másnak felbontás...!"

• Aldaryn
    Nemtom, én kapásból előbb találkoztam szipla, nem panoráma HDR képekkel, majd csak ezután találtam probokat, meg egyebeket.
    Youth: HDRI kép készítése azért nem ilyen egyszerű....
    Nos röviden annyiból áll a dolog, hogy ha csak nem vagy nagyon gazdag ember, és nem veszel speciálisan HDRI rögzítésére alaklmas célszerszámot, akkor kicsit pepecselni kell a dologgal...
    A fényképezőgép is olyan, hogy a fényképen, legyen az digitális, vagy sem, nem tárol többletinformációt, csupán a láttottat rögzíti.
    HDRI kép készítéséhez több fotóra van szükség ugyan arról a jelenetről, méghozzá úgy, hogy egyre növekvő exposure értékkel fényképezel. (Huh, itt nem vagyok jó, ez a blendenyílás vagy mi, vagy az exponálási idő?? buh, )
    Ezek a képek olyanok lesznek, mint egy HDR kép különböző expusure értéknél.
    Ezután ezt a képsorozatot össze kell fűzni egy programmal. Erre alkalmas pl a mkhdr.exe, ami parancssoros, vagy a HDR shop is, asszem.
    A program a bemeneti képekből elkészíti a HDR képet, úgy, hogy a bemeneti képek pixelértékeit átlagolja... stb...
    A kép nem attól HDR, hogy panoráma, csupán panorámaképeknél jobban ki lehet használni a HDR információt....
    Panorámakép lehet más is, mindenféle formátumban.
    Ja, és a formátumok között a HDRShop közvetlen is tud MirroredBallból Lattitude/Longitude képpé konvertálni. Szükségtelen a köztes lépés.
    (A panorámaképkészítés egyik módja, hogy egy baromi jól tükröző acélgömböt fényképeznek le, amiről a környezet tükröződik. Így lesz egy 180fokos kép, ezt a másik oldalon is megismétlik, és megvan a másik 180fok látószög. Ezután egy kis retusálással eltüntetik a kamera képét, és egyesítik a két képet...)