• Johann
    #19
    Az igaz hogy nem írtam sokat (söt semmit) az egész témára, csak egy megjegyzést tettem! :)

    1. A Samba már egy kicsit magasabb szinten van azóta, amikor te foglalkozhattál vele! Mivel annak az a feladata, hogy Windows-os rendszerek és Unix-os vagy egyéb rendszerek között teremtsen fileszintü kapcsolatot, és még 1-2 dolgot, ezért müködik benne a központi jogosultság ellenörzés is! Ez azt jelenti, ha egy WinNT domain-be használjuk, akkor be lehet állítani, hogy a hozzáférést a DC engedélyezze! Most megmondom öszintén én sem vagyok teljesen friss a mostani verziójával kapcsolatosan, de lehet hogy már egy komplett PDC szerepet is fel tud vállalni beléptetéssel és minden egyébbel (logon script,policy beállítás stb.)! Ami ugye nem kis dolog, mert ha gond van egyszerübb, és gyorsabb egy samba-t ujraindítani, mint az egész servert! :)

    2. A unix-os központosításról pedig annyit, hogy létezik egy olyan, hogy NIS (Network Information Service), ami arra hivatott, hogy az olyan fejetlenséget, mint amit te írtál megszüntessen! Azaz egy felhasználónak ne kelljen minden gépen szerepelnie ahhoz, hogy használhasson egy gépet!

    3. Arra pedig, hogy ha egy pali leül egy gép elé a hálózaton, bejelentkezik, és a megszokott felületét leszippantja a kliensre (ami windowsnál nem igaz, mert a C: nem az ö gépének a C: -je lesz!), csak azt tudom mondani, hogy a technika unix-on müködik úgy ahogy azt a MS csak nagyon távolról szeretné! Ugyanis a X server ezt a feladatot valamivel kifinomultabban kezeli, bármelyik kliensre rá tud csatlakozni, úgy hogy a processz valóban a kiszolgálógépen fut, és valóban a megszokott felületedet kapod a megszokott filestrukturával, stb! Ezt a Windows rendszerek soha sem fogják tudni megcsinálni, mert nem a kliens-server architekturának megfeleöen fejlesztették ki, hanem csak egyszerü asztali PC-nek!

    Ugyhogy én továbbra is azon a véleményen vagyok, hogy a server=kiszolgálógép, és nem pedig az amire egy NT, vagy W2K jó! Mert például mondja meg nekem valaki mire is jó az hogy van NT server, meg NT Workstation? Mert hogy alig különböznek egymástól? Csak a beléptetés a feladata a servernek, meg hogy van egy servermanager-e amivel alig lehet csinálni valamit, azt kész?