Zerg#7
Eloszor is nem vagyok elvakult kornyezetvedo, es magaval a GreenPeace-szel sem szimpatizalok, sot..
De a kovetkezo mondaton meg en is megutkoztem:
Dewdew irta:
"A vilag szegenyebb oszagai meg ugy orulnek, mint majom a farkanak, hogy kapnak 10 millio tonna hulladekot az USA-bol, mert az nekik munkat es megelhetest biztosit."
Na ezert ez nem arrol szol, hogy sajnalatbol adnak kis nehez hulladekot a szegeny tavolkeleti orszagoknak az amcsik, hogy legyen mibol megelniuk!
Ebbol az atlag kinai/indiai embernek semmi nem jut. Nem hogy nem dolgozzak fel, hanem meg csak megfeleloen sem taroljak azt. Errol ugyan nem az amik tehetnek, de pont ezt a jelenseget felismerve - miszerint a szegeny orszagok csak az extra profit remenyeben fogadjak be a nehez hulladekot, es nem taroljak biztonsaggal - hozta a fejlett (????) nyugat azt a donteset, hogy nem "exportalhatnak" nehez hulladekot a fejlodo orszagokba. Ezt Eurtopa kultur emberhez meltoan be is tartja, USA szarik az egeszre, kihasznalja a masik orszag szegenyseget (es nem utolso sorban a kapzsi vezetesuket, foleg India, de errol most nem irok, aki ismeri India felsovezetesi rendszeret, az ugy is tudja, hogy mire celzok), es nehany kapzsi amcsi "vallaja, hogy eltakaritja a szemetet". Na igen el is takaritja, a szamukra mar nem letezo vilagba, tehat USA hatarain kivulre. Azt leszarhjak, hogy ott mi lesz vele, a kovetkezo jelmondattal: "Jah, kerem, az mar nem a midolgunk!". Igen is az o dolguk is, hiszen ez globalis szennyozodest is okoz. Igaz, hogy effektiven a szegeny orszag koveti el a szennyezest, de USA a felbujto, megpedig szandekos felbujto, hiszen tudja, tudhatja jol, hogy mi lesz a srosa a "szemet adomyanuknak". Persze lehet strucc politikat is folytatni, hogy az engem nem erdekel, mert nem nalam van, de egyszer majd jon a kamion, amit a homokba dugott fejevel mar nem lat. A tavolkeletrol a troposzferaba jutott szennyezodes, bizony az USA-ban, es itt Europaban is leesik. Jah, akkor meg boszen okoljuk majd erte Kinat meg Indiat, hiszen "milyen mocskok is ok." Es mindenki a "szegeny" amikat fogja sajnalni, hogy a rohadt tavolkeleti szennyezodestol pusztul USA-ban a novenyzet. Detto ue. a velemenyem a Kiotoi egyezmeny felrugasarol. De mit is varhatnank egy orszagtol, akinek az elso embere, hogy is fogalmazzak szalonkepesen, epp a gnom szintje felett all. Gondolom ertitek mire celoztam...
Tehat kedves Dewdew hidd el, nem dolgozzak fel az "adomanykent" kapott szemetet, egyszeruen leborijak egy placcra es kesz. Ez bun, de az is bun, hogy ezt amerika tudvan tudva meg is ad nekik "hala hulladekot", hogy ennek tavolkeleten "oruljenek, mint majom a farkuknak".
ps. Nekem elsosorban nem az a bajom, hogy ilyen anyagokat hasznalnak, hasznaljak nyugottan, amig nincs jobb, es persze megfizetheto aron. Viszont azt mar elutasitom hogy a szegenyseget kihasznalva olcso aron megszabadulnak sajat szaruktol, holott nekik mind a tokejuk, mind az eszkozallomanyuk meg volna ennek kultur emberhez melto eltakaritasara.
Persze, ha amcsian ezt ertik demokracian, hogy hasznaljuk ki a szegenyeket, akkor vagy, nekik, vagy nekem el teves kepem a demokraciarol...