• Rive
    #85
    >> az IA-64 / x86-64 rol!

    Az nekem elég egyszerűnek tűnik. A Hammer nagyon ütős, mind architektúrájában, mind a lehetőségeiben: Sokkal ütősebb, mint a jelenlegi ia64-ek. Mind az Itanium, mind a McKinley erősen (víz-)fej-nehéz: nagy core (-> nagy selejtarány, drága), gyenge multiprocesszoros működés. Az architektúra előre láthatóan akkor válik majd kiforrottá, ha .09-re lemennek a csíkmérettel: azon a méreten a jelenlegi AMD processzorok magmérete kezelhetetlenül kicsi lesz, ugyanakkor az Intel-féle már megfelelő. Ha a PPro esetét nézzük, annak is kellett 1-2 áttervezés, hogy igazán bejöjjön.
    Sokkal nagyobb gond az, hogy a szerver-piacon a vasak forgási ideje nem egy-két év, mint a PC-szegmensben: 3-4-5 éves vasak is üzemben vannak, ráadásul (minő pimaszság :D) jól teljesítenek. A szerverek tervezői nagyon idegenkednek a kiforratlan megoldásoktól, a tiszavirág-életű processzoroktól: egyenlőre pedig az ia64 annak számít.
    A másik oldal viszont éppen elérte azt a szintet, ahol már számolni kell vele. Sok MP megy low-end szerverekben, valamint mérnöki munkaállomásként is üt: gyűlik a tapasztalat, szűnik az idegenkedés.

    Azaz: jelen pillanatban akkora a bizonytalanság, hogy egyszerűen értelmetlen jóslásokba bocsátkozni.
    Emiatt aztán az MS voksa sem sokat ér: _mindkét_ rendszert támogatni fogja, mert ők sem tudják, melyik lesz a befutó.