• Rive
    #115
    Még egyszer: technikai akadálya nincs, hogy megtervezzenek egy 2+ GHz-s, 64 bites RISC procit. Az ok egészen pontosan ugyanaz, ami az Intelt megakadályozza a gyorsabb procik kiadásában: csak és kizárólag a piac. Ha az Intel kiadná a gyorsabb processzorait, akkor pillanatnyilag biztosíthatná ugyan a dominanciáját - azonban annak az időszaknak a profitját kidobná az ablakon, amig a jelenlegi ütemmel eléri ugyanazt az órajelet.

    Ha nagy lépésekkel gyorsítanák az iramot, akkor a közbenső lépésekért beszedhető profittól elesnek.
    Viszont, ha csak kisebb lépésekkel haladnak, akkor az adott architektúrából eladott mennyiség a profittal együtt magasabb lesz: a tervezési költségek nagyobb darabszámon oszlanak meg.

    Teljesen ugyanezek a jelenségek működnek a 64 bites piacon is. A már bejáratott árukkal rendelkező szereplők egymással szinkronban dobják piacra az ujabb termékeiket. Amikor megjelenik az Intel az Itanium-féleségekkel, és bevallottan ki akarja szorítani a többit, akkor az 'öregek' hirtelen áttervezik a procikat, jön egy többlépcsős pipe - és ma a 6-7-800 MHz-es architektúra komolyabb újítások nélkül rögtön 1.2 GHz-vel megy.

    Ez a sebesség jelenleg több, mint elegendő az Intel IA-64 processzoraival szemben: és .09-ig elég is lesz.

    Gyakorlati oldal: egy RISC ütemezőnek teljesen tökmindegy, hogy 64 bites regisztereket vezérel, vagy 8 biteseket. Az ALU órajele ismét csak a pipeline hosszától függ.
    Az összes mai gyors CISC belsőleg RISC - az ottani ütemezők minimális változtatással alkalmazhatók lennének 64 bitre. Ezt használta ki az AMD, valamint megspékelte egy igazán ütős memória-kezeléssel.

    Más: Szerintem hagyd abba. Az AMD jelenleg jobban tartja magát az ütemtervéhez, mint az Intel, és az sem semmi, hogy a Hammer első legyártott példányai képesek voltak oprendszer bootolására. Az első tesztek megérkezése valószínűleg már csak hónapok kérdése - majd utána döntsd el, hogy mi lehetséges, és mi nem.