Gabo#749
Ehhez csak 4k6 kell. Ezeknek sem a konkrét pont értéke számít, hanem FUDGE dice-ként kell őket kiértékelni. (A dobások lényegében -4 és +4 közötti értéket adnak, erősen 0-ra súlyozva.)
A kidobott értéket még befolyásolhatja az, hogy ha a játékos használja a karaktere jellemzőit illetve fate-pontjait.
Nincs kezdeményezés. A harc körök helyett ütésváltásokra épül, amik lényegében néhány másodperctől egészen több percig is húzódhatnak. Külön sebzés sincs (nincs semmiféle hp rendszer), a siker mértéke határozza meg mekkora kárt okoztál az ellenfelednek. Ez a kár pedig tisztán attól függ, hogy hogyan írtad le a cselekvésed. (A megfélemlítés vezethet ugyan úgy győzelemhez, mint egy jól irányzott tör döfés...)
A csata elvesztése nem jelent automatikus halált, csupán annyit, hogy az adott összecsapást veszítette az illető. Hogy a vereség milyen következményekkel jár, az már a helyzettől függ.
A karaktereknek nincsenek számszerűsített tulajdonságaik. Pontosabban amely tulajdonság nincs kiemelten leírva egy jellemzővel, az átlagosnak számít. Egy csomó dologhoz nincs szükség próba dobásokra. Pl.: Egy Erős jellemzőjű karakter mindig erősebb lesz egy átlagosnál vagy egy Gyengénél.
S végre ennél a rendszernél van annak értelme, ha a karinak hátrányos adottságai vannak. Elég szépen játékba lehet őket hozni és nem csak a kari fejlesztésénél jelenik meg a dolog, mint tápolást segítő tényező...
Érdemes leszedni és átolvasni. Ahogy mondtam ingyenes és szerintem rengeteg remek ötlet van benne, ami más rendszereknél is használható. Miután átolvastam, azonnal kedvet kaptam ahhoz, hogy előszedjem néhány elfekvő kampány és világ ötletemet.