1578692191.jpg
[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!

Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
  • Zephyr Retiring
    Szerelempatak (Steam Of Love) 2013 IMDb

Az örök és rendíthetetlen dokumentumfilmes Sós Ági Szerelempatakja, meghozta számára az elismerést a közönségtől: a legjobb dokumentumfilm díját a 25. Trieszti Filmfesztiválon.

A Port.hu-n elolvastam egy bődületesen rossz kritikát róla, ami azt feszegette, hogy a filmben szereplők talán nem voltak mindvégig őszinték hozzánk nézőkhöz..mindezt azzal indokolva, hogy 9 ember közül 5 csíkszentdomokosi, 1 kalotaszegi és 3 magyarországi a faluban szereplők közül..
    Olyasmi fel sem merült a kedves antiszakértő kolleginában, hogy esetleg a filmben is látható ünnepség miatt érkezhettek a faluba? Vagy az a jelenet, amikor a két egymásnak idegen nő magázódva megissza a pálinkát a rögtönzött szabadidős pikniken?
    De még ha mindebből nem is azt szűri le, hogy a doksifilmben szereplő idős emberek valójában önmagukat adják, akkor is elég lett volna utánaolvasni, ki készítette a filmet és milyen filmes háttere van már eddig is.

Lépjünk tovább. Én ezt az alkotást egy szociográfiai pillanatképnek jellemezném. Pár idős falubéli (és nem odavalósi) idős asszonynak és férfiembernek a képébe nyomnak egy kamerát azért, hogy a saját szavaikkal elmeséljék, annak idején milyen is volt az intim együttlét a szerelmükkel. Mai középkorúként (vagy fiatalabbként is) egy elég ismeretlen világba (illetve annak emlékeibe) tekinthetünk be.
    Előkerül a téma kapcsán a szokásos tabukérdés is: élnek e nemi életet az idősek megöregedve is még?

Jómagam az öregséget nem azért kezelem nehezen mert elkerülhetetlen mindannyiunk számára, hanem azért amit a filmben is több idős emberen látni lehet: a tehetetlenség és a magányosság érzete miatt. Az emberre egy kor felett már senki sem kíváncsi sokszor. Persze, ez is megeshet. De azért nem minden öreg olyan megkeseredett és távolba révedő mint a filmben láthatóak egy része.
    Lehet és van is szép és vidám öregkor. Ezt a filmben a domboldali jelenet a 3 idősebb nővel illusztrálja a leginkább.

Az előzmények alapján (amit előre megtudtam másoktól a filmből) abban reménykedtem, hogy kaphat majd tőlem is egy maximális pontszámot a film.
    Nem kaphat. Bár ezt nem a szereplők, hanem a forgatócsoport hibájának tudom be, mert a téma kapcsán felkereshettek volna bármely más, optimistább és vidámabb hangvitelű falut is. Ők viszont ezt választották...
    Így részemről ez most csak egy közepes 10/5.

Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2017.11.16. 11:31:05