[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!
Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
-
Star Wars: The Force Awakens - 6.5/10 (avagy kisregény amiért kurvára meg leszünk kövezve)
kövek számának csökkentése érdekében minden spoiler tag mögé megy - nem lövök el semmit, viszont megváltoztathatja amit írok azt, ahogy a kétlábú nézi a filmet. ami tényleges spoiler, az kap egy még egy spoiler-t maga köré.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!ami tetszett:
- pörög. kegyetlenül.
- gyönyörű, rengeteg helyszínnel
- fasza atmoszféra, lásd lejjebb részletesen
- jók az új karakterek, szintúgy spoiler mögött részletesen
ami nem:
- remake
- remake
- remake
- de tényleg. közel minden jelenet ismerős lesz... valahonnan.
- kurvára semmit nem tudunk meg a világról
- egy nagyon fontos jelenet a picsába el van nyújtva, feleslegesen
- igen, JJ, értjük, nácik.
és akkor az érzékenyebb dolgok:
[spoiler]az új karakterek és az őket játszó színészek tényleg jók. Daisy Ridley elképesztően jól átadja Rey "keménységét", kitartását, csöppnyi zavartságát és reményvesztettségét, Adam Driver olyan Kylo Ren-ként mint egy 16 éves pattanásos tinédzser, aki siránkozó verseket ír miután a barátnője elhagyta, ami szerintem zseniálisan illik a figurához, Finn meg... megfelel. nincs semmi mélysége a karakterének, nem lehet nagyon mit írni róla. mindenki faszán játszik, ez a lényeg, régi arcok is elfogadhatóak. plusz baromi jó, amikor három érezhetően még ilyen téren inkompetens karakter próbálja egymást lekaszabolni fényfütyikkel. egyszerűen egy zseniális jelenet, nincs meg az új trilógiában megszokott, túlpörgetett és túlmisztifikált fénykasza harc.
ami baromira csípte viszont a szememet, az az új világ, amiről pontosan semmit nem tudunk meg. mi az a First Order? (kis saját szemlelét jön előző filmekkel kapcsolatban) milyen köztársaság? ugyanaz az ostoba, minden hatékonyságtól mentes és idiótákkal átitatott vicc, ami valaha az egyetlen pozitív karakter nagy munkával megbuktatott? és milyen ellenállás? minek állnak ellen? nem hogy a terroristák 30 éve elpusztították a birodalmat (és az endor bolygót, whupsz), káoszba döntve és marakodó hadurak kezébe adva ezzel az immáron mindenféle rendfenntartó erőt nélkülöző galaxist? akkor mégis újraszerveződött valamiféle nevetséges képmása a birodalomnak, nácikkal és idiótákkal a vezetőségben? (jó, Darth Vader is fogyatékos volt, de Palpatine tudta mit csinál. nagyon.) lehet hogy ezek a későbbi részekben kiderülnek majd, de... milyen kibaszott ellenállás?
a végső nagy harcot nevetségesen elnyújtották, és konkrétan ásítoztam közben. oké, értem, dimm dumm csitt csatt megy, nézzed paraszt. nagyon nem jött össze, egyszerűen érdektelenné vált.
és akkor a remake rész... nem fogok minden jelenetet felsorolni, de valami elképesztően sok másolata a régi részek nagy eseményeinek. Han Solo halála? keverjük egy kicsit Obi-Wan elpusztulását és a Birodalom Visszavágból Luke barátnőjének elvesztését (a jobb keze. a jobb kezére gondolok.). Rey kb egész története? Luke jobb attitűddel. juttassuk el a droidot az ellenállásnak. van egy fekete maszkos idióta, aki valakinek a nagyon fontos rokona... jó, ezt spec so-so jól adták elő. Halálcsillag harmadik felvonás? miért ne. ja bocsi, most egy egész bolygó neve halál, és 5 perc helyett fél óráig szarakszunk vele.
...a pofozkodás a hóban viszont valami elképesztően jó. sőt, az atmoszférát nagyon sok helyen telibe találták, amitől az ember rengeteg faszság felett átnéz. Rey csillagrombolós fosztogatását kiemelném, zseniális.
szóval, röviden és tömören: már láttuk ezt a filmet. ha nem lenne előtte 6 másik, talán meglenne az áll-leesés, de így... szinte semmi újdonságot nem hozott. nagyon biztosra akartak játszani, meglátjuk ez a népnek mennyire jön be - nekem annyira nem jött. 6.5 az még bőven pozitív, és egy percig sem bántam, hogy beültem a premierre, de...
mennyivel jobb lett egy olyan SW film, ami teljesen elszakad a régi részek karaktereitől, és ehelyett teljesen új figurák próbálnak rendet és biztonságot teremteni abban a káoszban, amit a lázadok terroristák hagytak maguk után a hatodik rész végén? ha nem hősként állítjuk be a régi karaktereket, hanem beleviszünk egy kis üdítően szürke moralitást - hogy talán, tán tán talán elbaszták, és nem oly' fényes az új galaxis a birodalom nélkül? egy kis kétértelműséget, ahogy a lázadok terroristák is próbálnak jófiúk lenni a baklövéseik után? nem, semmi?[/spoiler]
szóval... többet vártam. kenném a hype train-re, de kb traileren kívül mindent direkt leszartam, szóval nem ez lesz a nagy probléma. egyszerűen... kevés és fantáziátlan.
csak viszonyításképpen, mert tényleg szigorúak vagyunk - nálam a legelső Star Wars (nem, nem nevezzük új reménynek.) is "csak" 7.5/10. a Birodalom Visszavág 9/10, de hát hogy a faszba ne lenne 9/10.