1578692191.jpg
[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!

Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
  • PetruZ
    Solomon Kane (2009)
    Régóta vártam, hogy legyen már valami adaptáció Robert E. Howard kevésbé ismert karaktereiből is, ne csak állandóan Conan folyjon a csapokból, így hamar felkeltette az érdeklődésemet a hír még jó egy éve, hogy kedvenc figurám, Solomon Kane is meg fog végre elevenedni a vásznakon. Természetesen féltem is, hogy mit fognak művelni vele, de a film tegnap esti megtekintése után ezek a félelmek többé-kevésbé eloszlottak, bár persze nem vagyok maradéktalanul elégedett.
    A történet a 1600-as évek legelején játszódik, amikor Kane még csak egy rabló kalózvezér, és az Ördög elérkezettnek látja az időt, hogy elvigye a lelkét. Kane megmenekül és bűnei súlyától terhelten egy angol kolostorban talál menedéket, de egy év után innen is mennie kell, és csakhamar kiderül: Isten új szerepet szán neki, de csak akkor szabadítja meg lelki bélyegeitől, ha megment egy lányt egy ördögimádó varázsló és csatlósai karmaiból...
    A film készítői nem egy létező történetet dolgoztak fel, hanem egy új eredetmítoszt írtak, amely Howard-nál sosem lett leírva, csak bizonyos ritkásan elszórt sejtetésekkel volt érzékeltetve Kane múltja. Igazából a film sztorija sem lóg ki a howardi történetekből: sötét, nyomasztó, felbukkan benne a fantasy-vel kevert természetfeletti, és persze a sajátosan értelmezett howardi vallásfilozófia is.
    A külsőségeket tekintve a látvány egyáltalán nem rossz. Ritkán látni ennyire nyomasztó és lehangoló képeket a középkori Angliáról, bár az akasztott, megégetett, vagy karóba húzott, kicsípett szemű hullák látványa egy idő után már megszűnik sokkoló lenni. :) A CGI nem hivalkodó, nem üt el a háttértől és nincs is agyonhasználva, bár különösebben nem is kiemelkedő (a végén a kivéve, ami brutáljól néz ki). A zene most nem ugrik be, de biztosan volt az is. Az akciójelenetek jók, nincsenek szétlassítva (egy-két esetet kivéve) és a kamera sem idegbeteg, a vágások is megfelelő tempójúak, és a mennyiségükre sem lehet panasz.
    A színészek többsége másodvonalas, vagy általában ismeretlen: a főszereplőt alakító James Purefoy sorozatokból és filmes szerepekből lehet ismert, az elrabolt lányka Rachel Hurd-Wood (Perfume, Dorian Gray), Max von Sydow-t meg mindenki fel fogja ismerni :) (egyébként ő Kane apja). Különösebben nem tudnék kiemelni senkit, talán csak Purefoy igyekszik, a többiek hozzák az átlagot. Egyébként Purefoy valamivel fiatalabb, mint aminek én Kane-t elképzeltem (és a festmények, képregények ábrázolják), de ez magyarázható azzal, hogy ez a film a Kane előtörténet, itt még nem annyira idős.
    Értékelés: 6/10. Átlagosan jó, teljesen nézhető, bevállalható, Howard-fanként is azt mondom, hogy nem csalódás, de jobban szerettem volna valamelyik eredeti sztorit látni. Azt viszont megértem, hogy muszáj volt bemutatni a karaktert, nagyon sokan nem ismerik. Talán majd a folytatás (ha lesz), ebben is kielégítőbb lesz.