[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!
Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
-
The Wrestler
------------------------------------
8/10
Igazság szerint nem túl fordulatos filmmel van dolgunk. Leginkább egy áldokumentumfilmnek mondanám, az egész film aurája olyan mintha egy valóságshow főszereplőjét követnénk figyelemmel mindennapjai során. Vélhetően ez nem véletlen. Rövid, összecsapottnak HATÓ vágások, a kézikamera pedig sokat követi a főhőst. Szóval elég nyers a film, nyoma nincs a tipikus hálivudi dramaturgiának, kamerakezelésnek, vágásnak. De Aronofsky-tól nem is vártam ennél kevesebbet.
Aki nem tudná, a rendező felelős a –véleményem szerint- a világ leghatásosabb, legkeményebb képsorokkal/zenével operáló drogos filmjéért, a Rekviem egy álomért-ért, illetve az azt követően (6 évre rá) készített The Fountain-ért, ami sajnos messze állt az én érdeklődésemtől, lelkivilágomtól, de egy nagyon szép film volt. És várhatóan az Ő nevéhez fog fűződni a Robocop feldolgozás is .
A film a címben szereplő kiöregedett, valaha nagymenő de mára lecsúszott, a megélhetés szélén lavírozó pankrátor, Randy „The RAM” Robinson életébe enged bepillantást. Gyakorlatilag három szereplős a film, a főszereplőn kívül Marisa Tomei csillogtatja meg tehetségét és csupasz testét, mindkettőt nagy sikerrel teszi, továbbá Evan Rachel Wood kapott még egy rövidke epizódszerepet az apját gyűlölő tinédzser lány szerepében.
És el is érkeztünk a címszereplőhöz, akiről jelen filmben csakis szuperrelaívuszokban lehet nyilatkozni. Nem mondom, hogy egyedül csak Ő tudta volna így eljátszani ezt a szerepet, de tény, hogy hibátlanul oldotta meg, amihez alkoholizmusa illetve a botox-kezelések utóhatásaként látható, jócskán eltorzult arcberendezése is jelentősen hozzásegítette. Mickey Rourke-ról van szó, ahogy azt mindenki tudja. Nekem eddig sem volt vele semmi bajom, ezután sem lesz, bár kérdéses, hogy még hány szerepben képes helytállni ilyen torz fizimiskával. Számomra nem volt Oscar díjas az alakítása, de mindenképpen kiemelkedőt tett le az asztalra Rourke bátyó.
Egyetlen gondom a filmmel az volt, hogy
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
az utolsó harmadától egyértelműen és visszavonhatatlanul halad afelé a drámai befejezés felé, amit már sejthettünk a film közepe tájékán is. Nincs csavar, nincs fordulat, egyszerűen mindenki tudja, hogy Randy nem fog tudni kiszállni és a szívinfarktusa miatt nem éli túl az utolsó nagy meccsét. Talán nem ártott volna egy apró, kicsike reménysugár, egy lehetséges választópont, amiben a néző még naívan bízhatott, izgulhatott volna, hogy „talán mégis minden rendben lesz, talán mégsem bunyózik, talán mégsem lesz baja az utolsó meccsén, talán valami történik”. De nem történik semmi, csak a tragédia.
Ez persze elhanyagolható és valószínűleg csak engem zavaró dolog, nem túl lényeges, mert ettől a film még kiváló lett, na és a befejezés... az MESTERI!