[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!
Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
-
Cloverfield
Elég régóta próbálom megnézni ezt a filmet, de valahogy sosem volt rá alkalmam. Nagyon felkeltette a film az érdeklődésemet és sokan az egekbe magasztalták. Kár volt ennyire ráizgulnom...
Számomra teljesen nézhetetlen volt, ráadásul tökéletesen eltalálta azt az egyensúlyi pontot, hogy rossz a film, de nem annyira, hogy végigröhögd, ergo hihetetlen módon fárasztott és csak szenvedtem alatta.
Kicsit nevetnem is kell, hogy mennyi embert lehet manapság az orruknál fogva vezetni. Ez egy kézikamerás, a home videók minden jellegzetességét nélkülöző sima hollywoodi film! A filmipar tökéletesen kihasználta ezzel a filmmel az "utálom a tucatfilmeket" divatot, hisz nagyon sok helyen olvastam, hogy "végre nem egy sablonfilm!". Dehogynem az, csupán kézikamerás! És egy kicsit sem volt életszagú! Én pont ezt vártam volna el a filmtől.
SPOILER GYANÚ
A film baromi látványos és baromi hatásosak a hangok, dramaturgiailag is össze van rakva (hohó! még régi felvételeket is láthatunk!), végig feszültség, szörnyek mindenütt és minden pont látszódik! Sokan írták, hogy nézhetetlen a kamerakezelés miatt, na szerintem meg túlságosan is jó lett! A legdurvább sprintek alatt is egész egyenes és a történtek után egy pillanattal a srác már oda zoomol a megfelelő helyre. Persze a srác szerelmes is, ezért amikor a bulin mást kéne dokumentálnia, néha odatéved(!) a kamera a csajszira, hogy te tudd, ő az a lány!
Összegezve, éppen ezek miatt a dolgok miatt semmi életszerűség nem volt benne, amiről mindenki beszél.
Végül a szörny: az várható volt, hogy nem sokat tudunk meg felőle és homály fedi majd, de hogy ennyire SEMMILYEN legyen! Minden szörnynek és fenevadnak van valamilyen karaktere vagy stílusa, egy ilyenhez egy kézikamera nem gátló tényező (főleg, ha ilyen sokszor belebotlanak véletlenül), ha 5 percig kamerázol mondjuk egy oroszlánt, átjön valami! Itt nem jött át semmi, csak bolyong valami amorf cucc a városban akit egész éjjel rakétáznak meg lőnek, ő meg csak bolyong tovább mindenfajta tudatos vagy ösztönös célt nélkülözve.
Hogy őszinte legyek, már rég nem borultam ki ennyire egy filmtől, általában türelmes vagyok minden gagyiság terén, de ez nagyon betett nálam. 2 dolog viszont biztosan rontott az "élményen". Először is, hogy nem moziban néztem, a másik (nagyobb gond), hogy a szinkronos verziót láttam, ami az amúgy sem tetsző filmet jócskán lerontotta. Nem láttam az eredeti hanggal (és most már nem is fogom), de mondjuk ki: a szinkron ultrasz@r! Amúgy sem illik a kézikamerás filmekhez a szinkron. Lényegtelen, mert az eredeti hang sem változtatott volna semmin, max nem szenvedek az élettelen dumák miatt is.
Az effektek meg a hang amik tényleg jóra sikerültek, nehéz lehetett megcsinálni, szóval technikailag mindenképp elismerést érdemel a film.
2/10