1578692191.jpg
[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!

Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
  • PetruZ
    I, Robot (2004)
    Ha az időnként előforduló, a képünkbe tolt reklámoktól, meg a szintén időnként előforduló W.S.-re szabott "sapis-beszólós-kemény-vagyok-mint-a-vidialapka" stílustól eltekintünk, egész pofás film... az első fele. A második fél totális katasztrófa. Nem, nem Asimov szellemét védem, sztem megvan az öreg magában is, csupán az dühít fel, de nagyon, hogy a kifejezetten jól induló, nyomozós-keresős sztoriból egy csavarosabb, trükkösebb, gondolkodósabb vonalvezetés és végkifejlet helyett képesek voltak egy szimpla elektrongőzös (vérgőzöst mégsem írhatok :) ) mészárhentet összeizzadni a t. forgatókönyv-barkácsoló kisiparosok.
    Jó, jó, a nevezetes karakterek (eltérő, az eredetiekre csak nevükben hasonlító) felhasználása is szimpla lükeség volt, bár azért emiatt nem dőltem a kardomba, hogy mártírhalált haljak a meggyalázott asimovi eszmékért. Aztán tudtam értékelni pár halvány felcsillanást, utalást is bizonyos novellákra. Pl. amikor az egyik NS-5-ös átöleli a kislányt az utcán, az nyilván a Robbie c. novellára akar utalni, a több ezer azonos robot közül az egyetlen "hibás" kikeresése pedig egy másikra (nem jut eszembe a címe, de ott bányászrobotok voltak). A végső jelenet (a híd alatti) is emlékeztet vmelyik regényére (de már nem tudom, melyikre).
    Ezen apró kis pozitívumok mellett azért tetszett az indítás is, a gyilkosság és a nyomozás első lépései. Viszont az már nem, amikor az "autópályás" jelenetben a robotok megpróbálják megölni Spooner-t. A vége meg színtiszta marhaság, nem is vesztegetnék rá több szót.
    Valahogy úgy képzelem, hogy a forgatókönyv írója maga elé vette a nagykönyvi listáit és elkezdte pipálgatni, hogy aszondja', misztikus gyilkosság, kipipálva, dögös okos doktornéni, kipipálva, "ordít róla hogy ő fogja megoldani mer' utálja a dögöket főhős", kipipálva, unszimpi pénzéhes igazgató, csekk, a pozitronagyba égetett parancsokat egy laza mozdulattal felülbíráló őrült szuperszámítógép, kipipálva, némi roncsok, madzagok és üvegtáblák törése, kipipálva, mi hiányzik még? óh, persze, a fekete rendőrfőnök smasszerpuskával, no ez is megvolna és még sincs este...
    Értékelés: bajban voltam, mert a tartalomra szívesen adnék egy szimpla 4-est, de mivel maga a város és az elképzelt jövő környezete jól (szvsz hihetően, azaz nem volt agyonzsúfolva high-tech-hel, hanem ezek szépen belesimultak a környezetbe) volt megcsinálva, kap még egy bónuszpontot, és mert Karácsony van, a Jézuska neki is hoz egy ajándék pontot, azaz a vége: 6/10.