1578692191.jpg
[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!

Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
  • hiper KOCKA
    Upgrade 2018

Ha súlyos autóbalesetet szenvedsz, és közben még a gerinced is atomjaira törik szét, akkor két alternatívád van: nézheted a plafont, mint Javier Bardem a Belső Tengerben, és merenghetsz az elszalasztott lehetőségeiden, miközben kotyvasztgatod a ciánkoktélt, ami instant örökbérlet az Álomszigetekre... de ha egy lehetséges jövőben élsz, ahol a technológia és a mesterséges intelligencia egy anakoda szorításában tartja a világot, akkor talán talpra állsz.

"Tom Hardy" világa az utóbbi... szerencséjére? Vagy szerencsétlenségére? Ezt mindenki döntse el maga, miután megnézte a filmet. A lényeg, hogy emberünk karrierjét és életét rendesen gerincre vágja (haha) az autóbalesete, és gyakorlatilag nyaktól lefelé nem különbözik egy bonszai fától... már ami a mozgást és az aktivitást illeti.

De van megoldás... a beültetett mikrocsip (Stem) és a benne fortyogó M.I. talpra állítja, sőt nemcsak hogy talpra állítja, de fantasztikus erőhöz, akrobatikához, relfexekhez és ügyességhez juttatja hősünket. Sőt, harc közben gyakorlatilag ontja a taktikai információkat, mit hogyan csináljon, hogy elérje a célját.

De a sztoriról nagy vonalakban elég is ennyi. Az Upgrade világa az, amire elsődlegesen reflektálni szeretnék: nemcsak egy, a miénkhez képest nem túl távoli jövőképet körvonalaztat, hanem bemutatja a homo sapiens evolválódott verzióját, a homo techno-sapienst, amely az emberi testbe ültetett robotkarok, elektronikai alkatrészek, és az érzékelésért felelős funkciókat ellátó testrészeket helyettesítő mesterséges kreálmányok, mint a robotszem vagy röngtenszem által válik a bolygó dominátor fajává.

A biológiai anyag és a cybertechnológia egy olyan bizarr és halálos keveréke jelenítődik meg a vásznon, amely a technológiai szingularitás eseményhorizontjának közelébe taszítja a világot. Ha elértük a "bvp"-t, akkor nincs többé visszatérés, és az M.I. lesz a győztes. Először csak apróbb léptékekben, kisebb újításokban jelentkezik a fejlődés... itt feltűnik egy egész életét VR sisakban töltő gamer, ott egy fluoreszkáló szemű figura, amott meg egy puszta tenyerével sorozatlövő kókler... de az igazi változás nem látható szabad szemmel... az alaplap áramköreiben tenyésző M.I. szilaj és önfejű módon terjengeti csápjait a biológiai anyag és az emberi elme uralta világ felé, hogy kikövetelje magának az őt megilletű jussot, és feljön a 0-k és 1-esek világából, hogy a saját képére formálja a bolygót.

Ezzel a koncepcióval játszadozik el a történet, és ezt mesterien teszi... ahogy megnéztem a filmet, majd utána megfigyeltem mennyire a technológia uralja már most is a világot, egy nehéz érzés kezdett telepedni a szívemre... pedig nem mondanám magam kifejezetten technofóbnak vagy ilyesmi, de eszembe jutott hogy mi lenne, ha a kutyám nyakába ez a csip került volna és a Stem átvenné a teste fölött az irányítást...

Mi lenne ha rám támadna? Mit kezdenék egy fejlett taktikai érzékű, szuperreflexű kungfu kutyával, aki folyamatos M.I. támogatással osztogatja nekem a pofonokat?
    Jó, ez a félelem egyenlőre nettó hülyeségnek tűnik, de a film nem ezt az érzetet keltette bennem... nagyon is elhitette velem, hogy az amit láttam, belátható időn belül megvalósulhat, és napi rutinná válhat. Mivelhogy a képi világ egyáltalán nem volt agyonfuturizált, nem az 5-dik elem, vagy a Dredd bíró miliője öltött formát, csak itt-ott látható még a fejlett technológia, de már egyértelműen kezdett szárba szökkenni és elterjedni.
    Mindenesetre, ha a film sztorija kezdene valóra válni, akkor két lehetőség van: elvonulni a civilizációtól és visszatérni a középkorba, vagy beruházni a legkorszerűbb nyakba ültethető mikrocsipre, és meganindzsa harcossá válni. (Legalább le tudom verni a kutyát).

8/10