• mir
    a hyper threading az nem gyártástechnológia, hanem architektúrális "újítás" (az PCken kívül már mindenhol létezik vagy 6 éve...) pontosan az a lényege, hogyha a pipeline elakad, vagy mondjuk a program száljában az elágazás után éppen az a szakasz megy rajta, amire nincs szükség, akkor ez régen úgy valósult meg, hogy eldoott mindent a fracba, és újratöltötte az egész piplinet. ez kis teljesítménykieséssel járt. ennek az a lényege, hogy a pipeline bemenetéből, és kimenetéből 2 van, és az összues belső regisztert megduplázuák, és egyszerre 2 szál fut egymástól függetlenül, és ha az egyik elakad(nincs adat/feleslegeset számol) rőgtön mehet a másik, és ezzel megspórolják azt a kiesett pár orajelet. ez az intel szerint olyan 30%os teljesítménynövekedéshez vezet(vcsak azért írtam, ne anyázzatok, mer kihagytam...) a valóságban ez nem igaz. 8-10% a teljesítménynövekedés maximuma, de ez eléggé ritkán fordulelő, az átlag 4-5%. az intel féle 30%ot is elő lehet idézni, de csak akkor, ha ifekben télleg nagyon dús programot futtatunk, de vagy 30at, és ezeket azonos prioritáson, és ezek a CPUidő (sacc/kb)90%át kiteszik. ez alatt nem valószínű. nomeg ilyen soha a büdös életben enm szokott előfordulni. na de hát ez van...
    az intel hatalma meg olyan 10 év alatt alakult ki. ennyi elég is rá, hogy elvessze... de meg kell nyugtatnomitt mindenkit, nem fogja. az PEIC kicsit döcögősen indul, de ha jön 1 itaniumnál ütősebb proci több végrehajtóegységgel, még használható is lehet. eléggé jól meg lett tervezve az ut.készlet + az architektúra, de ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy emilyen jó lett az ISA, annyira el lett cseszve a multiprocessing. pl. kik hinné, hogy az 1 gépben szereplő intel prociknak 1 azaz egyeyetlen egy busza van??? azaz ha 8 DB itaniumot/McKinlyt/Xeont teszel egy alaplapra, akkor is csak 1 memóriabuszuk van... tehát eléggé kínos... mondjuk úgy, hogy a 4/8utas intel alapú szervereket a mazochistákon kívül senki nem használja pl. adatbáziskezelésre...(ált. 2 procis szerverekből fürtöznek clustert)
    na ez már 1 kcsit sok lesszu, meg abból, amit ide leírtam, amúgy sem hioszem, hogy sokan érteni fognak bármennyit is...(tisztelet a kivételnek)