IDE vagy SCSI
  • TheZsenyka
    Megrögzött SCSI fan vagyok ezt most kijelentem...

Szerény véleményem szerint az IDE HDD-k adatátviteli teljesítménye tök oké... a gáz ott jelentkezik ha két IDE egység között kommunikálsz... haver... az sux... lövi a prociteljesítményt, az IDE busz teljesítménye kb. a tizedére esik... még rosszabb a helyzet ha a két eszköz egyazon csatornán foglal helyet... Peer Concurrency nem sokat segít... olyankor a helyzet már siralmas... De tételezzük fel hogy az illető sebesség optimalizált RAID-be köt két IDE HDD-t... ok, gyorsabb a cuccmerák de ne tessék elfelejteni hogy az átlagos SEEK idő az IDE cuccoknál kb. duplája az SCSI HDD-kénél... ez már nagyobb gáz... Természetesen UW2/Ultra 160 LVD cuccokat érdemes vásárolni lehetőleg 10000 RPM környékén... nagyon "hasíttyák"... Kéz alatt kb 40 ropi egy 36GB Ultra160 80pin vagy 68pin SCSI HDD, egy 18GB kb 27-30 ropis... ennyit megér... Nem erőltetek semmit, de azért össze nem lehet hasonlítani egy IDE RAID és egy Ultra160HDD-t... természetesen itt a hangsúly nem az ATA 100 úgymond 100MB/secc átviteli sebességén vagy az ULTRA 160 valós átviteli sebességén van, hiszen ezek a sebességadatok leginkább a HDD cache és a host közötti kommunikáció sebességére utalnak... sose fog a winyád 100MB-et átvinni ellenben ha két vagy több SCSI HDD használja az adott csatornát, azok összegzett átviteli sebessége megközelíti a névleges átviteli teljesítményt míg ugyanez IDE felületnél enyhén szólva is kizárt... IDE oldalon ráadásul komoly processzoridő megy veszendőbe míg SCSI esetében ugyanez minimális hiszen a vezérlő processzora végzi az adatforgalom lebonyolítását. A cucc félig meg van lőve ha IDE / SCSI keverékkel melózol. Bár a SCSI-IDE/IDE-SCSI forgalom penge lesz, azért mégis foglya a proccot.
    Sokat pofáztam.
    Lényeg a lényegben, nekem a következő cuccmerákom van:

IBM Ultra160 LVD SE 36GB HDD
    Adaptec 2940UW2 SCSI adapter

sajna most ennyi a SCSI cuccom

Egy bizti: a rendszerfelállási sebesség, a swappelés, a játékok töltése, a fájlok mozgatása, törlése, egyszóval a fájlműveletek ÉREZHETŐEN AGRESSZÍV módon gyorsabbak...

SEEK TIME!!!! SEEK TIME A lelke a HDD-nek....