Memoria arak :(
  • Laalee
    #30
    "[EBN] Az utóbbi egy hétben a memóriaárak ugrásszerű növekedése mind a nagy memóriagyártókat, mind pedig a piaci elemzőket meglepte. Egyes boltokban a már-már elavuló, 128 mbites chipekből álló PC133-as modulok ára 85%-kal is emelkedett.
    Piaci elemzők a legkülönfélébb indokokat látják a nem várt változás hátterében. Egyesek az iparban végbemenő gyártástechnológiai átalakításokkal, fejlesztésekkel, mások a szezonális keresletnövekedéssel igyekeznek magyarázni a történteket. Legőszintébbnek mégis a Salomon Smith Barney egyik elemzőjének nyilatkozata tűnik: "egyelőre nem világos, hogy mi okozta a hirtelen áremelkedést."

    A még nemrégiben nehézségekkel küzdő dél-korai Hynix Semiconductor marketingigazgatója azonban konkrét és egyben kissé paranoiás magyarázattal állt elő. Mint elmondta: "korábban versenytársaink úgy hitték, hogy a Hynix megszűnhet, és abnormális mértékben csökkentették az árakat, hogy megadják a cégnek a kegyelemdöfést. Miután azonban hitelezőink jóváhagyták a cég átszervezéséről szóló tervezetet, és nyilvánvalóvá vált, hogy a Hynix a piacon marad, hirtelen stratégiát váltottak, hiszen ilyen alacsony árakat ők sem képesek tartani."

    Egyesek úgy vélik, hogy a világ legnagyobb memóriagyártó cégei, a Samsung, a Micron és a Hynix megegyeztek abban, hogy mindannyian magasabb minimálárakat vezetnek be. Ugyanakkor ezeket a híreszteléseket mindegyik cég képviselője cáfolta. Elképzelhető ugyanakkor, hogy -- mivel a kereskedők nagyrészt ezekből halmoztak fel raktárkészleteket -- a DDR és RDRAM modulok iránti megnövekedett kereslet hiányt eredményezett a hagyományos PC100-as és PC133-as SDRAM modulokból."