IL-2 Sturmovik: Battle of StalingradTeam Fusion FB oldalIL-2 1946 MOD telepítésLőszer leírás Vogeltől!Kép feltöltése
IL-2 BoS: Aircraft Familiarisation IL-2 BoS Tutorials CloD: New Pilots
Nem jogtiszta játék letöltésében, telepítésében és használatában nem tudunk és nem is akarunk segíteni.
Az ilyen jellegű hozzászólások válaszolatlanul lesznek, vagy minden további értesítés nélkül törlésre kerülnek.
-
Szepy2884 #81384 Hogy az orosz borotvák milyen anyagból vannak azt nem tudom, de ezek a szerszámok általában valamilyen króm vanádium ötvözetek.
A csoda ötvözetekről nekem lenne egy kis sztorim.
Talán kevesen tudják rólam, de én szakközép suliban érettségiztem +1év technikusi.
Hát én kérem elvileg díszműkovács lennék papírforma szerint és ezzel a papírral
ha kedvem lenne, bármikor kitörölhetném a
... 
Na lényeg az, hogy az 5 év alatt a koszon kívül valami kevéske azért ragadt rám is. Nem csak kalapácsot baltát csináltam, hanem különféle kovácsdíszeket kerítésekre, kapukra, korlátokra, meg önszorgalomból fusiban haverokkal surikeneket, dobótőrőket, de meg egy katanát is összehoztunk
Egyszer a Mester bejött a műhelybe, kezében egy vasdarabbal. Fogalmam sem volt honnan guberálta, de elmondása szerint egy, a DIGÉP-ben gyártott ágyúcső felrobbant darabja volt. Tényleg az volt mert látszott a cső palástja és a huzagolás is a félköríves fémdarabon.
Hihetetlen izgatott volt, sosem láttuk még ennyire bezsongani mert amúgy egy amolyan szikár, Clint Eastwood típusú "keveset szólok, inkább csendben ütök" krapek volt.
De ettől a vasdarabtól annyira bepörgött, hogy még a többi szaktanárt is áthívta a lakatos műhelyekből és elmondta mindenkinek, hogy ebből olyan baltát fog magának csinálni, hogy azzal a tankot is felhasogatja!
Nem ragozom tovább. Vasat kovácstűzbe betesz, felmelegít, üllőre rá, a ráverő kétkezes kalapáccsal rá, a kétkezes kalapács pedig úgy visszapattant, mintha nem is az izzó fémre, hanem mellé az üllőre ütött volna! Döbbenet, senki nem érti mi történt. Próbáljuk meg még 1x talán a ráverő volt a hülye és tényleg mellé ütött. De megint az történik ami az előbb is! Az izzó fémdarabb semmit nem deformálódott, ellenben annyira ellenállt az alakításnak mintha nem is 1100 °C-os lenne, hanem szoba hőmérsékletű! Ekkor kérem olyan döbbent csend lett a műhelyben, hogy még a légy is megállt a levegőben. Ekkor már nem csak mi mint tanoncok, de még a szaktanárok is úgy néztünk erre a vasra, mint bantuk a gramofonra!

Gyors kupaktanács, ezt kézzel nem lehet kovácsolni, ide erő kell. A sulinak volt egy Ajax tipusú rugós, szíjhajtású gépkalapácsa. Megint nem húzom tovább, a gép ledobta a szíjat!
...de a vasban túl sok kárt nem tett.
Hát kérem a balta projektből nem lett semmi. Azt szintén nem részleteztem, hogy szikrapróbát is próbáltak rajta venni, hogy következtessenek a keménységére és a Carbon tartalmára de az sem hozott sok eredmény. Csak annyi derült ki, hogy kiba***tt kemény lehet de szikrát azt nem vet.
Ez rám annó akkora benyomást keltett, hogy többek között ez is hozzá járult ahhoz, hogy középsuli után kohómérnöknek jelentkeztem az egyetemen.
Évekkel később a tanulmányaim során az élet úgy hozta, hogy pont a DIGÉP kovács üzemében írtam a diploma munkámat ráadásul pont süllyesztékes kovácsolásból.
Ezt a story-t az üzem főmérnökének aki egyben az üzem tulajdonosa is volt és egyben szakmai konzulensem is, elmeséltem bízva abban, hogy ő megmondja hogy milyen anyagból készülhetett ez az ágyúcső, hiszen pont ebben az üzemben készült.