Milyen chill out és ambient albumokat, válogatásokat ismertek?
  • Garfield
    #79
    Nacho Sotomayor: La Roca 1999-2004

    NS La Roca. c. albumsorozatából (1-5) készült bestof dupla CD (nekem a Vol. 3 jött be, de nagyon). Stílusát tekintve downtempo (legalábbis a borító szerint). Chilloutnak szerintem határeset, mert a számok ritmusai elég lendületesek ahhoz, hogy az embert ne hagyja nyugodni: egyszerűen előbb-utóbb rákényszeríti a dudorászásra és/vagy a ritmus dobolására; szóval nem az az ellazulós zene.
    A zene: érezhetően eklektikus (elvégre válogatás CD vagy mi), van rajta színtiszta elektronikus hangzás, de van rajta lágy és dallamos vokálos szám is. Én már sokadszorra hallgatom, de olyan hangulata van, amitől az ember legszívesebben valahol távol, egy csendes, napsütötte tengerparton lenne igazából (és ami ebből kifolyólag marhára depissé tesz ).

    Tipikusan "pudding próbája" album: vagy nagyon bejön, vagy semennyire. Leginkább egy képhez hasonlítható, mely a "La Roca"-sorozatra annyira jellemző: egy kopár, sziklás tengerpart, indigókék tengerrel, mely a látóhatáron összeolvad a világoskék, felhőtlen égbolttal, az égen pedig szikrázóan ragyog a nap; van, akinek a szikla, a monotonitás, a civilizáció hiánya jön át ebből a képből, van, akinek meg a nyár, a tenger, a távoli ismeretlen, a nyugalom.

    10/8,5 - írnám, hogy "mediterrán chillout", de ennek olyan marketing-szaga van