Kinek, mi jut eszébe a 80-as évekről?
  • a.carkey
    #661
    A főszerepben Nicole Kidman ...
    Én svéd ismerősök révén az unokatesómtól kaptam svéd képregényeket egy Matchboxért cserébe:
    Laderlappen (SWE)-> Batman
    Superman
    Fantom stb.
    Azok voltak a szép idők. Hatalmas szenzáció volt, ha bevittem őket a suliba.
    Suli.-> Anno, amikor meghalt Brezsnyev - csütörtök(ön jelentették be; hogy mikor halt meg, ki tudja, vmikor november 6-9 között, nov. 7én még integettek a kezével, mindenesetre ott volt a dísztribünön; "hivatalosan" nov.10, de már akkor is kamuztak, mint manapság -> Kommunizmus, Csernobil, Kurszk, túszdráma, hogy csak a nagyobb hazugságokat írjam le ...), szóval elmaradt a tv adás is (ami akkoriban nem volt túl sűrű, pedig egy jó film, Gojko Mitices film - asszem a Halál Archívuma - lett volna -> bár a tv nemléte miatt hajdanán több gyerek is született ...) és Brezsnyev hőstetteit - Leningrádi blokád, 2. VH Rambója, egymaga 100 tigris ellen ... (ez túl durva?) - csacsogta a Híradóban Ipper Pál(+) is. Erre azért emlékszem, mert szerdán halt meg, és csak másnap jelentette be az igazgatónk, 11 körül. Bejött egy órára hozzánk is, miután körbejárta az egész sulit és mindenhol sírva fakadva közölte, Brezsnyev halálát. Hihetetlen, de mindenhol sírt - ahogy kellett - és mi kb. a 15. osztály voltunk ahová bement, de még nálunk is sírt (akkoriban 0 iskolarádió), mintha a saját apját vesztette volna el, a Gita néni - "Giteszku elnökasszony" "Csau-Csau" (ROM) után (sokat kellett neki tapsolni, azt szerette), így hívták. Szóval bejött, mindenki felállt, (mert fel kellett), mire közölte, L.I.B. halott. Erre egy hülye haverom elkezdett röhögni, mert belefeledkeztünk a csevegésbe és nem álltunk fel. Ezen Giteszku meglepődött, senki ilyesmit még meg se próbált azelőtt nála és a diri csak nézett. Mire én is elkezdtem röhögni, de a haveromon. Erre, mint egy állat berántott minket az igazgatóiba - abban a minutában fogalmunk se volt miért -, erre igazgatói intő lelkizés és elvették a kisdobos nyakkendőmet (ma már nem értem ezt minek szánta, büntetésnek, vagy jutalomnak ...) Na bakker ez akkor egy 7 és fél évesnek sértés volt. Napokig nem ettem emiatt, az intő miatt még sírtam is + a szüleim is idegesek voltak az intő miatt, apámat basztatták a munkahelyén - a diri kapcsolatai messze elértek -, és eltiltottak a szüleim meg a diri a legjobb haveromtól - persze sikertelenül, ugyanis még most is a legjobb barátom. A vége az lett, hogy jövő év márc. 21re visszaadták a kisdobos nyakkendőt, mert jött a Tanácsköztársaság "nagy ünnepe" és mivel mi voltunk a Korvin Ottó úttörőcsapat, hogy nézett volna ki, hogy egy-két büntiben lévő pajtásnak nincs nyakkendője "Korvin Otto ünnepnapján", amikor kerületünk 2. VH-s partizánhősét - Schmidt Jani bácsit - is - betolták az ünnepségre.
    Az úttörőnyakkendőm is elvették egyszer, de azt matchbox fogó miatt. Nem is kaptam vissza, sőt mindig 3-as lett az osztályzataim vége, ha 3 és 4 között kellett választani - kivéve a töri. A diri pikkelt (márcsak) rám - különösen, hogy a haverom, akit főleg basztatott más suliba ment -> Oroszból majdnem meghúztak 1989 félévkor, középsuli jelkez. évében, de mivel az egyik haver anyja volt az orosztanár ez elmaradt (mell. 1989 szepttől, eltörölték az orosz nyelvet, de a diri majdnem kibaszott még utoljára velem). Ki tudja mi lett volna belőlem, ha akkor meghúznak. Pl. a középsuli később kezdődik, és vájár leszek -> egy 1989-es Kockás hírdetés ezt írta: "Fiúk, várnak titeket a Mecsek vidéki bányák". Na ja 1989-ben: Életre szóló élmény, jó kereseti lehetőség stb. -; vagy talán mozdonyvezető leszek ... Na ez kimaradt.
    Te egy müzlit kaptál, én egyszer vmi ragadós cuccost. Mi lehetett, azt nem tudom, mert max. földön láttam olyat, de enni még nem ettem akkoriban, dehát nyár volt és megolvadt a szegény. Talán "gumicucli" volt, de nem biztos.
    A csúcs lap számomra a Hahota volt, meg a PIF. Emlékszem egy számítógépes lapra is, a Bitvadászra, vagy valami ilyesmi volt a címe. Asszem 1 szám jelent meg belőle. Akkoriban kevesen voltak vevők az ilyesmire. C64 progik voltak beleírva, + képregények, reklámok, afféle Commodore Világ ős volt. Ki tud Bitvadászról?
    Egy nyáron - asszem júl. (évre nem emlékszem) - jelent meg. Szürke-lila színű volt - csúnya volt mint atom, de nagy élmény volt. Valahol még megvan ... Apropó! Nem tudja vki mi volt annak az isteni képregénynek a címe, ami Könyves Kálmánról és Álmos hercegről + az első kereszteshadjáratról szólt. A Táltos kiadó adta ki és vmikor megvolt, de egy költözés során "ismeretlen helyre távozott", magyarul fasz se tudja hol van. Megvan vhol nekem is, de nem tom hol. Gondoltam felhajtom, de még a címét se tudom, de ha tudnám, már megkerestem volna a kiadót, ha még létezik vagy a "Pecsában" egy "mozgóárust" - mozog ha jönnek a zsaruk ...
    Előre is köszi!