Terrorizmus a nagyvilágban
  • Cat #3954
    Öngyilkos bevetések megfontolására szólította fel a brit légierő pilótáit egy parancsnok

    Szükség esetén öngyilkos akciók végrehajtását is meg kell fontolniuk a brit királyi légierő (RAF) pilótáinak a terrorizmus elleni harcban - mondta keddi londoni lapértesülés szerint a RAF egyik legmagasabb rangú vezénylő tisztje, akinek szavait megdöbbenéssel vegyes felháborodás fogadta az állomány soraiban.

    A keddi The Sun beszámolója szerint David Walker repülő altábornagy, az RAF operatív irányítója egy szakkonferencián azt mondta: az ilyen akciók a legrosszabb forgatókönyv megvalósulása esetén válhatnak szükségessé, például ha kifogyott a lőszer, vagy a gép fegyverzete felmondta a szolgálatot.

    Walker a konferencián jelenlévő pilótákhoz fordulva feltette a kérdést: méltánytalannak tartanák-e, ha azt az utasítást adná nekik, hogy gépüket a földnek vezetve semmisítsenek meg egy járművet, amelyben egy tálib vagy egy al-Kaida-parancsnok utazik.

    A legnagyobb brit tömeglap által idézett pilóták egytől egyig felháborodásuknak adtak hangot a felvetés miatt. Egyikük "gusztustalannak" nevezte azt az ötletet, hogy RAF-tisztek öngyilkosság elkövetésére utasítsák a repülő állományt. Egy másik szerint fennáll az a lehetőség is, hogy egy ilyen akció végrehajtása után - amikor a pilóta "már 800 kilométeres sebességgel leparkolt a sivatagban" - kiderül: a hírszerzési értesülés téves volt, és a célpontként kiszemelt kocsit "egy vízvezeték-szerelő vezette, aki éppen a gyerekeit vitte iskolába".

    A lapnak egy név nélkül nyilatkozó brit védelmi minisztériumi forrás azt mondta: vannak példák arra, hogy katonák, tengerészek és pilóták feláldozták magukat, és Walker csak azt akarta világossá tenni, hogy az állomány tagjait erre felkérhetik.

    Az újság említ is ilyen történelmi eseteket; a felhozott példák között szerepel Ray Holmes őrmesteré, aki 1940 szeptemberében nekivezette gépét egy német bombázónak, megakadályozva, hogy az a londoni Buckingham-palotát, a királyi család rezidenciáját támadja.

    A minisztérium által a keddi The Sunhoz eljuttatott hivatalos nyilatkozat szerint ugyanakkor a főtiszt nem azt mondta, hogy adott esetben öngyilkos küldetésre vezényelné beosztottait. Azt kérte tőlük: gondolják át, hogy miként reagálnának, ha "szélsőséges, életről vagy halálról szóló döntési helyzetbe kerülnének ... például olyan esetben, amikor terroristák repülőgéppel egy brit városba akarnak becsapódni, és a nyomukban lévő RAF-vadászgépnek elromlik a fegyverzete" - áll a védelmi minisztériumi közleményben.

    http://www.thesun.co.uk/article/0,,2007150271,00.html
    Az ember ilyenkor elgondolkozik, hogy mi a különbség...