82
help plz, kell új driver
 • Pheel
  #82
  CRC=cyclic redundancy check
  Utánaérdeklődtem :)
 • Cableguy
  #81
  THX!
 • Pheel
  #80
  CRC: hivatalosan meg nem mondom neked minek a rövidítése, de arra való, hogy az adataidból előállítva képes legyen a hibásan reprodukált (jelen esetben visszaolvasott) adatok hibáinak felismerésére, esetlegesen kijavítására. Előnye, hogy a CRC nem foglal annyi helyet, mintha mirroroznád (tükröznéd) a teljes adatmennyiséget.
  Tanultam anno a hibafelismerés illetve javítás matematikai hátterét, de valahogy a hátam közepére kívántam az egész maszlagot :))))
 • Cableguy
  #79
  lehet hogy nem közös a szókincsünk a crc alatt mit értesz? a könyvtár szerkezetet? Az elv ok példásan leírtad de ez a módszer miért jobb a többitől?
 • Pheel
  #78
  Hogyne. Olyan módszer, ami nem mirroroz minden infót, csak crc-t gyárt hozzá és mellette strippingel is. Ráadásul a vinyó infóiból számolt crc-t egy másik vinyóra tesz.
  3 vinyó esetén:
  1-----------2-------------3
  1.adata-----2.adata-------3.adata
  3.crc-je----1.crc-je------2.crc-je
  Nagyjából 2 egységnyi adatra 1 egységnyi crc jut, ráadásul a sebességre sem lehet panasz a strip miatt. Bármely vinyó kiesése esetén visszaállítható az elveszett infó. Talán van olyan változata is, ami jobban osztja a vinyók között a crc-t, tehát mondjuk a 2-es crc-je az 1-es és 3-as vinyó között van elosztva, de ebben nem vagyok biztos.
 • tobozka
  #77
  Vitatkozást félretéve a Raid5-röl hallottam, de nem ismerem. Meg tudod mondani hogy mi az? Mielött szólsz miatta: már máshol is kérdeztem. Köszi
 • Pheel
  #76
  Én ugyan nem! Nincs az a pénz, hogy egy ilyen megközelítse a belső köreimet. Szívok vele eleget máshol! Na de mindegy. Felesleges ezen flame-elni.
  Arra még kíváncsi lennék, hogy a RAID-5-öt miért nem magyarították mondjuk ötös típusú dinamikus kötetnek. Meg arra is, hogy tudod-e mi az az átnyúló dinamikus kötet, mert én ebből ki nem hámozom.
 • Cableguy
  #75
  Örülök neked Pheel. Remélem a következő Windows magyarositásánál te is közrefogsz segiteni és láthatjuk tökéletes tehetségedet.
 • Pheel
  #74
  Örülök ennek az idézetnek, bár akit érdekel az megnézheti helyben is. Elmondtam már, hogy mi a véleményem az ilyen fordítgatásokról. Többet árt, mint használ.
 • Cableguy
  #73
  Pheel: Csak a rend kedvéért:
  Win2000/prof/hu/help
  Dinamikus kötetek
  A dinamikus kötet a Windows 2000 új szolgáltatása, amely csak dinamikus lemezeken hozható létre. A dinamikus lemezen már négynél több kötet is használható.

  A dinamikus köteteknek öt típusa létezik: egyszerű, átnyúló, tükrözött, csíkozott és RAID-5. Csak a Windows 2000 operációs rendszert futtató számítógépek képesek a dinamikus kötetek használatára. Az alaplemezen egyszerű köteteket (például partíciókat vagy logikai meghajtókat) kell létrehozni, amennyiben Windows NT 4.0 rendszert, vagy annak korábbi verzióit, Windows 98 vagy MS-DOS rendszert futtató számítógépekről is el kívánja érni ezeket a köteteket.

  Megjegyzések

  Hordozható számítógépeken a dinamikus kötetek használata nem támogatott.
  A tükrözött és a RAID-5 kötetek csak a Windows 2000 Servert futtató számítógépeken használhatók. A Windows 2000 Professional rendszert futtató számítógépről is létrehozható tükrözött és RAID-5 kötet Windows 2000 Servert futtató távoli számítógépen.
  Kapcsolódó témakörök
 • Gabest
  #72
  Ja, csak elveszik a nagyobból. Meg lehet hogy lassabb is lesz átlagban, mint a kettő közül a gyorsabb. Egy 40 gigás quantum és maxtor együtt igen csak leszerepelt a hdtachban nálam.
 • Pheel
  #70
  Innen vettem:
  "Ligend hozzászolásához csak annyi hogy az ATA100 igenis kihasználja a 100MB/s-t. Márpedig RAID funkcióban hisz az pl:4db raidba kötött vinyó esetén a20-30 Mb-os sebesség felszorozva böven tulszárnyalja az 100MB/s-t mégha a cimzés miatt el is veszit egy kicsit belöle."

  Feltételeztem, hogy tudod a csatornánkénti dolgot. Nem tudtam, hogy nem tudod.

  A többi stimmel, harag nincs. Nem is volt soha.
 • Cableguy
  #69
  Nagyon köszi a segitséged. avval ha esetleg egyes "szakirodalmak" teljesen eltérő megfogalmazásokat nem egyeznek a te általad ismert fogalmakkal az nem az én hibám söt megmerem kockáztatni nem is a tied. De nem erről szól ez a Fórum. Mint emlitettem minden segitséget szivesen fogadok és nem a kötekedés a célom. Amugy most megint tanultam valamit töled és ezt köszönöm. Amugy csak egy kiegészités, én egy szóval sem emlitettem hogy 1 kábelre 4 winyó köthető. De remélem nincs harag.
 • Pheel
  #68
  Az általad szakirodalomként emlegetett Microsoft magyarítások mosolyt csalnak az arcomra minden egyes találkozáskor.

  "a rendszer nem találja a gazdaszámítógépet" :))))

  Esküszöm külön szótár kell az ilyen szavak megértéséhez. Akkorákat szoktam rajtuk hidalni, hogy csak na...

  Más:
  IDE csatorna = konyhanyelven, mert nem tudok Microsoftul, az az egység, amire 1 kábelt rá tudsz dugni. Erre a kábelre jobb esetben egyszerre 2 eszköz csatlakoztatható. Ezek együttes átvitele az esetek túlnyomó többségében nem éri el a 100 MB/sec-et, tehát bőven ki tudja szolgálni a 2 egységet az 1 csatorna. Olyan vinyó pedig létezik, aminek az elméleti szekvenciális adatátvitele meghaladja az 50MB/sec-et. Az ATA100-as vezérlők pedig csatornánként (kábelenként) garantálják a 100MB/sec-es adatátvitelt.

  "Ha csak kötekedésre futja az eröből, akkor felesleges volt."
 • Cableguy
  #66
  Pheel hozzászolásához: Nem tudom hogy honnan vetted hogy bármelyik Raid vezérlő tudná csatornánként az ATA100-at, és ezt bárki garantálná? Ezt szerintem még egy cég sem tudta megoldani. (legalábbis nem hiszem hogy az ilyen eszközöket a mi kis pénztárcánkhoz méretezték volna.) amugy meg mutass nekem egyetlen olyan winyót ami önmagában megvalósitja a 100MB/s átvitelt!!! ehez a teljesitményhez viszont biztos szükség lenne csatornánkénti ATA100-as vezérlöhöz. amugy a csíkozást biztos nem töled tanultam nem is én forditottam. Amugy jópár szakirodalom és közöttük. az a ... microsoft is igy magyarositja az NT és a W2k helpmenüjében. Nem beszélve több többek között videódigitalizálásról szoló szakkönyvet. Ha csak kötekedésre futja az eröből, akkor felesleges volt.
 • Pheel
  #65
  Egy újabb szakértő ember a topicban. Ezaz. Butítsad a népet! :)
 • Pheel
  #64
  Ligend hozzászolásához csak annyi hogy az ATA100 igenis kihasználja a 100MB/s-t. Márpedig RAID funkcióban hisz az pl:4db raidba kötött vinyó esetén a20-30 Mb-os sebesség felszorozva böven tulszárnyalja az 100MB/s-t mégha a cimzés miatt el is veszit egy kicsit belöle.

  Igen? Ugye az ATA 100 kábelenként garantálja a 100MB/sec-et. Dugjál már 1 kábelre 4 ATA-100-as eszközt kérlek!

  Csíkozás. Szép szó. Biztos valami okos fordította magyarra a strippinget...

 • Cableguy
  #63
  Hello megprobálok válaszolni.
  A RAID (Hard diskek redundáns tömbje) több funkcióval segit bennünket. A lényeg hogy több wincsit tudsz összekötni. Több féle RAID funkció van.
  RAID,0=(mirror),tükrözés=két vagy több vinyón ugyanaza az adat van mint az elözőn. Cél a megbizhatóság, hibatürés.
  Pl 2db. 30GB winyó egy betüjellel jelenik meg
  30 GB tartalommal, de ha az eggyiken megsérül amásikról helyreállitható.
  RAID,1=(csíkozás)=egy fájl csikozva jelenik meg mind a két vagy több vinyón egy betüjellel. Az elektronikus adatátvitel jobb kihasználása mellett a mechanikai sebesség megduplázódik (a 2 vinyó miatt). Pl:2 db. 30GB winyó egy betüjelleljelenik meg 1 db 60GB-os tárterülettel.
  4db=1 betüjel=120GB és igy tovább
  RAID,0-1 vegyes üzemmód a fentiek kombinációja. 4*30GB=60GB+hibatürés
  Ezeket a winyókat az ATA66/100-as kábelekkel kell kötni a vezérlőhőz az adatátvitel miatt. Ezeket általában szerverekben és nagy adatátvitelt igyénlő munkaállomsáokban használják. Ha csak egy winyód van Raid funkciókat nem tudsz használni, max az ATA100-at tudod kihasználni vele (márha a winyód tudja ezt) Ezeket a RAID vezérlő hardverből tudja és akár WIN98 alatt is müködik. Ezek a funkciok SCSI-n is müködnek.
 • Cableguy
  #61
  nyunyu Ha szolhatnék
  Az Abit által kiadott Hpt-370-es chippel ellátott eszközök mind tudják az ATA100-at. BE6II, VP6 illetve a külön kártyaként kapható hpt370 Raid Kártya.

  Ligend hozzászolásához csak annyi hogy az ATA100 igenis kihasználja a 100MB/s-t. Márpedig RAID funkcióban hisz az pl:4db raidba kötött vinyó esetén a20-30 Mb-os sebesség felszorozva böven tulszárnyalja az 100MB/s-t mégha a cimzés miatt el is veszit egy kicsit belöle.

  nekem viszont más problémám van ha tudna valaki segiteni:
  az HPT366 370 stb a Raid funkciókat vezérlő hardverből tudja és akár WIN98 alatt is müködik. Ezek a funkciok SCSI-n is müködnek egy ismerösömnek egy Adaptec2940UW SCSI kártyája és 2db.9,1GB-IBM UW winyója van viszont ezt csak NT alatt tudta csikozni. Viszont az Adobe programjai csak Win98 alatt müködik normálisan. Win2000 alatt is müködik szoftveres raid vezérlés de az Adobe szintén beint. Ezért kérek bárkit aki tud segíteni szoftveres RAID programban ami Win98 alatt megvalóstja a csíkozást hogy segitsen nekünk.
  Köszi

  Ja még valami: A raid 1 és 0 -án kivül van még több RAID funkció is de azokat sajnos nem ismerem. Ha jól tudom RAID5-ig létezik ilyen. Viszont csak az ismeretek miatt én is kiváncsi lennék mik ezek. Köszi


 • Long_Gun
  #60
  Ha hpt366 (pl. abit be6) a vezérlő, akkor jó hozzá a win2k driver. (ez az ami csak 66-ot tud)
  Nem kell vinyót dugdosni, telepítés elején megkérdi hogy van e valamilyen storage scsi cucc a gépben, nyomsz neki 1 f6-ot berakod a flopy-t amin a driver van oszt hajrá.
 • Pace
  #59
  vagy nem...BX133-raid hez HPT370-et adnak, és vígan megy benne az ATA-100-as winchi...ATA-100-on
 • nyunyu
  #58
  A HPT370-es csak ATA66-ot tud. A HPT372 tudja csak a 100-at.
 • nyunyu
  #57
  Minek azt?

  Nekem a Promise Ultra100TX2-es kartyat szo nelkul hasznalja...

  Beraktam, aztan mukodik ;)

  Csak amikor telepited az XP-t, az alaplapi vezerlore kell kotni a vinyot, miutan feltelepult, utana lehet atrakni ATA66/100-as kartyara.
 • Breki33
  #55
  HA nekem KT7A-s alaplapom van (nem RAID-os) akkor ezt erdemes felrakni?
 • Pheel
  #54
  elakadhatott valahol a postán :))))
 • Coine
  #53
  jön már a sör, kéne :-))))
 • Pheel
  #52
  :)))))
 • Coine
  #51
  Azért még mindig nem hiszem el, hogy az én HPT370-em tud UATA100-at amikor az alaplap könyvében UATA66-van max....hmmm
 • KBB
  #50
  http://www.hwhunpage.hu/drivers/NVIDIA/index.htm
  Legfisebb Detonátor, 14,61.

  http://www.driver.hu/product.php?prodid=1622
  ez meg SB Live!

  by kbb
 • Pheel
  #47
  Kuldom DCC-n :)
 • Coine
  #46
  Hát most egy Stella Artóóáát elfogadnék ;-)

  digitális sör, mi ? :-)))
 • Ligend
  #44
  Jah, a busz 100MB/sec-es lesz, de attol meg a vinyo nem fog 20-30 meganal tobbet atvinni, mivel a mechanika a szuk keresztmetszet. Meg ha egy gyors 7200-es vinyod is van 2MB cache-sel, akkor sem lesz lathato, legfeljebb talan merheto a kulonbseg. Nem eg es fold, hidd el!
 • Coine
  #43
  hát egy kicsi biztos van :-))
 • Pheel
  #42
  Nem kis dolog ez kerem. De fizetek egy sort, ha latod a kulonbseget az ATA66 es az ATA100 kozott :))))
 • Coine
  #41
  hát ez kurta yo, kir., tok ATA 100-as winyót is használni, normál sebességgel, woohoo :)
 • narumon
  #40
  "egy Abit BE6-II-es alaplapon, ezt nem hiszem el :O"

  Pedig jobb ha hozzászoksz a gondolathoz :)
 • narumon
  #39
  "tehát akkor HPT370 = Ata 100 ??????????????????????"

  Igen.
 • Coine
  #38
  köszi szépen, akkor leszedem eztet, és meglássuk :)
 • Pheel
  #36
  Figy, ha ennyibol nem erted, akkor maradj a reginel...
 • Coine
  #35
  Namármost, nem hiszem, hogy az én Abit BE6-II 1.2-es alaplapomon Ata100-as HPT vezérlő van, mert a kézikönyvben és mindenhol Ata66-ot ír, TEHÁT MELYIK ROHADT DRIVER KELL NEKEM ?????