28
Itanium+McKinly versus SLEDGEHammer+CLAWHammer
  • MuERTe
    #28
    ok:)
  • ixyon
    #27
    na akkor ugyesen at vagyunk koltozve a HWSWre, hatha ott tobben ertenek valamicsket is a temahoz. ha nem jo, megyunk a terminalra. meg a hwhunpage-re.
  • ixyon
    #26
    ja, es most mar tul keso/kora ahogfy teccik bvan ahoz, hogy attegem a topikot, mert faradt vagyok hozza, mert mar regen em aludtam, de holnap delutan atteszem az egesz topic erdemi reszet a HWSW forumba ok? most mar nincs erom vegigolvasni, meg masolgatni, and so on. szal jocakat mindekinek, bar asszem 1esek epp most kezdenek dolgozni::)
  • ixyon
    #25
    jaja. meg uganez ment vegbe, amikor bejottek a 386osok, mert gyakorlatilag ott is atertelmeztek az osszed meglevo utasitast 16 bitesrol 32bitesre, azaz kicsereltek a regisztereket, es a belsot is megbonyolitottak, hogy a muveleteket 32bites pontossaggal vegezze. nos ezt tette most az amd is
  • MuERTe
    #24
    hogy mennyire nem elvetélt ötlet az x86-64 arra a legjobb példa hogy a 64bites ultrasparc cpu bináris szinten kompatibilis a 32bites sparc-al.

    a debian gnu/linux oldalán találtam:
    "Sun UltraSPARC ("sparc64")
    Ez a Sun UltraSPARC (sun4u) sorozatú munkaállomások változata. A 64 bites processzor rendelkezik a visszamenőleges kompatibilitás előnyével, vagyis az UltraSPARC változat futtatja a SPARC bináris állományait is. "

    gondolom ők már csak tudják:)
  • ixyon
    #23
    ja remelem
  • MuERTe
    #22
    a félprofi cuccok mindig jobban fogynak a profiknál:))szerintem ez itt is be fog következni.
  • ixyon
    #21
    jaja. ezzel a besorolassal egyeterek, csak annyi hozzafuznivalm van, hogy korantsem biztos, hogy az itanum elterjedtebb lesz a Hammereknel, hiszen manapsag is eleg sok , a z aluli besorolas szerinti amator szerver megy el. es az, hogy 1 proci jo, meg sajna nem garantalja, hogy venni is fogjak, pl. az ALPHA EV6 meg ma is a legerosebb RISC cuccos, megsem veszik, mert alig vannak programok. es ez az itaniummal is konnyen megeshet...
  • MuERTe
    #20
    emulátor szinten az x86-64 is létezik már,és elég keményen fejlesztenek rá.megjelemésekor sokkal több alkalmazás lesz rá mint az intel megoldására,hisz fut alatta az összes 32bites program.
    amugy szerintem nem helyes az x86-64 besorolása.az x84 az "amatőr",az x86-64 a "félprofi",az ia64 pedig a "profi" szintet képviseli majd.eszerint fognak majd alakulni az áraik is és az elterjedésük is.
  • ixyon
    #19
    hat eppen ez az. az amd cucca csak nagyon kicsi modositast igenyel, es mar letezik is, sot mar rogton letezik, csak nem hasznaln ki mindent. es teljesen ismeros. jol bejaratott. az intel fele itanium... hat... igen. mondjuk, hogy van IDE hozza, de ne nagyon regeljunk rola odakat, mert nem erdemes. es ha irsz 1 forumba pls. olvasd vegig, es vegigolvasas utan ertelmezd a szoveget, amit olvastal, mert ha mindezt megtetted, akkor valami allatinagy zavar lehetett az agyadban, amikor asszontad, az intelre van , az amd-re meg nincs, mert ez pont forditva igaz. az amd-re mar sokadik generacios forditok vannak, az intelre meg asszongyak 1.0as, de ezek kozul is a legkomolyabb a GCC3, es annak is az van a doksijaban, hogy az IA64es resz meg hibazhat, eppen ennek a procina a gyenge pontjanal a [arhuzamositasnal.
  • MuERTe
    #17
    ott nagyobb élet van?jó magyar hw fórumot még nem találtam:(
  • ixyon
    #16
    hat mert amkor mar nem anyazni kell, meg nem kopkodni a masikat, mar nem olyan sok az okos ember, aki erti, mirol van szo... at kellene telepulni a terminalra nem?
  • MuERTe
    #15
    nagyon nagy a csönd a témában.nem csak itt,hanem a hírekben is.semmi újabb info.
  • ixyon
    #14
    hat ez igaz.
    es kicsit valtozott a felallas, a Hammerek is atcsusznak a 2. felevbe
  • MuERTe
    #13
    nem mintha egy darabig szükségünk lenne rá:)))
  • ixyon
    #12
    jaja
    es ilyet ne mondj, mert a clawhammernek lesz "polgari" valtozata is, es remenykedjunk, hogy arra majd futi! es akkor majd nyomuhat otthon is a 64bit!
  • Dikkma
    #11
    De brutálisan gyorsak lesznek 64 bitben, és nem ti fogjátok venni ezeket a procikat. Nem úgy gondolom, hogy Q3-ra, hanem ha vállalkozásotok van, még akkor sem.
    Bár nem lehet tudni :)
  • ixyon
    #10
    hat miutan vettel hozza 1 alaplapot, amibe a chipset is 599 dollar, meg vehecc hozza 64bites videokartyat, 64bites CDolvasot, meg floppit, mert ugye azok, amiket a boltban kaspsz nem igazan kompatibilisek, es akkor ottvagy, hogy felkelsz, mert az intel csak 1000res tetelben szallitja ezeket, es te nem rendelssz ezret, ak meg igen, az meg nme adja el, mert nagyondraga tobbmilios gepeket csinal belole... na mind1
  • MuERTe
    #9
    Az egyes Itanium processzorok árai (1000 darabos megrendelés esetén) a következők:
    - 800 MHz 4MB cache - 4227 dollár (1,27 millió forint)
    - 800 MHz 2MB cache - 1980 dollár (594 ezer forint)
    - 733 MHz 4MB cache - 4227 dollár (1,27 millió forint)
    - 733 MHz 2MB cache - 1177 dollár (354 ezer forint)

    az utolso nem is olyan drága,mennyi lehet hozzá egy alaplap?venni kéne egyet:))
  • MuERTe
    #8
    hát igen,az intel hozzászokott a vezető szerephez.mindig ő adta a legnagyobb teljesitményü processzorokat(aranyáron),ezért el is kényelmesedett.ezért is birta meglepni az amd,mist meg csak kapkod.többre ment volna,ha tartja az ütemtervét.

    de visszatérve az eredeti témához,szerintem az itanium/mckinley legnagyobb hibája pont az ,hogy erőteljesen a szoftverek támogatását igényli.elég egy apro hiba a programban és a proci nevetségesen lelassul.
  • ixyon
    #7
    aha ertem. szerintem az intellel manapsag csak annyi a baj, hogy 1 kicsit bezapult, es sokat tud, meg minden, de mar nem olyan rugalmas, mint moorek idejen, amikor is 1 mernok kitalalta, hogy legyen programozhato a chip... na mind1
    csak ajanalni szeretnem mindenkinek, hogy az intel honalpjan van 21olyan cucc, ahogy intel museum, es ha valami, ami jo, akkor ez az, mert nagyonjol lirja a ceg tortenetet, hogyan kezdodott a mikrochip, meg minden. szerintem nagyon kiraly a honlapjuk
  • MuERTe
    #6
    kicsit off lesz:szal az intel és a hp közösen fejlesztették az uj epic technologiát.'94ben jelentették be,és '97re igérték a sorozatgyártást.mivel az intel sokat tökölt a merceddel a hp kénytelen volt ujrainditani a pa-risc processzorai fejlesztését(ezeket váltotta volna föl az uj proci),és egyuttal hozzáfogott az következő generácios epic processzor fejlesztéséhez is(az aggig elért eredmények fölhasználásával),mert már akkor látszott,hogy megjelenésekor már nem lesz versenyképes termék.nem is lett az.szal az mckinleyben sokkal több a hp mint az intel,csak az intel gyártja.
  • ixyon
    #5
    ezt egeszen pontosan hogy ereted? az intel proci...
  • MuERTe
    #4
    érdekes adalék,hogy a mckinley hp tervezésü processzor,nem intel.
  • Dikkma
    #3
    Én annyira nem vagyok otthon mostanában ebben az egész sztech témában, hogy inkább nem írok semmit, read-only attributumokkal a háttérben maradok :))
    De szerintem a McKinley jobb lesz, mint... hát, a Clawhammernél tutira, a Sledgehammernél meg inkább csak remélem.
  • MuERTe
    #2
    kiváncsi vagyok a fikázokon kivül ir-e ide valaki,mivel elég nehéz témában inditottad a topikot:)a két prociban csak a 64bit közös.

    marha érdekes lesz viszont az xp rajta,mivel igy az M$ elveszti egyik legfőbb érvét,miszerint az vinfos egységes platform.tehát ezentul két vinfos lesz amik nem kompatibilisek egymással.(nem mintha eddig nagyon azok lettek volna)
  • ixyon
    #1
    hi mindenki
    most csak azert nyitottam ezt a forumot, mert szeretnem, ha az osszevissza pofazas helyett vegre erdemben ossze lenne hasonlitva a 2 processzorcslad, es nem a "Fradisok modszereit" kellene hasznalni a forumban.ha esetleg jarna itt mod., akkor torolje mar ki azokat a hozzaszolasokat, amik erdeben nem a temahoz kapcsolodank, vagy csak"ez jobb, mert asszondom" tartalmuak. koszonom

    na szoval mosat szeretnem elirni az osszes informaciot, amit most a 2 csaladrol ossze tudok kotorni a neten, es amit megbizhato forrasban olvastam(a CHIP magazin nem az, mert ott hasracsapassal szoktak tesztelni) es elore is bocsi minden gepelesi hibamert

    IA-64
    itt eloszor iden jott az itanum, es a jelenlegi intel roadmap szerint(a kesesek lehetosegevel ne indokoljunk lehetoleg ok, hogy "az ugyis kesni fog...")2002 masoik feleveben fog megjelenni 1 Ghz kezdoorajellel. az itaniumnal is hasznalt IA64-es architekturat fogja hasznalni. mint tuggyuk az itanium 1ik nagy probelmaja z orajel javulni fog, az nem baj, ellenben megmarad az a hibaja, hogy nem fogja tudni elonteni, mely utasitasok parhuzamosithatok, es melyek nem. ezt a programban kell meghatarozni. na most ekkor 2 lehetoseg van. az 1ik, hogy a programozo lesupped ASMbe es ott fejleszti a programot, es o mondja meg, hogy miket lehet parhuzamositani. nos ez ertheto okokol lehetetlen. tehat mardnak a forditokba elore beirt dolgok, es ez mondanom sem kell, hogy nem a saebessegre fog hajtani, hanem arra, hogy ne faggyon. ez meg ugye nem lesz jotekony hatassal a sebessegre. ezt a 3. generaciotol igerik kijavitani, amit olyan 2005re igernek a 4eves temekciklussal. szoval eleg messze van meg. azonkivul ez 1 teljesen uj architektura, bar mar vannak ra forditok(pl.GCC3) es ezeket gozerovel fejlesztteti, es tamogatja az intel, de 2003 elott ezektol nem varhato csucsteljesitmeny. ugyan ugy, ahogy az op.rendszer sem lesz igazan optimalais, hiaba tamogatja, kell 1 kis ido, mire 1 teljesen ujat kitapasztalnak a programozok(pl. a PIIII mar fel eve kint van, es meg mindig nincsenek ra optimalizalva a cuccok, pedig a PIIII es a PIII kozott egeszen elenyeszo az architektualis kulonbseg, az itanium+MvKinly meg barmi mashoz kepest) tehat a programok meg 1 jo ideig nem is fogjak elegge kihasznalni ezeket a procikat. es masik nagy hibajuk, hogy ezek a processzorok nem kompatibilisek hardwaren a mai rendszerekkel,csak 1 code-morphing hoz hasonlo programmal, es ugy ugyebar a 32bites teljesitmenyuk alulrol nyaldossa a beka segget, magyarul egy 100 Mhzs pentiummal van nagyon kemeny versenyben

    X86-64
    Nos ez az AMD uj aduja, az X86 utasitasok 64bit-re ertelmezve. ez azert jo, mert az ezt hasznalo proceszorcsalad, a Hammerek mar 64bites regiszterekkel rendelkeznek, es valos 64bites processzorok lesznek, amik "kepesek kikapcsolni 32 bitjuket" es 32bites utasitasokat vegrehajtani. tehat 32biten ugyanakkora teljesitmenyre lesznek kepesek, mint 64biten, es o maga donti el, mi 32bites, es mi 64bites, tehat a mai rendszerek gond nelkul fognak rajta futni. minde program, ami ma futa PCken, fog ezeken is. de ha ezeket a rendszereket 1 kicsit modositjak, akor maris 64biten operal a processzor.(ugye ez volt a cel)vsltozatlan sebesseggel. az utasitaskeszletrol es az architekturarol: a proci tulajdonkeppen 1 tovabbfejlesztett cucc, de a K7es architekturara epul, tehat ismeros dolog, es ismeros utasitaskeszlettel.ugye a mai programok is azokon futnak, amiket ez is hasznalni fog, csak ma(meg) 32 biten. a processzor ismerni fogja az X86-64, 3Dnow, SSE, SSE2, MMX technologiakat, termeszetesen mind 32/64 bitre ertelmezve. tehat szo szerint mindent, amit a PCk ma tudnak. es mindezt azzal megspekelve, hogy a kulonbozo reszek ugyanabba a gyorsitotarba irna, amibol az adatokat veszik, tehat ha 1 adattal tbb muveleetet kell vegezni, akkor nem kell kiirni a memoriaba. a fent emlitett utasitaskeszletekenek mind1ike kepes egymastol fuggetlenul, kulon kulon dolgozni, es a cucc hardwaresen donti el, mik parhuzamosithato utasitasok, es mik nem, tehat semmifele software nem kell hozza(mint a PI -MMXtol kezdve midn processzor, kiveve az itaniumot). igy egyszerre akar 5 utasitast is elvegezhet 5 orajel alatt, persze ez csak 1 optimalis eset, nem valoszinu, hogy sokszor fog mind az 5 resz mukodni, a busz amugyis lassu, bar mivel ez CISC processzor, eleg sok utasitashoz kell majd neki tobb orajel, ezer ha a buszon lassabban is jonnek az utasitasok, valoszinuleg a belso tarban lesznek muindig varakozo adatok, es a nagy szorzo miatt nem lesz olyan sok uresjarat.
    masik nagy nagy eonye ennek a processzornak, hogy 2 Ghz kezdosebesseggel igerik 2002 elso feleveben. tehat meg ha nem is hasznaljak ki a 64bies magot, meg akkor is 1 elegge gyors, es versenykepes pocesszor lesz.bar ezt nem nagyon hiszem.

    hat ezekutan varom a hozzaszolasokat.