ELITE: Dangerous
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Viszont amint elhagyod az ember lakta buborék környékét, és esetleg felfedezetlen rendszerekben kezdesz utazni, az egyik leghasznosabb felderítő eszközzé válik.
A hajó alap szenzorai csak a legközelebbi objektumokat tudják beazonosítani. Amikor belépsz egy új rendszerbe, ez általában a központi csillag, és esetleg a legközelebbi bolygók. Ugyan így ha a rendszeren belül közelebb repülsz valamelyik objektumhoz, azokat is azonosítja.
Ahhoz, hogy a rendszerről bővebb infot kapj, el kell sütni a Discovery Scanner-t (DS). Ennek eredményeként megkapod a rendszerben lévő jelforrásokat, és azok viszonylagos helyzetét.
Ez után következik a Full Spectrum Scanner (FSS) használata. Itt az adott jelforrások elmosódott foltokként jelennek meg, középen alul pedig az egyes jelforrásokra jellemző frekvencia tartományok között tudsz válogatni. A frekvencia tartomány kiválasztása után, az egyes jelforrásokra rá zoomolva, be tudod azokat azonosítani. (Érdemes megnézni néhány videót a használatáról.) Felfedezősdi közben általában csak a bolygók jeleinek azonosításával foglalkozunk, az egyébb jelforrásokkal ritkábban. (Egy sérülékeny felfedező hajóval nem megyünk idegen eredetű jelforrásokat nézegetni...) Az objektumok azonosításakor arról is kapsz infot, hogy találhatóak-e rajtuk pl. geológiai, biológiai, emberi, guardian vagy thargoid felszíni jelforrások. (Megsúgom, hogy a geo és bio jelforrások a legjobb lelőhelyek a mérnököléshez szükséges nyersanyagokhoz, vagy a szintézishez.)
Miután az FSS használatával azonosítottad a jelforrásokat, a rendszer térképen is elérhetővé válnak a csillagászati objektumok, a bolygók, és a rájuk jellemző legfontosabb adatok. Ez alapján el lehet dönteni, hogy akad-e köztük olyan, amit érdemes közelebbről is szemügyre venni.
Ha igen, megközelíted az adott égitestet, amíg a Detailed Surface Scanner (DSS) hatósugarába nem ér, majd néhány szondával feltérképezed a felszínét. Ha ez történetesen egy olyan hely, ahol vannak, felszíni jelforrások, akkor ezek helyzetét is így fogod megkapni. Illetve a gyűrű rendszerekben lévő nyersanyag lelőhelyekre is ezzel a módszerrel lehet rátalálni.
A felfedezősdinek is ez a lényege. Minél részletesebb adatokat tudsz begyűjteni egy rendszerről, annál több pénzt lehet érte kapni. Ha pedig te vagy az első felfedező, feltérképező, akkor még némi extra mellett, a neved is bejegyzésre kerül az adott objektum mellé.
Szóval a lényeget összefoglalva, az FSS az egyik hasznos felfedező eszköz, ami lehetővé teszi, hogy viszonylag gyorsan fel tudj mérni egy rendszert, és elég adatot kapj az ott található objektumokról ahhoz, hogy el lehessen dönteni, érdemes-e közelebbről is megnézni őket.
Ha találsz olyan bolygót ami érdekel mert sok pénzt ér a plusz adata pl: Earh Like World, Ammonia World, stb. vagy Kolonizálható bolygók (the body is a candidate for terraforming) vagy értékesebb gáz bolygó stb. akkor el tudod dönteni hogy oda repülsz-e élsz az első felfedező lehetőségeddel vagy sem. Persze ez is csak akkor jegyződik be a neved mellé, ha visszaérték lakott területere és le is adod az adatokat róla.
Összefoglalva három dolgot is csinálhatsz.
1. Berepültél a naprendszerbe, de már tovább is jump-olsz mert lexarod milyen bolygók vannak ahol vagy. Van egy végpontod és minél gyorsabban el akarod érni.
2. Ha már itt vagy, megpingeted a naprendszert D-Scennerrel és megnézed hány bolygó kering az adott rendszerben, majd az FSS szkennerrel meg megvizsgálod van e érdemleges bolygó amit esetleg Surface szkennerrel közelről is bizgerálni akarod.
3. Ha van akkor melyikhez érdemes elrepülni a plusz zsetonért cserébe. Adabszurd ha leszkenneled - és ha már ott vagy - esetleg le is szállsz rá, mert olyan materiálok is vannak rajta amik jól jönnek a hajón szintéziseihez főként ha vannak vulkánjai ahol halmozottabban vannak a ritka anyagok és nem kell annyit SRV-ni hogy begyűjtse az ember.
Szóval, hónapok óta battyogok a perem vidék felé felfedezgetés ürügyén ... de bevallom csak battyogok. Számtalan felfedezettlen naprendszert szekenneltem már az értékesebb bolygóival, de mivel még nem értem vissza leadni az adataikat, ezért élek a gyanúval, hogy mire vissza is érek valamikor sajna már csak a töredékét fogják érni ezek az adatok, mint korábban. Dehát ez van. Így jár aki bámészkodik és nem sietve jumpolgat járatlan utakat keresgélve 😊
www.totalwarmagyaritasok.webtelek.hu
Ha több pénzt szeretnél, ahhoz közelebb kell menni, és a felszín szkennelést onnan végrehajtani a részletes adatokért - a távolság az égitest tömegétől függ.
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
Warning! Cargo bay open, shields are down!
Különben jelentkeztek problémák a multi crew miatt... Szerencsére azért nem túl sűrűn történik meg: bizonyos küldetéseknél, pl fekete doboz gyűjtésnél, amikor leugrok SC-ból értük, a képernyőm durván besötétedik (látom nagyon halványan a hajó műszerfalát alul), és semmire sem reagál, néha az ESC se visz a főmenübe, ki kell lőni task managerből. Jobbik esetben kivág valami hibakóddal. Ilyenkor hiába próbálom újra, ugyanez történik, és csak egyedül, a másik profil beültetése nélkül tudom az adott cuccokat begyűjteni.
Ez a steam user nem én vagyok: https://steamid.eu/profile/76561198078064992
"Kicsit lassabb megoldás, ha FSS-sel ellenőrzöd az összes USS-t..." - lehet talán egy picivel gyorsabb is, mert nem kell az összes USS-t végignézni, ugyanis a küldetéshez kapcsolódó forrást nem kis fehér hanem eleve kis narancs színű karika jelzi. Itt azonnal ki is lehet jelölni utazási célnak ugyanazzal a gombbal mint amit a nav panelen használunk (ha már belezoomoltunk), ehhez nem kell kikeresni a listából.
Amit nemrég írtam, hogy a célszemélyből létezik két példány (USS és SC), olyannyira igaz, hogy tegnap megtörtént a leghihetetlenebb dolog is: haladok a cél felé, közben elkezdett követni a SC-klón, de nem nagyon ért utol, mert nem jött az ID. Viszont miközben már ütöttem az USS változatát, LEUGROTT utánam!! Ahogy végeztem az elsővel, megkaptam a küldetés nyugtázását és a helyi vérdíjat, ekkor jött a második elleni harc (poénból), akit ugyanúgy hívtak, de már csak wanted volt, mission target nem (pont őt egyébként úgy hívták hogy "Brigi" <#nevetes1>#nevetes1>)
"Ne ijedj meg!" mondja a mezei sidi egy fejvadászatra épített, utolsó porcikájáig harcra tuningolt mambának..." - hát igen, ez olyan, mint amikor RES harc előtt megy a szájkarate, én fullra tuningolt FC-ben ülök, oldalamon egy vadásszal, a kalóz meg mondjuk egy Eagle. Az is hasonló derültséget szokott okozni, amikor nem találnak zsákmányt, és olyan szövegekkel fordulnak el tőlünk kb hogy "egye fene, most megúsztad" <#nevetes1>#nevetes1>
"ne vállalj el egyszerre több nevesített npc elleni küldetést ugyanarra a rendszerre" - kétesélyes! Velem ilyenkor sokszor előfordul, hogy a másodiknak érkező kalóz először a riválisának a likvidálásába segít be!
1. A megadott rendszerben meg lehet találni és le lehet kapcsolni az illetőt.
2. A megadott rendszerbe belépve értesítést kapsz, hogy találkoznod kell egy informátorral egy másik rendszerben, aki megadja, hogy hol találod a célpontot.
3. Bolygó felszínen scannelni kell egy információs pontot a delikvens tartózkodási helyének kiderítéséhez.
Az első esetben ahogy megérkezel a rendszerbe, érdemes megkeresni a nav bolyát, és scannelni a rendszer adatok frissítéséhez. Kicsit lassabb megoldás, ha FSS-sel ellenőrzöd az összes USS-t (tehát nem a bolygókat, csak az ember keltette zajokat), amíg meg nem találod a mission critical jelzésűt közöttük. Ez után irány a mission critical signal source felé. (A navigációs panelen tudsz külön a jelforrásokra is szűrni, így könnyebb megtalálni.) Közben érdemes figyelni, hátha feltűnik a célpont és megúszod az utazást azzal, hogy vagy ő szed ki vagy te őt SC-ből. Ha ez nem jön össze, akkor még mindig megtalálhatod a jelforrásnál, rendszerint egy-két haverjával vagy valami szerencsétlen kereskedővel, akit éppen ki akar rabolni.
A másik két esetnek is rendszerint ugyan ez a vége, csak az eleje tér el kicsit.
A második esetben kapsz egy értesítést, hogy az informátor melyik rendszerben fog várni. Miután odaugrasz, egy kis röpködést követően rád fog csipogni egy másik hajó valami olyasmi szöveggel, hogy ne ijedj meg és kövess. ("Ne ijedj meg!" mondja a mezei sidi egy fejvadászatra épített, utolsó porcikájáig harcra tuningolt mambának... <#eplus2>#eplus2>) Némi röpködés után kilép SC-ből neked pedig követned kell a low wake jelet, amit hátrahagy. Miután kilépsz mellette, átküldi azt, hogy a célpont melyik rendszerben található. Innen a dolog menete megegyezik az első variációval.
A harmadik esetben egy bolygófelszíni adatforrás scannelésével kapod meg a rendszert, amelyikben a célpontot találod. Ha nem akarod az adatforrást SRV-ből scannelni, valamilyen rövid orrú hajóval (pl. chieftain) érdemes odamenni, mert így kényelmesen a hajóból is el tudod végezni a dolgot. Ha megvan a célrendszer, a többi már menni fog a fentiek alapján.
Egyébként ezt a harmadik variációt eleve jelzi a küldetéseknél egy bolygó felszín ikonnal, mint az összes felszíni küldetés esetében.
És végül egy jó tanács, kezdő fejvadászként ne vállalj el egyszerre több nevesített npc elleni küldetést ugyan arra a rendszerre. Kellemetlen tud lenni, ha esetleg egyszerre szakadnak a nyakadba. <#kacsint>#kacsint>
Utoljára szerkesztette: Gabo, 2020.04.20. 17:01:15
Különben ezeknél előfordulhat egy érdekes helyzet: haladunk a jelforrás felé, amibe ha leugranánk, akkor ott tartózkodna a célszemély, de közben egy másik példány belőle interdiction alá von minket <#nevetes1>#nevetes1>
Ha valami nem így van ahogy feltételeztem, pontosítsuk a kérdést.
scanner hiányzik nekem, ami jó pár "Clean" hajót leleplezne ? Érdekes még , hogy lehetőségként az interdictort sem írja most ,bár ez itt mellékes.
Elképzelhető hogy bug, mert mintha múltkor ugyanitt ( Borann) a szokásos kalózos küldetéseknél sem jelezte a keresett kalózokat, ami a küldetés része lenne. Persze sima wanted az volt mindenütt normal res, hazes, beaconnál.
Utoljára szerkesztette: buke, 2020.04.18. 21:25:13
CefreTeam™ A valóság olyan illúzió, amelyet az alkohol tartós megvonása idéz el?.
Ez most csak egy példa volt, de szerintem már 16 carrier-rel is érdekes lehet, főleg, ha hozzájuk még van legalább 16 játékos is.
A Borann rendszerben olyan sok FC van már, hogy sztem be is buggoltak. Állandó mozgásban vannak, hiába ugrok hozzájuk gyorsan el is távolodnak, így nem lehet elérni,ez volt a sajátommal is! Még szerencse hogy lehet távolról is egy másik rendszerbe ugrattatni. (Utólag jöttem rá, már majdnem agyvérzés kaptam ez bug miatt....)
PC konfigom a Be quiet! Pure Base 500DX White házban: GIGABYTE Z490 GAMING X, Intel i7 10700K 3.8 Ghz (5 Ghz) , 32 GB DDR4 RAM, NVIDIA GeForce RTX3080, Windows 10 Pro 64bit, HP Reverb G2
16 lehet belőlük bármelyik bigyó körül, ha már tele van oda nem lehet ugrani, az új vásárlásakor pedig a legközelebbi szabad helyre pottyan ki (akár néhány fényévvel arrébb is)
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
Így kellene működnie a carrier-ekkel is.
És akkor elkerülhető lenne a lenti kép.
Szerintem.
-----------------------------------------------
Érdekesség: amikor bent ül a hajónkban egy másik CMDR az anyósülésen, nem lehet pl felszerelést váltani, beülni az SRV-be, mérnökölni... Az is kicsit érdekes, hogy közvetlenül behívni a másikat csak akkor tudtam, ha mindkét profil openben volt. Amikor közös csoportba léptünk (sajátom, Mobius, mindegy), akkor csak az működött, ha nálam indítottam egy általános legénység-keresést, nála meg egy általános fogadóhajó-keresést, és így 1 mp múlva egymásra találtak. Ráadásul össze-vissza írja ki azt, hogy a másik milyen módban van, hiába PG, hol opennek, hol solonak hiszi... De a lényeg végülis működik, ha már bevarázsoltam magam mellé, akkor stabilan lehet repülni.

Az FC-t nem nekem, szolo jatekosoknak talaltak ki, nem is foglalkozom vele, valoszinuleg majd csak hasznalom a maset, sajatra nem hajtok ra (bar a penz meglenne - koszonhetoen a felfedezeseknek, majd kesobb a rovid eletu smeaton-allen hub buszozasnak -, de nem latom ertelmet).
Viszont egy kis anyahajot, ahogy te nevezed, egy direkt korlatozott szamu hajot szallito es minimalis funkciokkal ellatott (dokk, repair, rakter) mobil minibazist siman el tudnek kepzelni a magamfajta pilotaknak is. Elvagyok enelkul is persze, hiszen ahol van allomas, oda el is jutnak a spec. celra felszerelt hajoim, de minden jatekban van mar "housing", egy ilyen sajat tulajdonu, pimpelheto, dekoralhato, menedzselheto minibazist siman el tudnek kepzelni, mint ED "housing" funkcio. 😊
“Yesterday is over. Tomorrow is yet to come. Today is yet unknown. Let's go!”
Amit te írsz, az pedig egy "anyahajó" lenne, amibe bepakolod néhány hajódat, és amúgy majdhogynem ugyanúgy tudsz vele közlekedni, mint most egy nagy hajóddal és benne a fighterekkel, csak még egy matrjoska babával nagyobb méretben.
Dzsinivel értek egyet,szabad játszani,és igazából erre is lenne kitalálva ,hogy játsz,ne pedig gyötörd magad hogy hú,elmegyek nyaralni 2 hétre augusztusban addig még ki kell farmolni a fenntartási pénzt,hogy ne legyek idegbe hogy vajon elfogy e amig a balcsiban hüssölöm a golyszlikat...
Szóval aki szerint gond hogy nerfelve lett a fenntartás,gondoljon bele: te is farmolni akarsz órákat,vagy inkább játszanál , élveznéd a galaxist,leszállnál különös szép helyeken anélkül hogy azon kéne izgulni lesz e pénz a jövő héten tritiumra.
arra ott a való élet 😄
CefreTeam™ A valóság olyan illúzió, amelyet az alkohol tartós megvonása idéz el?.
Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2020.04.16. 14:51:55
http://pokemon-arena.kyokai.hu Életfilozófiám: \"A bosszú édes, de kalóriamentes!\"
http://pokemon-arena.kyokai.hu Életfilozófiám: \"A bosszú édes, de kalóriamentes!\"
Volt, amikor Robigo runok voltak, volt, amikor bázisrobbantgatás, volt amikor gyors felfedezési körök futása, volt mikor más... most épp bányászat.
Majd lesz megint más, ha épp azt újítják meg. És működik anélkül is, hogy végtelen pénz termelésével kelljen elfoglalnod magad. Szabad játszani is.
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2020.04.16. 12:45:29

Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2020.04.16. 12:12:53
Igen említették hogy folyamatosan bent vannak a dögök,ami okozhat technikai problémát,de elvileg korlátozzák az egy bolygó körül állomásozható carrierek számát.
pl az olyan rendszerek mint borann konstansan teli lehetnek carrierekkel,de egy kisebb változattal elugrálna az ember a bubitól nem is távol,bányász rendszereket keresve aztán ott megrakja a carrier raktárát aztán irány vissza eladni a szajrét. de ugye a piac is nerfelve lett,szal ha a keresletet kielégítetted akkor az azon felüli cuccot olcsóbban veszi már át a kis genyó 😄
Van esély rá egyébként, hogy a korábbi részekhez hasonlóan bekerül az ED-be is, vagy ez is csak egy álom, egy "majd egyszer vmikor"?
Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2020.04.16. 10:48:07

A nagy boszme carrierek allando jelleggel maradhatnanak, kvazi mobil/ideiglenes allomaskent - bar en tennek rajuk olyan extra funkciokat is, amelyek egyedivel tennek teljesen az adott carriert, olyanokat amelyek pl nem nagyon vannak a sima npc allomasokon, vagy csak ott kaphato, stb. hogy legyen ertelme megnezni azokat a jatekosoknak, felderiteni az extra kinalatot, esetleg messzebbrol is elutazni egy-egy "hiresebb" carrierhez stb.
Emellett a personal carriert en egy kizarolag QoL ficsorkent raknam be, nem allando jelenlettel, hanem ugyanolyan "hajokent", mint a mostani jatekosok altal birtokolt hajok, csak nagyobb es a fighter/srv helyett a jatekos par hajojat tudna magaval vinni, dokkban. Ez is kaphatna par aprosagot, feltoltheto raktarakat, esetleg felfogadhato npckkel (kereskedo, repair, stb.), stb. de megis csak egy "mobil small camp" lenne, amely inkabb csak a jatekosok eletet konnyitene meg, de nem valtana ki a hagyomanyos gameplayben talalhato bazisra latogatast, vagyis tovabbra sem lehetne buszozni vele, vagy felfedezesi anyagot leadni, kuldetest felvenni, stbstb.
Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2020.04.16. 09:09:05
Ha "túl" olcsó lesz - akár a fenntartása is - akkor azt fogja hozni, hogy a jó helyeken tömegével fognak állni a játékos carrierek (pl. jobb bányászhelyek környékén), ami nem biztos, hogy egy olyan működés, amit szeretnének (és amit esetleg a szerver jól visel).
Ez egy endgame moneysink, arra lett kitalálva, csak ezt nem így fogják kommunikálni.
A fenntartási költségek drasztikus megvágása és az első béta utáni újragondolás pedig csak a szokásos, máskor is így csinálták, hogy valamit kihoztak X értékekkel, aztán "közösségi nyomásra" alakítottak egy sokkal emberközelibb számra (amit lehet, hogy már előre tudtak, de ezt így jobban lehet kommunikálni).
én még igy csökkentett fenntartással sem látom sok értelmét a bubian carriert tartani
Utoljára szerkesztette: Caliph, 2020.04.16. 07:09:10
Különben is az egész a kezdetektől azt jelenti, hogy van egy komplett állomás, ami nagyobb mint egy outpost, ráadásul még helyet is tud változtatni.
-a további modulok fenntartási költségei nerfelve vagy 80-90 százalékkal,az alap 10 milla/hét marad(pl shipyard heti 42 milla helyett valahol 4-8 milla körül ad hozzá a heti fenntartáshoz,holnap kiderülnek a pontos számok)
-teljesen felszerelt carrier heti fenntartása 21.3 millára csökken(1 miliárd körül évente)
-a carrier bezúzás miután adósságba verted magad 2 hétről 10 hétre nő
-modul felszerelés/aktiválás a legdrágább moduloknál kb 40 százalékkal csökken
-az üzemanyag hatékonyság kb 2x nő,azaz egy tankkal többet ugorhatsz
-az ugrásra felkészülés 15 perc,a hűtés ugrás után 5 percre csökken
-kartográfiát is kisírta a közösség,így az ugrás buffal már lehet értelme felfedezgetni menni egy carrierel
-a redemption officehez hasonlóan 25 százalékot kének minden carrieren beváltott felfedezési bevételből
-ha saját carrieren váltod be,akkor 12,5 százalékot nyúlnak le csak
forrás: obszidiánhangya
-
Kidobós sztorik 33. Csajok meg a pia. Tánc, szerelem és hányás
(Az ember különben egy hatalmas forma, és nagyon jó történetei vannak (egyedül a koronapániknak ült fel a kelleténél jobban, de ez már végképp más lapra tartozik).)
Utoljára szerkesztette: s_andras, 2020.04.14. 23:41:40