Gitározás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
igazából itt most az a helyzet, hogy fogalmam nm volt rola hogy mibol all egy enekcucc a mikrofont meg a hangfalakat leszamitva.. najo meg a mikrofonallvany meg a mic kábel is ment :-))) Szoval emiatt pl nm is neztem hogy a Korn enekese mit hasznal, mert arrol sincs fingom se, de nem is igazan erdekel. Nekem egyenlore egy olyan cucc kell ami a proban megallja a helyet, es meg kisebb bulikban is lehet hasznalni. (tok jo ez a probaterem amit szervaltunk, mert egy 50-100 emberes bulit is le lehet benne barmikor zavarni akkora)
Mikrofon: a SHURE SM 58-at olyan 25bol ujonnan meg lehet szervalni, meg adott esetben olcsobban is...
Erosito: szerintem akkor beszerzek egy 2*12-es noname ladat aztan valami vegfokkal lehet majd vele nyomulni, amig meg az nincs addig a marshall lada egyik fele tokeletesen jolesz ra...
Effekt: na ez itt az erdekesebb tema. ugyanis nekem mindenkepp olyan kell ami midizheto. egyszeru a magyarazat, nincs 50labam hogy mindenre lepkedjek egyszerre. Akkor aszondod hogy ha szervalok egy rackes gitar multit akkor az tokeletes? Amugy neztem amit irtal, a Digitech Vocal 300-at, olyan 175$ kornyeken van az ara... de van egy Digitech Vocalist VR ami mar rack cucc, viszont abban ahogy nezem nincs igazan sokminden... a gitarmultikban van harmonizer?
na a lenyeg.. nm akarok milliokert venni cuccot, csak annyi a lenyeg hogy a proban meg bulikon jol szolgaljon, es az effektet tudjam midizni... kb ennyi :-)
Mondd mégegyszer hogy \"hogy mi?\"...
Szerintem felesleges. Jó mikrofon kell alapból és egy jó PA cucc, azaz általános hangosítási cucc. Nem is kell olyan jó, csak megbízható, mert az egyedüli felhasználási területe nagyjából a próbák során lesz. Élõben úgyis a legtöbb helynek lesz hangosítása és az éneket a helyi motyóval oldják meg, tök felesleges ezért plusz felszerelést pakolni, max. akkor ha olyan helyre mentek, ahol nincs saját hangosítás (az viszont általában lepusztult, így nem kell oda igényes énekcucc). Ez egy kimondott stúdióelõfok. Csak akkor vedd meg, ha nincs mire pénzt kiadnod, mert a képességeit soha nem fogjátok kihasználni, sem élõben, sem próbán, egyszerûen nem lehet majd hallani. Ha meg esetleg stúdiózásra is sor kerül, akkor ott úgyis lesz valamilyen elõfok énekre és a hangmérnök nem fogja ezzel szívesen lecserélni, mert vagy sokkal jobb, mint ez, vagy inkább abban igazodik el és ezzel bénázni fog.
Tehát, egy jó minõségû mikrofon, ami az énekes hangjához megy hangkarakterben (Shure SM58, esetleg Shure SM57, AKG D3700). Elõtte jó végigpróbálgatni, hogy melyik esik kézre legjobban és melyik hangkarakter tetszik az énekesnek.Ne felejtsük el a mikrofonállványt sem.
Egy megbízható PA cucc kell, aminél inkább a próbán való használatot kell figyelembe venni. Itt az számít legjobban, hogy milyen hangos lesz a zenekar és az énekes ezt mennyire tudja túlordítani. Akármilyen régi Vermona kererõerõsítõ + 2 hangfal már megteszi. De ha igényesebbek vagytok, akkor "már" 100ezer körül van teljes mini PA, a Medgyesinél. Asszem 2*80watt, vagy 2*100. Ha elég erõteljes az énekes, és jól elhelyezitek a két hangfalat, akkor jól visszahalljátok õt, és ez a lényeg. Ha még igényesebbek vagytok, akkor válogassatok össze valami Peavey PA cuccot. Mondjuk egy MP400-as keverõerõsítõ + 2 db Eurosys hangfal, olyan 220ezer körül van. Kicsi, könnyen szállítható felszerelés, ha netán nektek kell egy bulin kihangosítani az éneket (a Kustom is kicsi).
Effekt meg az énekestõl függ, hogy akar-e használni és milyet. EQ+zengetés úgy is van ezeken az erõsítõkön, így az adott, és ezek a legfontosabbak. Esetleg jól jöhet még valami kompresszor is, hogy a suttogósabb és az ordítósabb részek is hasonlóan hangosak legyenek. A többi meg ízlés dolga. Legegyszerûbb az erõsítõ mellé még egy kis gitárkompresszor pedált beszerezni azt jóvan ! Vannak multieffektek is, teljesen olyan kivitelben, mint a gitárokhoz. Pl. Digitech Vocal 300, de ha ilyet látsz (és kettõt), akkor szólj, mert nekem is kéne majd. Ezek felet meg a rackes énekmultik, amikben ugyanazt találod, mint a "taposós" fajtában, csak sok esetben igényesebben. Ugye ezeket külsõ pedállal kell használni, tehát ez plusz költség. Ezek már 100-200ezer körüli cuccok. A tetején meg ott vannak a speciálisan egy területre kialakított stúdióeffektek (csak zengetõ, csak, kompresszor). Ezek énekre és bármire jók, de az áruk csillagászati (100-200 ezertõl több millióig) és tök felesleges stúdión kívül bármi másra megvenni.
Azt is elmondanám azért, hogy már a Kustom cuccal is sokkal jobb felszerelésetek lenne énekre, mint egy átlag magyar metal zenekar énekcucca. Az átlagmagyar cucc, valami hasonló énekre:
- akármilyen mikrofon (csak szóljon)
- akármilyen, általában lepusztult 30 éves keverõerõsítõ + házi hangfalak, vagy gitárkombó, esetleg olyan gitárfej+láda, amit már a gitárosok nem mernek használni. 😊))
Én ezt használom (használtam):
- Peavey Express 112S (65Watt) gitárkombó
- Korg AX30G gitár multieffekt (csak volt)
- AKG D3700 dinamikus mikrofon
- Proel mikrofonállvány
- Schaller kábelek
Ezek közül fellépésre a kábeleket, effektet és a mikrofont mindig viszem.
Úgyhogy ne tervezz nagyon extrát, mert nem nagyon éri meg.
Ha mégis milliókért akarsz venni 😊, akkor összeírhatok olyan álomcuccot is, ami mögött szinte mindegy milyen énekes van. Még Jaymz Hetfield is jó lenne, he-he-he.
errol mi a velemenyed?
ART MP OPL Mic Tube Pre-amp
még kicsit pofozgatni kell a helyet, mert egyenlore rideg betonfalak vesznek korul mindent, de majd faszan megcsinaljuk :-)
oks, majd szolj ha aktualis az effekt..
hát igazából egyenlore annyi kellene az enek cucchoz hogy valamire azert hasznalhato legyen. nem kell nekem indulashoz a legprofibb cucc, a lenyeg annyi lenne hogy proban megfeleljen. erositesre mit erdemes hasznalni? errol fingom nincs. van kulon enek vegfok vagy hasonlo? meg valami effekt kellene...
Nem értek veletek egyet, de nem akarok belemenni stúdiótechnikai dolgokba, mert egyrészt könnyen eltévedek ebben a támában, másrészt meg sokak számára illúzióromboló és kiábrándító lenne, hogy valójában hogyan készül manapság egy zenei produkció.
Valo:
Most az effektet egy kicsit borítékolnom kell, egy-két hónapja mûködött volna a dolog, de most megint másra kell a lé. Nem felejtjük el azonban, olyan nyár körül talán esedékes lehet.
Mikrofonból a Shure SM58-as a legelterjedtebb, a színpadi használatnál. Teljesen jó mikrofon. Itthon olyan 37-40ezer az ára, USA-ból sokkal olcsóbban és akciósan is hozzá lehet jutni. Mondjuk ez a mikrofon téma attól is függ, hogy az adott énekes hangjához melyik jön be legjobban. Énekhez még mit akarsz és mennyiért ?
enekcucc vasarlashoz erkeztem.
milyen mic-et ajanlasz? stb?
Guitar Or Bass - Guitar
Scale Length - Selected Scale Length 25.5
Body
Body Shape - H
Construction - Set neck
Material - Ash
Binding Top - No
Binding Back - No
Binding Color - N/A
Routing - Back (No Pickguard)
Pickup Config -(Bridge) SC
Pickup Config -(Middle) N/A
Pickup Config -(Neck) Hum
Finish - Custom Graphic Finish (supply custom artwork to dealer)
Neck
Headtock Shape - ESP Pointed
Reverse - No
Tilt - No
Headstock Finish - custom
Neck Finish - Natural Satin
Fingerboard - Ebony
Number of Frets - 24
Fret Size - Extra Jumbo
Inlays - Dots
"ESP" Inlay at 12th Fret - No
Fingerboard End - Square
Fingerboard Binding - Yes
Headstock Binding - Yes
Binding Color - Creme
Nut - Locking
Width - 1-5/8
Neck Contour - Thin U
Logo - ESP Custom
Parts
Hardware Color - Black
Bridge System - Original Floyd Rose Locking Tremolo System
Recessed Tremolo - N/A
Pickguard - No
Tuning Machines - Deluxe Gotoh
Input Jack - Side of Body
Pickups - ESP
Suggested Retail Estimate Including Case - $4500
Na ez a nem ecceru... ennyibe lenne ujonnan a gityom...
\"Drinkin\' Pukin\' Pissin\' and Fightin\' And startin\' all over again\"
Én is a régi jó analóg hangzás híve vagyok, de a digitális technikát nem lehet már félvállról venni.
Ez a cumó, ha máshol nem is, de stúdióban nagy segítséget adhat, mert a 6 húr külön kezelhetõ jele nagy szabadságot ad. Csak ezért viszont szerintem nem sokan fogják választani ezt a gitárt.
Consono: Ha lenne pénzem egy VG-8-ra, akkor vennék inkább egy marshall tornyot, annak legalább gitár hangja van. Ahogy Ktulu említette ("Húros szintetizátor") a GK pickup már nem gitár, hanem szinti.
Amugy jó téma, mert a roland a VG+GK rendszerekkel ugan ezt csinálta meg, csak annyi hogy kicsit többet is tett bele (kezelni lehet vele a VG-t, + nem vezetékes hanem rádiós).
talan mert a regi hangzas jon be...
ottvan pl a roland midis effektje, nem valami olcso, es csak a sajat hangszedojevel muxik = penzkidobas... de azer vicces hogy pont a gibson, a hatalmas tradicio meg minden, aztan ilyen baromsaggal probalkoznak :-)
ez de szar.... ki égeti magát azzal hogy hálókábelt nyom a gitárjába?
és akkor dobhatod ki az eddigi elofokokat stb?
www.satriani.com
Neten nemtom hol vannak, de ha rákeresel biztos kidob vmit.

www.satriani.com
...