Gitározás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ron Ragm
Tudom hogy nem sokat segít, de én pl érzésbõl. Mármint elkezdek valami kis dallamocskát a megadott skálában, és utána fokozatosan folytatom hogy mi illik az elõtte léve hangokhoz, szakaszokhoz.

-Thirty seven. My girlfriend sucked thirty seven dicks! -In a row?

Hellhammer
Igazad van. Egyik demo fellépésünkkor mondta a technikus faszi, hogy "egy hangot penget csak, de azt hogy(!)" 😊 De csak ismételni tudnám magamat, amit írtam az elõzõ hozzászólásom végén.

Hellhammer
Köszi a hosszú választ 😊 Azért gondoltam EMG-re (egész pontosan a 81 és 85 felállásra, mert azok ugye aktív pickupok. Beszélgettünk errõl a gitáros haverjaimmal, arra jutottunk kb. hogy pont azért lenne jó, mert ilyen pickupnál nem nagyon számít a gitárt felépítése meg anyaga, és talán többet dobna a hangzáson, mintha vennék egy jobb gitárt, amiben "óccsó" pickupok vannak. Hangolókulcsokból milyet érdemes venni? Nem nagyon néztem még utána, hogy milyen márkák és árkategóriák vannak, csak annyit láttam, hogy lehet venni szinte fillérekért is, meg van olyan is aminek darabja 10e Ft körül van.

A sebességrõl: most, hogy mondod lehet, hogy a gond az izületeimmel van 😞 A kezem elég vékony és hosszúak az ujjaim, de az mondjuk igaz, hogy szinte az összes izületem eléggé merev (pl. focizni is azért nem nagyon tudok, mert elég kicsit fordul csak a lábfejem bokából). A gyakorlás az megy, utóbbi idõben (mondjuk jó 2 év kihagyás után) szinte majdnem minden nap minimum 3/4 órát foglalkozok a dologgal.
Ahogy írod az is gond lehet még nálam, hogy nincs ott a kép a fejemben. Amikor számokat írok, akkor a riffek simán jönnek, meg akkor végig pörög a fejemben a dallam, de ha szólót akarok csinálni, akkor jóformán hangonként rakom össze a dolgot ezért is lesznek mindig olyan bénácskák.
Egyszerûen nem tudok fejben összerakni egy szólót. Ti hogyan csináljátok? Szal hogyan jön össze egy hirtelen lejátszott szóló? Mittomén olyanok mennek, hogy akkor most kezdek pár nyújtással, amibõl egy gyors felmenetel után fogok tappingolni egy kicsit, aztán pár nyújtás? Szóval begyakorolt figurákat egymás után rakvaa megfelelõ hangnemben és váltásokkal, vagy inkább megy valami dallam a fejben ami meg van szinezve a trillázásokkal még a legpörgõsebb, legtechnikásabb szólónál is?

Verseghy: jó hangjuk van, de közel sem érnek annyit, mint amennyiért vesztegetik õket. sõt, majdnem minden sorozatszériás fenderre igaz ez.
ha úg ydöntesz, h másik gitárt veszel, inkább a hangját tartsd elsõ szempontnak, ne az legyen a fontos, h elmondhasd "nekem Fenderem van"

Hellhammer: nem feltétlenül a gyorsasg a lényeg a szólónál, Eric Clapton-t nem véletlenül hívják "Slowhand"-nek

Neca eos omnes. Deus suos agnoscet.

Hát, szerintem nem érdemes belefeccölni az EMG-t. A kapcsolót ki lehet cserélni, egy 1500 Ft-s próbát megér. Amúgy pont azért kattan, mert roppant egyszerû. A kulcskészlet nem olyan drága, kb 6000 pénz. Ha töbre, jobbra vágysz, akkor új gitár. Ha kedvelsz barkácsolni marad a felújítósdi. Amúgy a kulcsok hajlamosak kikopni, egy kicsit lehet rajtuk húzni a végén lévõ csavarral. Amúgy a csavarozott nyaknak is vannak elõnyei. Sokat lehet vele bûvészkedni!!
Sebesség. Hmm. Gyakorolni, gyakorolni... De nyugodj meg, lehet, hogy az életben nem fog sikerülni gyorsabbra venned a figurát. Függ az ízületeidtõl, az ujjaid hosszától, no meg, hogy az agyad, milyen gyorsan juttatja el az ujjaidhoz a szükséges infot, hogyan tudja a két kéz munkáját koordinálni. Én is a ritmusgitározáshoz állok közelebb, bár ugye én már 41 vagyok és csak 2 és fél éve gitározok... Az okok a fentiek. Ha mindenkinek menne a szóló, nem lennének ritmusgitárosok. 😊) A kreativitásod, ettõl függetlenül mûködik!! Amit akarsz a fejedben van, csak az ujjaid nem azt akarják mint az agyad. Ugyebár annak elõrébb kéne járnia mint a kezünknek. Ilyen a festészet is. Itt a kép a fejemben, csak nem tudom a kezemre erõltetni, amit a fejemben látok. De jó volt Mozartnak. 😊) Gyakorolj sokat a nagyoktól, még ha nem is megy olyan gyorsan. Aztán lehet egy kicsit a stíluson változtatni. Jah, nem mindegy milyen magasak a húrok, no és milyen vastagok, milyen energiával pengetsz. Ez is a sebesség rovására mehet. Amúgy, a technikája mindenkinek hiányos marad. 😊) Amúgy mit gondolsz egy banda amelyik igazán jó zenét csinál, miért csak egy vagy két évente dob piacra egy tíz számból álló lemezt?
Szal jó hallani, hogy másnak is vannak hasonló problémái mint nekem. A tanár sokat segíthet, már ha van pénze az embernek. Ha nem, marad az autodidakta módszer. Jimmy Hendrix és Mike Oldfield is így tanult. Nekünk miért ne menne!
Hellhammer
Sziasztok!
Két kérdésem lenne 😊 Elõször a konkrétabb: egy Epi LP-100-asom van. Szerintetek érdemes ezt upgrade-elni EMG pickupokkal meg valami jóféle hangolókulcsokkal, vagy inkább rakjam el a pénzem és vegyek valami magasabb kategóriás gitárt? Alapból meg vagyok elégedve a gitárommal, nem zajos, elég tömör a hangzása (mondjuk kellett rajta alakítanom rendesen, hogy így legyen), kényelmes a nyaka. Viszont a hangolókulcsok elég gagyik, nehezen lehet behangolni, hamar elmászik, a pickup választó kapcsolót nem tudom úgy megcsinálni, hogy kattanás illetve zaj nélkül kapcsoljon (pedig rém egyszerû szerkezet) továbbá valahogy nem elég masszív nekem az egész, ja meg csavarozott a nyaka 😊
Szóval érdemes ezeken a dolgokon megpróbálnom javítani, vagy inkább alapból jobb minõségû gitárra gyûjtsek? Igazából ami bejönne nekem az az LTD EC-500 (itt a legelsõ) csak hát ez így hirtelen elég drága nekem (szal vagy fél év kellene mire összeraknám rá a pénzt+eladni a mostanit) meg nemtom, hogy itt magyarországon egyáltalán tudnék-e venni ilyet.
A másik dolog: immáron kb. 10-12 éve nyomom kisebb nagyobb megszakításokkal, de sajna elég hiányos még a technikám. Ritmusgitározok jórészt, mert valahogy a szólózáshoz soha nem sikerült kigyúrnom a sebességet, meg valahogy nem megy. Ilyen 100-110-es bpm-nél elpötyögök 16-odokban de gyorsabban nem megy sehogy se, akármennyit gyakorlok 😞 Ismerem a dúr, moll, pentaton meg blues skálákat majdnem mindenféle fekvésben, némileg értem a zeneelméletet is, de valahogy ha arra kerülne sor, hogy fakítsak egy szólót, ilyen tök béna lúzer cuccokat tudok csak összehozni, miközben állítólag jó számokat írok (a zenekarom emg az ismerõseim szerint). Szerintetek mit lenne érdemes csinálnom? Gitártanár sajna nem opció, magamnak kellene megoldani a dolgot. Magoljak be mindenféle figurákat meg összekötéseket? A sebességet mivel lehet a legjobban fejleszteni?
Köszi mindenkinek, aki válaszol 😊

Mármint h egy dupla, 2 szimpla.

Mexikói gyártású szánbörsztös stratocaster 3 szimpla hangszedõvel de lehet egy duplásat is rendelni.

mumpic
mittomén, valami Sl21 vagy ilyesmi...
Fix híd, két humbi.
A teste nehéz, a nyaka viszont kényelmes és pontos, nekem bejön.
A hangjáról nem tudok nyilatkozni, mert pl nekem tetszett, amikor egy H&K-n játszottam vele. De nem is lehet sztem összehasonlítani nagyobb gitárokkal, mert mindenki kezében másképp szólal meg egy hangszer, nekem meg még nem volt lehetõségem drágább holmit kipróbálni.
Került volna asszem 55 ezerbe, de elhoztuk 30ért, ennyiért sztem bõven kurvajó, sõt láttam már hangszert 70-80 ezerért ami kifejezetten szar volt ehhez képest.

Milyet?
Nekem egyik barátom vett 135ezer környékén. Habár nem tudom, mi számít neked olcsónak.
Õ úgy csinálta, h beszélt a codásokkal,a kik hoztak neki külföldõl.

Sziasztok!
Szerintetek megéri 63ezerért egy boss me-50-es effektpad?
Vagy van jobb ötetetek, ami jobban megérné?

Bangyee
Jah, de gyanúm szerint az alább feszegetett pickupos probléma esetében a csörgés = gerjedés, zajosság volt. A húrcsörgés az persze mástészta

\"As I\'ve come clean, I\'ve forgotten what I promised - In the rays of the Sun I am longing for the darkness...\"

Bangyee
Jah sorry Verseghy, nem tõõled akartam kérdezni... <#idiota> Hanem Mumpictól.

\"As I\'ve come clean, I\'ve forgotten what I promised - In the rays of the Sun I am longing for the darkness...\"

Nekem nem csörög... 😊 legfeljebb kicsit zörög néha a bundokon, de már beállítottam a nyakat...

sza.sa

geldolf, az a baj, hogy szép pesti kiruccanás lenne. Fendert akarok, de nemigazán találom a jó olcsó fajtát.

bangyee, fenderem van, nem samickem.
Higway1 nem valami nagy eresztés, én eléggé beszívtam vele. Hamar kiderült, hogy elég gyatra minõség, és alig bírtam eladni. De aztán aki megvette nagyon örült neki (fõleg a nyomott árnak, amiért megkapta, szerintem).

Canon EOS 5D | Canon EOS-1 | Bronica SQ-A | Fender Deluxe Stratocaster | Martin DC-15E

Bangyee
Milyen Samicked van? Én is ebben a márkában gondolkodok mostanság. Sztem jó dolgokat fabrikálnak.

Bangyee
Dimarzo Choppert a hídra és máris nem fog csörömpölni. Ezegy single alakú ,de hummbucker ugyebár, de a lényeg, hogy ne singlecoillal próbálj metálra torzítani. Ja és általában mindenféle színben (ergo fekete és fehér 😄 ) adják a pikápokat szal a szín nem para.

Nehéz helyzetben vagy. Olyan ez, mint az én multieffekt nyûgöm. Kivágtam a ZOOM-ot a zaciba, nem vettem meg a BOSS ME30-at, hanem beruháztam egy Digitech RP200-ba. Hiába, két lehetõség közül mindig a harmadik jön be. Ha a gitároddal amúgy nincs baj, csak a hangja nem tetszik, mmegpróbálhatsz egy pickup cserét, de ne nagy értékben ruházz be, mert ha nem jön be, fájhat a fejed, és igazán sokat nem emel a szerkezet értékén. Próbál meg eladni a gitárod, menj be egy boltba, vidd magaddal az erõlködõd, szánj rá idõt és próbáld végig a készletet. Legfeljebb hülyén néznek rád, de kit érdekel, TE vagy a Vevõ! Hidd el nem a márka számít. Ha profi zenész vagy biztos van ennek is szerepe, de ha nem ebbõl élsz, nem termeled ki az árát soha. Olyan ez, mint az Apple. Csak azért, hogy Macem legyen, sznobizmus, mert munkára találták ki azt a gépet, arra, hogy pénzt termelj vele. Ha gyûjtõ vagy és befektetsz, megint más a helyzet. Tehát, irány a bolt és a kísérletezés! Nagyon sokat számít az ízlés. Lehet, hogy valaki a Fender bármely fajtájára teszi le a nagy esküt, ellenben van aki ESP-re, vagy épp Ibanezre. Mindenkinek igaza van. Lényeg, neked tetszen! Mikor én a Vintage Palit vettem, három különbözõt próbáltam ki és velem volt a Stagg általam megbuherált Palija is. A srác megdöbbent a hangjától, én meg a Vintagétól, amit végül megvettem.😊)
Kösz! Valahogy magamtól én is így közelítettem a dolgot. Így már biztos vagyok magamban.
Ron Ragm
Ha nem kell a felsõ rész általába seimán, ha kell akkor barréval rendes akkordként.

-Thirty seven. My girlfriend sucked thirty seven dicks! -In a row?

Power chordot hogyan fogtok le? Barréban, vagy simán?
geldolf épp ez a bajom, hogy nem teccik a fenderem hangja. De nemtom mit tegyek.. Praksi, ettül függetlenül azért jók a highway one-ok?
asszem annyi a nagy kaland a Highway 1-ban, h minden alkatrészt, testet, nyakat mexikóban gyártanak, csak átviszik a mexikói határ túloldalára kb 30 km-re, és akkor már az USÁ-ban rakják össze, ergo rá lehet írni h made in U.S.A.

sztem Dimarzio lenne a jó pickup, teljesen zajmentes pickup-szett kb 30K, a honlapon külön stílusokra is ajánlják

Neca eos omnes. Deus suos agnoscet.

Amúgy tök mindegy min játszol, ha neked tetszik a hangja, a kezednek kényelmes, no, meg szeretsz gitározni.
Amúgy tök mindegy min játszol, ha neked tetszik a hangja, a kezednek kényelmes, no, meg szeretsz gitározni.
mumpic
használnak azok mindent 😊
A frontline-ban mindnek van a kezében egy.
Amúgy a highway széria körül van valami balhé, az hogy USA, az nem fedi teljesen a valóságot, de én nem ismerem pontosan a történetet. Valami olyasmi hogy nem minden részét amcsiban tákolták. A highway 1 meg valójában egy 50000 km hosszú pánamerikai sztráda, rajta el lehet ugrani pl mexikóba is. Bár nemtom hogy ez jelent-e valamit.
Mindenesetre más fórumokon, fõleg az indexén eléggé le szokták gagyizni a highway-eket.

Én meg asszem pártatlan maradok, a legjobb gitár a világon az én samickem <#crazya>

Mind stratot használ. Asszem Adrian használt pár számba Gibson SG-t(volt koncerten:])
Christiansen
Ja az egyikük!
Ám humbucker lapul benne<#wink>

Ök American serias-t ha jól láttam, én meg Highway-t akarok.. Az 153e egy use fenderért megfizethetõ..
mumpic
miért, az iron maiden mi ha nem metál? õk is használnak stratot.

Christiansen
Ha metalt akarsz ne vegyél single coilos gitárt,
ha meg ragaszkodsz a Fenderhez, ott van a Fat Strat.

De azon is gondolkoztam, hogy 153e egy új USA Highway strato ami 13e-vel több mint az enyim volt és becserélni rá, ami ugy -30ezer.. Nemtom melyik éri meg jobban..
De sztem fehér kupakot is kapsz rá..
Hmm, nem tudom... Photoshopban próbáltam átszinezni, de nekem a fehér jobban bejön...

sza.sa

geldolf, jó messze vagy, én kecskeméti vagyok.

sza.sa ezekre mennének a fekete pickupok sztem..
Azt azért gondoltam, hogy egy Gibsont meg sem közelít, de olyanokat hallottam, hogy egy Epiphone LP Standard közelében van...
A leírás szerint a V100CS a jávor top-ban különbözik...
Mondjuk az esetleges vásárlás még odébb van, de jó azért tájékozódni... 😉

sza.sa

Van egy Vintage Les Paulom. Mit mondjak róla, pl. mahagóni a teste, Wilkinson szerelékek, gyönyörû kidolgozás és remek ár-érték arány. A rossz nyelvek szerint kb 20000-el marad el a hangja a Gibsonétól. Spec az általad mutatott képen lévõ gitár még nem volt a kezemben, de a Paliból kiindulva, nem lehet rossz. Egy Ibanez koppintás volt már a kezemben, remek hangja volt. Két humbi és egy single coil. És még valami, minden alkatrészt MEO-znak. A címkét adják a gitárhoz!Majd ma dobok egy képet.
Choty
Szerintem nem azért "csörömpöl" mert Seymour... Inkább azért mert Single és ezért a beállításon is sok múlik. Egy torzítós hang, aminek sok dögje van, az sohasem fog jól szólni SingleC.-on. Csak a hátsót cseréld ki valami singlebucker-re. Itt egy cím amin kiválaszthatod hogy milyen fából készült gitárhoz és milyen zenéhez a SeymourD mit ajánl: Seymour Tone Wizard

\"A zene a legjobb kábítószer...\"

geldolf!
Ha már említetted a céget... gondolkoztam már én is egy esetleges késõbbi pickup cserén, de arra jutottam, hogy ha humbuckert akarok, akkor nem sokkal több ha veszek egy másik gitárt... 😊
Néztem a Vintage V100CS gitárt. Vintage
Véletlenül nem próbáltad még ki valamelyiket?

sza.sa

Ha nem akarsz túl sokat költeni, de jó hangszedõket akarsz ajánlom a Wilkinsonokat. Tulképp Seimur Duncen licenszrõl van szó, de nagyon ütös hangjuk van. Az IFK.hu webcímen megnézheted a kínálatot. Én a Staggjeimen Wilkinson pickupokat használok. Nem piskóták. Ha emellett döntesz tudok segíteni, soproni vagyok és mit ad isten ismerem is a srácokat... Két-három típusról még hangmintát is tudok adni, sõt, az átszerelésben is tudok segíteni. 😊)
Itt egy új kép:
Squier Strato

sza.sa

mumpic
hmm akkor nemtom.
Mindenesetre, ha nem tudod hogy milyet szeretnél, akkor ne vedd meg az elsót, járj utána, sok oldalon van hangminta a pickupokról, meg asszem a Vintage 52-ben már ki lehet próbálni a hangszedõket mielõtt megveszed.

Akkor nagyon mély. De mindenhogy lehet benne hallani kis csörömpölést.
mumpic
hogy használod a pu-okat? ha egyszerre kettõ szól akkor is csörömpöl?

Lefested😄 Le lehet venni a kis 'kupakokat'. Vagy lefújod feketére a koptatot az is faszán nézne ki. Mutass képet róla!
Ja, az enyémen fehér színûek a szerelékek...

sza.sa

Nem, tudom cserélhetõk ezeken a "kupakok"?

sza.sa

Hmmm, pedig 30k-ért jó vétel lenne... A Squier Standardéihoz képest biztos jobban szólnak... Kár hogy Humbuckert akarok.. 😞

sza.sa